RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Uurloon stijgt met 7 procent

Vorig jaar enorm veel stakingen, maar ook grote loonstijging

Foto ter illustratie. Beeld © ANP / Phil Nijhuis

In 2023 vonden 52 stakingen plaats, waarbij ruim 17.000 werknemers betrokken waren. Dit was het hoogste aantal stakingen in de afgelopen vijftig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Er werd voornamelijk gestaakt voor een hoger loon en voor betere arbeidsvoorwaarden. 

Stijging uurloon

Maar de stakingen bleken wel degelijk effect te hebben. Het gemiddelde uurloon steeg vorig jaar met 7 procent, de grootste stijging in 45 jaar. Dat meldt ook het CBS na onderzoek. 

Het gaat om het bruto verdiende uurloon, dus wat werknemers uiteindelijk bruto betaald krijgen. Daar zitten ook de lonen in van werknemers die niet onder een cao vallen. Het gemiddelde bruto verdiende loon steeg vorig jaar ruim 1 procent meer dan de gemiddelde cao-loonstijging, stelt het CBS vast. De cao-stijging kwam uit op 5,9 procent.

Mensen
Lees ook:
Mensen leggen massaal het werk neer voor meer loon: 'Staken helpt'

De werkelijke brutolonen van werknemers veranderen van jaar op jaar niet alleen doordat er in cao's loonsverhogingen worden afgesproken, maar ook doordat werknemers opklimmen in hun loonschaal, promotie maken of van baan veranderen. 

Door de krapte op de arbeidsmarkt kan er ook sprake zijn van beloning boven de cao-loonschalen, om personeel te behouden of binnen te halen. Daardoor stijgen de gemiddelde verdiende lonen nog meer.

Bij de grote loonstijging vorig jaar speelt ook een forse verhoging van de minimumlonen een rol. Die lonen waren gemiddeld bijna 13 procent hoger dan in 2022.

Inflatie

Het statistiekbureau wijst er wel op dat de loonstijging achterblijft bij de inflatie. 

De inflatie bedroeg de laatste drie jaar in totaal 17,3 procent. "Dat is net zoveel als de totale inflatie in de voorgaande tien jaar", aldus het CBS.

Lonen
Lees ook:
Lonen stijgen meer dan inflatie: 'Achterstand van laatste jaren ingehaald'