Aantal stakingen kwam vorig jaar op het hoogste niveau sinds 1972

Nieuws
Het aantal werkonderbrekingen is sinds 1972 niet zo hoog geweest, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2023 waren er 52 stakingen, waarbij ruim 17.000 werknemers betrokken waren. Dat is ongeveer duizend meer dan in 2022.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 00:18
Afbeelding
beeld anp

Dat is wel aanzienlijk minder dan in 2021 (28.000 werknemers) en 2020 (105.000 werknemers). De 26 stakingen in 2019 mobiliseerden zelfs 319.000 mensen, het grootste aantal dat het CBS heeft geregistreerd.

De industrie stond bij zowel het aantal stakingen als het aantal betrokkenen bovenaan, met 28 stakingen en 5000 betrokken werknemers. Ook in de handel waren er naar verhouding veel stakingen, met 4000 stakende werknemers.

Op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft het CBS in 2023 ook bijgehouden met welke andere acties werknemers hun eisen kracht hebben bijgezet. Het gaat dan om georganiseerde acties die niet hebben geleid tot een verlies aan arbeidsuren. Net als de werkstakingen kwamen dergelijke acties het meest voor in de industrie. In totaal telde het CBS 51 alternatieve werknemersacties.

In de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), die eind 2023 werd uitgevoerd door het CBS en onderzoeksinstituut TNO, is aan werknemers gevraagd hoe tevreden ze zijn met hun cao en salaris. Hieruit blijkt dat 81 procent in 2023 tevreden was met hun cao, ten opzichte van 77 procent in 2022. Verder was 78 procent tevreden met het salaris. In 2022 was dat nog 74 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oprichter en voorzitter Klaus Schwab van het WEF treedt af

Klaus Schwab, de oprichter van het World Economic Forum (WEF), treedt af als uitvoerend voorzitter. Dat heeft Schwab gemeld in een mail aan het personeel. Het WEF heeft zijn besluit om de dagelijkse leiding uit handen te geven ook bevestigd.

Afbeelding

Aantal examenklachten loopt verder op door Engels en geschiedenis

Het aantal klachten over de examens bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is opgelopen tot zo'n 265.000. Dat zijn er ongeveer 90.000 meer dan rond dezelfde tijd vorig jaar.

Afbeelding

Rust teruggekeerd op Nederlandse wegen na drukke avondspits

Het is weer rustig op de Nederlandse wegen. Rond 19.30 uur staat er net iets meer dan 40 kilometer file, meldt de ANWB. Twee uur eerder was dat nog meer dan 1100 kilometer. De avondspits van dinsdag was daarmee de drukste van dit jaar tot nu toe.

Afbeelding

Per direct geen nieuwe adopties meer uit het buitenland

Het kabinet staat per direct geen nieuwe adopties uit het buitenland meer toe. Dat heeft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) bekendgemaakt. Lopende procedures gaan voorlopig wel door.

Afbeelding

Animatiestudio Pixar schrapt veel banen om kosten te besparen

Pixar Animation Studios, bekend van succesvolle animatiefilms als Toy Story en Finding Nemo, gaat ongeveer 175 banen schrappen, ofwel circa 14 procent van het totale personeelsbestand.

Afbeelding

CPB: meer koopkracht, lager tekort door coalitieplannen

De plannen uit het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB leiden per saldo tot een lichte verbetering van de overheidsfinanciën en een iets hogere koopkracht. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) dat de plannen heeft geanalyseerd.