Direct naar artikelinhoud
Opinie

Opinie stadsdeelbestuurder Zuidoost: ‘Hier in Zuidoost willen we wél dat gemarginaliseerde groepen een eerlijke kans krijgen op arbeidsmarkt’

Vayhishta Miskin: ‘Welke boodschap geeft de overheid aan jonge mensen die net de arbeidsmarkt betreden?’Beeld Berlinda van Dam/ANP

Een nieuwe wet moest gemarginaliseerde groepen een eerlijkere kans geven op arbeidsmarkt, maar de wet kwam niet door de Eerste Kamer. Daarmee sluit de landelijke politiek de ogen voor een belangrijk onderwerp, stelt bestuurder Vayhishta Miskin (Bij1), al helemaal voor inwoners van haar stadsdeel Zuidoost.

Een paar weken geleden werd de wet Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie afgewezen in de senaat. De wet was ervoor bedoeld dat bedrijven bewust worden gemaakt van hun rol in het tegengaan van discriminatie. Mijn trieste constatering is dat de politiek nog niet zover is. En dat terwijl jaar in, jaar uit de discriminatiecijfers aangeven dat juist bij werving en selectie of interne doorstroming van medewerkers het meest wordt gediscrimineerd.

Wij in Zuidoost zeggen tegen onze inwoners: we got you. Ik wil wél dat de gemarginaliseerde groepen een eerlijke kans krijgen op arbeidsmarkt. Welke boodschap geeft de overheid aan jonge mensen die net de arbeidsmarkt betreden? Veel moeite doen om een theoretische opleiding af te ronden, of een praktische. En dan merken dat dat toch niet veel zin voor hen heeft op de arbeidsmarkt.

Dit is een ingezonden bijdrage

Dit artikel is een ingezonden bijdrage, geschreven door Vayhishta Miskin, bestuurder stadsdeel Zuidoost namens Bij1 (portefeuille diversiteit/antidiscriminatie).

Opiniestukken worden door lezers ingezonden en vertegenwoordigen niet het standpunt van de Paroolredactie. Iedereen kan opiniestukken inzenden. Lees hier hoe dat werkt.

Vayhishta Miskin, bestuurder Bij1 in Zuidoost.Beeld Marc Driessen

Veelal worden zij ondergeadviseerd in Amsterdam-Zuidoost, dus ze zijn al volhardend om een goede opleiding af te ronden. Maar waarom zou je verder leren als je vervolgens weinig kans hebt op de arbeidsmarkt? Dat is niet het gevoel dat de overheid zou moeten stimuleren.

Kapitaalvernietiging

In Zuidoost ben ik al jaren bezig met het verbeteren van de positie van gemarginaliseerde groepen op de arbeidsmarkt. We zien bijvoorbeeld dat theoretisch opgeleide migrantenjongeren veel minder betaald krijgen omdat zij niet een baan hebben die aansluit bij de opleiding die zij hebben gedaan. Datzelfde geldt voor meer praktisch opgeleide jongeren. Dat is kapitaalvernietiging.

Dat de jongeren minder betaald krijgen, heeft meerdere redenen. Een daarvan is dat jongeren niet geloven dat zij groot mogen dromen, dat zij het waard zijn. Een andere is natuurlijk uitsluiting van de banenmarkt waar zij hun potentieel wél zouden kunnen verzilveren.

Maar 10 procent van de inwoners van Zuidoost werken ook daadwerkelijk in Zuidoost. In andere stadsdelen (met uitzondering van Centrum) is dit 14 tot 19 procent. Gezien het hoge aantal banen in Bijlmer-West (is Amstel III- gebied), waar slechts 4 procent van Zuidoosters werkt, is dit laag.

Samen de wervingsdiscriminatie tegengaan

Ik wil met de vele grote bedrijven in Bijlmer-West in gesprek om deze bijzondere ‘discrepantie in arbeidsparticipatie’ tegen te gaan. Dit had ik graag gedaan met deze nieuwe wet onder de arm; samen de wervingsdiscriminatie tegengaan.

In mijn ogen sluit de landelijke politiek de ogen voor een belangrijk onderwerp. Dat is geen gemiste kans, maar het risico op weer een gemiste generatie van mooie, creatieve en productieve werknemers. Ik hoop dat werkgevers wél in de geest van de niet aangenomen wet gaan werven.