De Oekraïense president Zelensky (links). Rechts een brandweerman aan het werk in Charkiv.
Volledig scherm
De Oekraïense president Zelensky (links). Rechts een brandweerman aan het werk in Charkiv. © AFP / REUTERS

LIVE OEKRAÏNE. Stroomuitval in Oekraïense regio Soemi door Russische droneaanvallen - VS: Rusland heeft waarschijnlijk antisatellietwapen in ruimte gestuurd

Volgens president Volodymyr Zelensky heeft Oekraïne dringend meer luchtafweersystemen en straaljagers nodig, maar “mist het vrije Westen snelheid in deze twee kwesties”. Dat zei de Oekraïense president maandag in zijn dagelijks videotoespraak. Het Westen beloofde een jaar geleden al F-16's aan Zelensky, maar die zijn nog steeds niet in Oekraïne aangekomen. Volgens deskundigen zorgen de lange levertijden ervoor dat Rusland zich kan voorbereiden op de nieuwe wapens. Volg hier alle ontwikkelingen in onze liveblog.

569 reacties

  • PASCAL HERMANS

    7 uur geleden
    Deze man denkt dat zijn land tot Europa en de NAVO behoort ?
  • Rudi Adriaensen

    9 uur geleden
    Nog meer en nog meer zal niets veranderen aan de zaak , dat hij eens naar zijn bevolking luisterd die nu alle wegen blokkeren en staken omwille van de algemene mobilisatie, duizenden staken de grens al over naar Rusland sommige staken de rivier over aan Roemenië maar werden gedood door de grenswachters en ondertussen word Zelensky niet meer erkend als president want die termijn is verstreken wat een tegenstrijdigheid met Rusland hier heerst totale stilte over ? democratie ?
  • gust van langenhove

    9 uur geleden
    President Volodymyr Zelensky ik denk dat je beter een opstapt en verkiezingen zo bespaar je de bevolking en ook Europa er is geen geld voor oorlog en de mensen willen geen oorlog in Europa.
  • Theo Schreurs

    9 uur geleden
    "maar het vrije Westen mist snelheid in deze kwesties”. Of wij in het westen zijn intelligenter en weten al langer dat dit een verloren zaak is. Nu moet Zelenskey zelf er nog achter komen dat het zo is, wat de zaak weer bemoeilijkt omdat hij het niet wil inzien.
  • tim jochmans

    10 uur geleden
    Na de zovele miljarden is het nog niet genoeg! EU, trek conclusies!
  1. Geoffrey (73) overlijdt na zware turbulentie op vlucht naar Singapore, zeven inzittenden kritiek
    Update

    Geoffrey (73) overlijdt na zware turbulen­tie op vlucht naar Singapore, zeven inzitten­den kritiek

    Tijdens een vlucht van Londen naar Singapore is zware turbulentie ontstaan. Daarbij is een 73-jarige Britse theatermaker om het leven gekomen. Mogelijk werd een hartaanval hem fataal, stelt de directeur van de luchthaven van Bangkok. Dertig anderen raakten gewond, zeven onder hen zouden in kritieke toestand verkeren. Heel wat slachtoffers liepen hoofdletsels op. “Wie geen gordel droeg, vloog met zijn hoofd tegen het plafond”, vertelt een van de inzittenden. Het onderstaande filmpje toont de ravage nadat alle reizigers uit het vliegtuig gehaald waren.
  2. LIVE GAZA. “Soldaten en politie tippen Israëli's die hulpkonvooien Gaza aanvallen”- Israël vraagt ‘beschaafde landen’ om Netanyahu niet te arresteren
    LIVE
    1086

    LIVE GAZA. “Soldaten en politie tippen Israëli's die hulpkon­vooi­en Gaza aanvallen” Israël vraagt ‘beschaafde landen’ om Netanyahu niet te arresteren

    Israëlische soldaten en politie wijzen kolonisten en extremistische activisten op de locatie van hulpvrachtwagens die humanitaire hulp leveren aan de Gazastrook, waardoor de aanvallers vervolgens de konvooien kunnen blokkeren en de hulpgoederen vernietigen, aldus de Britse krant ‘The Guardian’. Israël heeft dinsdag bondgenoten opgeroepen om al bij voorbaat te verklaren dat ze eventuele arrestatiebevelen tegen premier Benjamin Netanyahu en defensieminister Yoav Gallant zullen negeren. De twee worden - samen met drie Hamasleiders - geviseerd door het Internationaal Strafhof. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.