Direct naar artikelinhoud
Exclusief

Bernadien (43) en Juul (10): ‘Juul mag van mij al sinds ze zes is alleen buitenspelen’

Bernadien en Juul.Beeld Harmen de Jong

Hoe is het om op te groeien en op te voeden in Amsterdam? Deze keer: Bernadien (43) en Juul (10). ‘Juul en haar broertje mogen van mij sinds ze zes zijn alleen buitenspelen. Ik vind vrijheid en vertrouwen heel belangrijk.’

Juul: “Ik heb nooit ergens anders gewoond dan in Amsterdam. Maar we gaan best wel vaak naar opa en oma, die wonen op het platteland, bij een boerderij. Dat vind ik leuk, maar ik ben ook blij als ik weer in de stad ben. Hier is het wel druk, maar daardoor is er ook veel te doen. Politie en boef is een spelletje dat we veel spelen op het pleintje achter ons huis. Soms zijn we met wel vijftien kinderen.”

Bernadien: “Het is zo leuk hier in de buurt. Juul en haar broertje mogen er van mij sinds ze zes zijn alleen buitenspelen. Ik vind vrijheid en vertrouwen heel belangrijk: je hoeft niet de hele tijd zo bang te zijn. Soms achtervolg ik ze wel om te kijken hoe ze zich buiten gedragen, maar ze zijn altijd heel lief. Ik heb ze ook wel eens keihard laten schrikken voor de lol.”

Juul: “Dat vind ik dan alleen maar grappig. Dan zijn we in de supermarkt en ben jij daar opeens.”

Bernadien: “Als ze buiten zijn, laat ik meestal de deur beneden open. Soms zitten hier dan ineens tien kinderen binnen! Zo leuk dat ze in dit gedeelte van de stad ook zo goed kunnen spelen: op het pleintje, belletje lellen, heitje voor een karweitje. Soms komen ze na tien minuten terug met vijf euro.”

Juul: “We doen klusjes bij restaurants en barretjes in de straat achter ons huis. Meestal brengen we vuilniszakken weg. Bij de nagelsalon halen we sigaretten van de stoep en trekken we plantjes tussen de tegels vandaan. Met het geld gaan we snoepjes kopen.”

Bernadien: “Ik heb een boerenhart en heb ook altijd gedacht dat ik mijn kinderen op een boerderij zou opvoeden. Maar hun vader en ik kregen hier kinderen. We zijn inmiddels uit elkaar, hij woont twee straten verderop. Vertrekken uit de stad is geen optie: we willen dicht bij elkaar wonen. Ik heb mazzel, want al mijn vrienden met kinderen zijn ook in Amsterdam gebleven.”

‘Laatst leerde ze Chinees met een app’

Bernadien: “Elke avond voor het slapengaan kijken we samen naar Het Klokhuis en het Jeugdjournaal. Ongeacht hoe laat we naar bed gaan. Van mij mogen de kinderen daarnaast ook nog drie kwartier per dag naar een ander scherm kijken. Maar Juul slaat dat best vaak over: ze is echt een speelkind.”

Juul: “Dat komt omdat ik bezig ben met andere dingen: m’n telefoon vergeet ik dan gewoon. Maar soms doe ik er wel spelletjes op hoor, zoals een puzzel of iets met springen.”

Bernadien: “Laatst was ze met een app Chinees aan het leren. TikTok en Snapchat mogen van mij niet. Een tijdje terug had ze een conflict met een vriendinnetje via een van die apps. Dat was heel vervelend en toen zei ze ’s avonds: ‘Zo wil ik me nou nooit meer voelen.’ Dat is echt Juul, zo’n zinnetje.”

Juul: “Het is wel weer goed nu. Maar dat was wel moeilijk.”

‘Chillen vind ik vaak niet zo leuk omdat ik me dan ga vervelen’

Juul: “Mama is de coach van mijn voetbalteam. Ze maakt de opstelling en ze moedigt ons ook aan. Soms is ze wel iets te enthousiast. Dan gaat ze heel hard schreeuwen. Maar schamen doe ik me niet. Ik vind dat juist leuk, want de coach van vorig jaar was echt heel stil.”

Bernadien: “‘Bij dat goal hangen, bij dat goal hangen!’ gil ik dan. Maar ze luistert vaak toch niet. Dat coachen vind ik echt heel leuk. Ik zie ook hoe snel die lui groot worden; de tijd die ik met ze heb wil ik echt benutten. Getwijfeld of ik het zou kunnen heb ik niet: ik denk juist altijd dat ik alles kan en wil ook dat Juul dat ook meekrijgt.”

Juul: “Trainen doe ik een of twee keer per week. En dan in het weekend een wedstrijd. Ik zit ook op musicalles, en laatst was ik met een vriendinnetje mee naar circusles. Chillen vind ik vaak niet zo leuk omdat ik me dan ga vervelen.”

Bernadien: “De juf had wel laatst gezegd dat je soms moe kon zijn in de les...”

Juul: “Nu steek ik weer vaker mijn vinger op! De laatste tijd worden mijn vriendinnetje en ik uit elkaar gezet. Omdat we dan te druk zijn samen.”

Bernadien: “Juul kan zo’n aanrommelkont zijn! Dan luistert ze niet, heeft ze weer twee verschillende sokken aan, of zit ze ergens te lunchen in een bikinibroekje en met modderbenen.”

Juul: “Ik vind het leuk dat mama me dat allemaal laat doen. Als ik kinderen zou hebben, zou ik ze ook gewoon een beetje laten. Maar ook wel streng zijn af en toe, net als dat mama is op sommige dingen.”

Bart van Olphen (53), oprichter Fish Tales.
Bernadien Bos (43), psycholoog en textielkunstenaar, Oud-West.
Juul van Olphen (10), groep 6, Leonardo da Vinci.
Ties van Olphen (8), groep 4, Leonardo da Vinci.

De kinderen wonen de helft van de tijd bij Bernadien in Oud-West en de andere helft bij Bart in Centrum.