Politie New York arresteert pro-Palestijnse Columbia-studenten

Nieuws
Honderden gehelmde politieagenten zijn dinsdag de campus van Columbia University in het hart van New York binnen gemarcheerd om een ​​gebouw te ontruimen dat werd bezet door pro-Palestijnse studentendemonstranten. Dat melden diverse Amerikaanse media.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 06:05 aangepast 07:30
Afbeelding
beeld anp

De politie klom Hamilton Hall binnen via een raam op de eerste verdieping dat ze bereikten vanuit een vrachtwagen met een ladder. Op beelden was te zien hoe later op de avond geboeide studenten het gebouw uit werden geleid en in politiebusjes werden afgevoerd.

De zaal was dinsdag bij zonsopgang bezet door demonstranten uit protest tegen het almaar stijgende dodental onder Palestijnen door Israëls aanvallen op de Gazastrook. Ze eisen van het universiteitsbestuur dat Columbia alle financiële belangen afstoot die verband houden met Israël.

Demonstranten niet van de universiteit

In een brief aan de politie van New York (NYPD) zei Columbia-rector Minouche Shafik dat de bezetting van het schoolgebouw werd geleid door "individuen die niet bij de universiteit zijn aangesloten", wat de studenten tegenspreken. In de brief verzocht Shafik de NYPD om "alle individuen uit Hamilton Hall te verwijderen"

Ook vroeg Shafik de politie om in ieder geval tot 17 mei op de campus te blijven, "om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe kampementen worden opgericht".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tweede Kamer stemt voor verbod op kindersekspoppen

Kindersekspoppen moeten verboden worden, heeft de Tweede Kamer dinsdag bepaald door een amendement te steunen. Daarin staat vier jaar cel voor onder meer het bezitten en aanbieden van poppen die eruitzien als kinderen en bedoeld zijn voor seksuele handelingen.

Afbeelding

Eerste nieuwe Europese AI-regels over halfjaar van kracht

De nieuwe EU-regels voor kunstmatige intelligentie (AI) gaan dit jaar niet meer in. De verboden op de gevaarlijkste toepassingen worden begin 2025 van kracht, denkt een woordvoerder van de raad van EU-ministers, die de regels dinsdag definitief bekrachtigde.

Afbeelding

Israël vraagt 'beschaafde landen' om Netanyahu niet te arresteren

Israël heeft zijn bondgenoten opgeroepen om al bij voorbaat te verklaren dat ze eventuele arrestatiebevelen tegen premier Benjamin Netanyahu en defensieminister Yoav Gallant zullen negeren.

Afbeelding

Meer dan 3000 Oekraïense gevangenen melden zich aan bij het leger

Duizenden Oekraïense gevangenen hebben de nieuwe mogelijkheid aangegrepen om hun cel in te ruilen voor het leger. Meer dan 3000 gevangenen hebben zich volgens Olena Vysotska, onderminister van Justitie, aangemeld voor de nieuwe regeling om de krijgsmacht te versterken.

Afbeelding

Man (19) opgepakt in verband met explosies Alkmaar

Een 19-jarige man uit Amsterdam is vorige week woensdag aangehouden in verband met een reeks explosies in Alkmaar. De politie, die de aanhouding dinsdag bekendmaakte, vermoedt dat hij onder de naam Willem K. uitvoerders van explosies opdracht gaf.

Afbeelding

Cybersecuritybedrijf Palo Alto zakt op Wall Street na cijfers

Palo Alto Networks behoorde dinsdag tot de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Het cybersecuritybedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, maar gaf een teleurstellende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal.