Omzet detailhandel stijgt bijna 5 procent

Nieuws
De omzet van de Nederlandse detailhandel is in maart met 4,8 procent toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Winkeliers zagen het volume, ofwel de hoeveelheid spullen of voedingsmiddelen die ze verkochten, gemiddeld met 4,4 procent stijgen. Verder werd online 2,3 procent meer omgezet.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 07:07
Afbeelding
beeld anp

Volgens het CBS ging in de non-foodsector, dus winkels waar geen levens- en genotmiddelen worden verkocht, de omzet met 6,2 procent omhoog. Het verkoopvolume was 6,7 procent hoger dan een jaar eerder. Drogisterijen, winkels in schoenen en lederwaren, kleding, recreatie-artikelen en doe-het-zelfartikelen hebben in maart meer omgezet. Winkels in consumentenelektronica, meubels en woninginrichting hebben minder omgezet.

Winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in maart 2,3 procent meer omzet behaald dan een jaar geleden. Het verkoopvolume was 0,3 procent hoger. De omzet van supermarkten steeg 1,9 procent en de omzet van speciaalzaken lag 5,5 procent hoger.

Onlineomzet

Webwinkels hebben 3,8 procent meer omgezet. De onlineomzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is, was 0,2 procent hoger.

Volgens het CBS zijn de omzetcijfers gecorrigeerd voor de samenstelling van kalenderdagen in maart. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 3,9 procent hoger dan in maart 2023.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jenny Erpenbeck wint International Booker Prize

De Nederlandse schrijfster Jente Posthuma heeft naast de International Booker Prize gegrepen. De prestigieuze Britse prijs voor boeken die zijn vertaald naar het Engels ging naar de Duitse auteur Jenny Erpenbeck en haar boek Kairos.

Afbeelding

Vakbonden kritisch na doorrekening coalitieplannen door CPB

Vakbonden CNV en FNV reageren kritisch op de doorrekening van de coalitieplannen door het Centraal Planbureau (CPB). Zo spreekt CNV-voorzitter Piet Fortuin van een "gemiste kans dat middeninkomens er niet op vooruitgaan in de kabinetsplannen".

Afbeelding

Adoptiestichting: stop is "verschrikkelijk en onbegrijpelijk"

Voorzitter Inez Teurlings van de Stichting Interlandelijk Geadopteerden (SIG) noemt de adoptiestop "verschrikkelijk en onbegrijpelijk". "Dit is heel slecht nieuws voor kinderen die niemand meer hebben.

Afbeelding

Team van Trump verwijdert video over oprichting 'reich'

Het campagneteam van Donald Trump heeft een video verwijderd van zijn socialemedia-account waarin wordt gerept over de oprichting van een 'reich' na de komende verkiezingen.

Afbeelding

Afsluitdijk weer open na ongeval

De Afsluitdijk (A7) is weer open nadat er eerder op de avond een ongeluk was gebeurd, meldt de politie. Het ongeval was in de richting van Friesland naar Noord-Holland. Bij het ongeluk waren volgens Rijkswaterstaat een vrachtwagen, een auto en een busje met aanhanger betrokken.

Afbeelding

Hier en daar schade door zware regen en wind

De zware onweersbuien en windstoten die sinds het eind van de middag over ons land trekken, hebben plaatselijk schade veroorzaakt. Dat meldt Weeronline. Onder meer uit Utrecht en Amsterdam kwamen meldingen van weggewaaide dakpannen, omgewaaide bomen en afgebroken takken.