Direct naar artikelinhoud
Ongelijkheid

SP stelt miljonairstaks voor op Dag van de Arbeid: extra belasting voor vermogens vanaf 5 miljoen

SP-leider Jimmy Dijk wil de rijkste Nederlanders zwaarder belasten.Beeld Boudewijn Bollmann

Een miljonairstaks zou de schatkist 12,5 miljard euro moeten opleveren. In de Tweede Kamer is vooralsnog geen meerderheid voor een extra belasting op vermogen.

De Socialistische Partij grijpt 1 mei, de Dag van de Arbeid, aan om een nieuw voorstel te doen voor een miljonairsbelasting. Nederlanders die een vermogen hebben van meer dan 5 miljoen euro – inclusief aandelen, huizen en ander onroerend goed – zouden over het gedeelte boven die 5 miljoen een extra belasting van 5 procent moeten betalen.

Volgens SP-leider Jimmy Dijk zal zo’n miljonairstaks gelden voor ongeveer dertigduizend huishoudens, ofwel de allerrijkste 0,3 procent van de bevolking. Eventuele (hypotheek)schulden worden van het vermogen afgetrokken, opgebouwd pensioenvermogen en lijfrenten tellen niet mee.

Iemand met (bijvoorbeeld) een vermogen van 6 miljoen euro moet in dat model 5 procent van 1 miljoen aan extra belasting betalen, ofwel 50.000 euro, 0,83 procent van het totale vermogen. Bij een vermogen van 25 miljoen loopt die taks op tot 1 miljoen (4 procent van het totaal), en zo verder.

Minder ongelijkheid

Dijk presenteert het voorstel woensdag tijdens een toespraak bij het socialistische tijdschrift Jacobin in Amsterdam. De potentiële opbrengst voor de schatkist zou ongeveer 12,5 miljard euro bedragen, aldus een schatting van de SP. “Op die manier zorgen we er ook voor dat de ongelijkheid in Nederland afneemt”, zegt Dijk in een toelichting op het plan. Dat zit nog in de ontwerpfase – uiteindelijk zal het een wetsvoorstel moeten worden.

De miljonairstaks van de SP zou bovenop de ‘normale’ vermogensbelasting komen, als Den Haag er ten minste in slaagt om een deugdelijk nieuw systeem op te tuigen voor de zogeheten box 3 in de belastingaangifte.

Een maand geleden deed Dijk in de Tweede Kamer een breder voorstel. Toen had hij het nog over een extra taks van 1 procent op vermogens vanaf 1 miljoen euro. Daarop kreeg hij kritische reacties, onder meer van mensen die hun hele leven hebben gespaard, hun huis hebben afbetaald of als kleine ondernemers geld in hun eigen zaak hebben gestopt.

Daarom trekt de SP-leider die grens nu op naar 5 miljoen, maar gaat tegelijk het tarief fors omhoog. “Dan halen we het geld op waar het zit”, zegt Dijk. “En zorgen we er tegelijk voor dat mensen die afhankelijk zijn van loon, uitkering, AOW of pensioen worden beloond met een verbetering van publieke voorzieningen, zoals zorg, huisvesting, onderwijs en openbaar vervoer.”

Druk op de formatie

Met het voorstel wil Dijk ook druk zetten op de vier partijen die nu al maandenlang over een nieuw kabinet aan het praten zijn. Volgens hem hebben onder meer de PVV en BBB zich in de kieswijzers van vorig najaar uitgesproken voor een miljonairstaks, maar stemmen ze in de Kamer tegen als puntje bij paaltje komt. “Aan de formatietafel gaat het alleen maar over die 17 miljard bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen. We moeten die partijen uitdagen met onze eigen plannen.”

De miljonairstaks maakt deel uit van een veel bredere tegenbegroting die de SP binnenkort wil presenteren, inclusief besparingen.

Op verzoek van Dijk debatteerde de Tweede Kamer afgelopen maand over extra belasting voor de allerrijksten. Zijn motie over een wereldwijde minimumbelasting voor miljardairs kreeg een meerderheid. In algemene zin is er een Kamermeerderheid voor een internationale aanpak. Maar Dijks motie over een ‘concreet en doorgerekend voorstel voor een nationale miljonairsbelasting’ haalde het niet.

Demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (fiscaliteit) liet in dat debat weten dat hij geen voorstander is van een extra taks voor rijke Nederlanders, bovenop de vermogensbelasting.

Lees ook:

Jimmy Dijk slaat een aanvallende toon aan: ‘Onze taak is nu om PVV, NSC en BBB te ontmaskeren’

De Socialistische Partij wil onder Jimmy Dijk een aanvallender toon aanslaan in Den Haag. Vooral tegen de partijen die de mond vol hebben van bestaanszekerheid, maar niet leveren. ‘Alles draait bij hen om dromen van macht.’

Met Jimmy Dijk aan het roer gaat de SP keihard klassenstrijd voeren

Het SP-congres in Bussum houdt het midden tussen rouw en optimisme. De socialisten hopen op terugkeer in het Europees Parlement, met lijsttrekker Gerrie Elfrink.

Luister ook ‘Haags Halfuurtje’, de wekelijkse politieke podcast van Trouw. De Haagse redactie praat u bij over wat er speelt in politiek Den Haag en u krijgt informatie die niet in de krant staat. Alle afleveringen zijn hier te vinden

Video wordt geladen...