Amsterdamse beurs gesloten op Dag van de Arbeid, Londen wel open

Nieuws
De Amsterdamse beurs blijft woensdag dicht op de Dag van de Arbeid. Ook de andere markten van beursuitbater Euronext, waaronder die in Parijs en Brussel, zijn dicht. In Frankfurt hebben beleggers eveneens een vrije dag. In Londen en New York wordt op 1 mei wel gehandeld.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 08:22
Afbeelding
beeld anp

Op Wall Street zal de beurshandel vooral in het teken staan van het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve. De centrale bank zal de rente vrijwel zeker onveranderd laten op het huidige hoge niveau. Fed-voorzitter Jerome Powell heeft namelijk al laten weten dat de inflatie nog altijd te hoog is om de rente te kunnen verlagen. Beleggers verwachten nu een eerste renteverlaging in september. De afnemende hoop op een spoedige renteverlaging zorgde voor flinke koersverliezen op de Amerikaanse beurzen in de maand april.

In Londen gaat de aandacht uit naar Unilever. Het levensmiddelenconcern houdt daar zijn aandeelhoudersvergadering, waarbij weer veel klimaatactivisten worden verwacht. Milieudefensie kondigde aan met twee bussen vol sympathisanten naar Londen af te reizen. De activisten vinden dat de eigenaar van merken als Calvé, Knorr en Dove te weinig doet tegen de uitstoot van broeikasgassen.

Kwartaalupdate

In Amsterdam kwam AEX-bedrijf Wolters Kluwer met een kwartaalupdate. De informatieleverancier zag de omzet in het eerste kwartaal stijgen en handhaafde de vooruitzichten voor het jaar. Topvrouw Nancy McKinstry sprak van een goed begin van het jaar. Ook gaf ze aan de investeringen in kunstmatige intelligentie (AI) te verhogen om klanten meer voordelen te bieden.

Op het Damrak wordt de beurshandel donderdag weer hervat. Het belooft dan een drukke dag te worden. Zo komen onder meer staalfabrikant ArcelorMittal, olie- en gasconcern Shell, voedings- en gezondheidsbedrijf DSM-Firmenich, muziekgroep UMG, ING en bouwer BAM met kwartaalcijfers.

Open beurzen

De meeste Aziatische beurzen waren woensdag ook gesloten door de viering van de Dag van de Arbeid. De markten in onder meer China, Hongkong, Zuid-Korea, Taiwan, Singapore en Thailand hielden de deuren dicht. In Tokio werd wel gehandeld. Daar daalde de Nikkei 0,3 procent. Ook de beurs in Sydney was open. Die verloor 1,1 procent.

De euro was 1,0653 dollar waard, tegen 1,0687 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 1 procent in prijs tot 81,15 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 85,60 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rusland oefent met gebruik tactische kernwapens dicht bij Oekraïne

De Russische strijdkrachten zijn naar eigen zeggen 'niet ver van Oekraïne' begonnen met oefeningen voor het praktische gebruik van tactische kernwapens.

Afbeelding

ANWB: drukste avondspits van het jaar, ruim 1100 kilometer file

De avondspits is onder meer door forse regenval dinsdag de drukste van het jaar, meldt een woordvoerder van de ANWB. Iets voor 17.30 uur stond er ruim 1100 kilometer file in het land.

Afbeelding

Stellantis haalt Italiaanse vlag van Poolse Fiats

Stellantis verwijdert de Italiaanse vlag van de achterbumpers van in Polen in elkaar gezette Fiat 600's. De Italiaanse autoriteiten hebben de autofabrikant herhaaldelijk beschuldigd van misleiding over de herkomst van de in het buitenland geproduceerde auto's.

Afbeelding

Felle buien veroorzaken grote verkeersdrukte in deel van het land

Het is op de Nederlandse wegen veel drukker dan normaal, meldt de ANWB. Gemiddeld staat er rond 16.45 uur zo'n 450 kilometer, nu is dat ruim 800 kilometer.

Afbeelding

Einde strafzaak Trump in zicht, ex-president getuigt zelf niet

De advocaten van Donald Trump hebben volgens Amerikaanse media hun bewijsvoering gestaakt in de zwijggeldzaak tegen de oud-president. Het bleef tot het laatste moment spannend of ze Trump zelf nog zouden oproepen als getuige, maar dat gebeurde niet.

Afbeelding

Ombudsmannen willen dat overheid vaker contact met burgers zoekt

De overheid moet vaker persoonlijk contact met burgers opzoeken. Dat schrijven de Nationale ombudsman, de Kinderombudsman en de Veteranenombudsman in een dinsdag gepubliceerd jaarverslag. "Het is een plicht van de overheid om burgers zelf op te zoeken. Om te luisteren.