FNV viert succesvol stakingsjaar op Dag van de Arbeid

Nieuws
Het aantal stakingen is in meer dan een halve eeuw niet zo hoog geweest. Vorig jaar telde 52 stakingen. Alleen in 1972 werd het werk nog vaker neergelegd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor voorzitter Tuur Elzinga van vakbond FNV komen de cijfers niet als verrassing.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 00:19 aangepast 09:34
Afbeelding
beeld anp

"Het succes van de ene staking wakkerde de andere staking weer aan", zegt Elzinga, die terugkijkt op een voor de vakbond succesvol jaar. De vakbond viert dit woensdag, op de Dag van de Arbeid. "De stakingen waren natuurlijk ook noodzaak. De boodschappen en de rekeningen werden elke dag duurder en de lonen bleven daarbij steeds verder achter."

De stakingsgolf begon volgens Elzinga in het najaar van 2022, toen bij de NS de treinen werden stilgezet. "Het NS-personeel kreeg er 10 procent bij en dat leidde weer tot stakingen in het streekvervoer." In de eerste drie maanden van vorig jaar was de actiebereidheid zelfs zo hoog, dat de FNV de vraag bijna niet kon bijbenen. "Er waren dagen dat we op tientallen locaties tegelijk moesten zijn."

Begrip

Wat Elzinga het meest opviel, was het begrip bij de rest van de bevolking. "Zeker bij stakingen in de zorg, het openbaar vervoer en het onderwijs heb je ook veel gemor, want je raakt er veel mensen mee. Maar dit keer zagen we dat er ontzettend veel bijval was, want iedereen zat in hetzelfde schuitje. Er was een hele brede sympathie en die voelen we eigenlijk nog steeds. Want in veel sectoren moet nog steeds een achterstand ingehaald worden."

Het meest trots is hij op de staking bij distributiecentra van Albert Heijn in het voorjaar van 2023. "Daar konden we heel lang nauwelijks een vuist maken. Het werk wordt daar gedaan door veel invalkrachten en parttimers, vaak ook van verschillende nationaliteiten. Die lieten zich heel lastig organiseren. Maar door de grote nood en de vastberadenheid stond iedereen uiteindelijk toch schouder aan schouder en raakte de schappen steeds leger."

Flexibiliteit

Het grote voordeel van zoveel stakingen in korte tijd is dat werkgevers nu veel flexibeler zijn dan voorheen, zegt Elzinga. "Ze kiezen veel sneller eieren voor hun geld. Als er een ultimatum ligt, wachten ze liever niet af tot wij mensen in beweging weten te krijgen. Ze hebben geen zin meer in dat gedonder."

De stakingen hebben de vakbonden weer onder de aandacht gebracht, denkt Elzinga. "We kregen er 62.000 nieuwe leden bij. Vooral veel jongeren werden lid."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Per direct geen nieuwe adopties meer uit het buitenland

Het kabinet staat per direct geen nieuwe adopties uit het buitenland meer toe. Dat heeft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) bekendgemaakt. Lopende procedures gaan voorlopig wel door.

Afbeelding

Animatiestudio Pixar schrapt veel banen om kosten te besparen

Pixar Animation Studios, bekend van succesvolle animatiefilms als Toy Story en Finding Nemo, gaat ongeveer 175 banen schrappen, ofwel circa 14 procent van het totale personeelsbestand.

Afbeelding

CPB: meer koopkracht, lager tekort door coalitieplannen

De plannen uit het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB leiden per saldo tot een lichte verbetering van de overheidsfinanciën en een iets hogere koopkracht. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) dat de plannen heeft geanalyseerd.

Afbeelding

Ombudsman zet vraagtekens bij wegbezuinigen ambtenaren

Het voornemen van de nieuwe coalitie om te bezuinigen op de rijksoverheid strookt volgens de Nationale ombudsman niet met zijn advies om meer persoonlijk contact met burgers op te zoeken.

Afbeelding

Kleine min voor AEX, laadpalenmaker Alfen keldert na cijfers

De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een kleine min de handel uitgegaan. Bij de bedrijven op het Damrak was de producent van laadpalen en systemen voor het elektriciteitsnet Alfen een opvallende daler na bekendmaking van cijfers die negatief werden ontva..

Afbeelding

Koningspaar naar Frankrijk voor herdenking D-Day

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan begin volgende maand naar Frankrijk voor de internationale herdenking van D-Day. Ook minister-president Mark Rutte en minister van Defensie Kajsa Ollongren zijn erbij, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.