RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Van de Potter gerukt

Daniel Radcliffe bedroefd door transfobe opmerkingen J.K. Rowling

Daniel Radcliffe en J.K. Rowling Beeld © ANP

Harry Potter-auteur J.K. Rowling (58) heeft de afgelopen jaren niet onder stoelen of banken geschoven wat zij van trans mensen vindt. Zo vindt ze dat trans vrouwen geen échte vrouwen zijn. Daniel Radcliffe (34) die jarenlang het hoofdpersonage in Rowlings boeken speelde, zegt nu 'bedroefd' te zijn door haar transfobe opmerkingen.

"Het maakt me heel verdrietig"

"Het maakt me heel verdrietig", zegt Daniel in gesprek met The Atlantic. "Want ik kijk naar de persoon die ik heb ontmoet, de keren dat we elkaar hebben ontmoet, de boeken die ze schreef en de wereld die ze heeft gecreëerd. Dat betekent heel veel voor mij."

Harry
lees ook:
Harry Potter-schrijver J.K. Rowling doet opnieuw transfobe uitspraken: 'Geen probleem met arrestatie'

Maar voor Daniel betekent dat niet dat hij het met alles eens is wat J.K. zegt en beweert. "Zonder haar zou Harry Potter uiteraard niet zijn gebeurd, dus zonder die persoon zou waarschijnlijk niets in mijn leven zijn gebeurd zoals het is. Maar dat betekent niet dat je de dingen waarin je werkelijk gelooft je hele leven aan iemand anders te danken hebt."

"Ik zal de rechten van alle lhbtiq+-mensen blijven steunen", vervolgt de acteur. Toen J.K. in 2020 transfobe uitspraken deed, was Daniel al een van de eerste Harry Potter-acteurs die daar wat over zei. Hij schreef toen een essay over dat trans vrouwen gewoon vrouwen zijn.

 

Nieuwe
lees ook:
Nieuwe richtlijnen BBC na ophef rondom 'transfobe' J.K. Rowling