Terug naar de krant

Georgische oproerpolitie zet waterkanonnen en traangas in tegen demonstranten

Leeslijst Nieuws
Georgië De demonstraties volgen op een wetsvoorstel tegen buitenlandse inmenging. Volgens het voorstel moeten organisaties die donaties of subsidies uit het buitenland ontvangen zich laten registreren als zogenoemde ‘buitenlandse agenten’.
Leeslijst

De Georgische oproerpolitie heeft dinsdag hard opgetreden tegen demonstranten buiten het parlement in de hoofdstad Tbilisi, onder meer met waterkanonnen, knuppels en traangas. Dat schrijft persbureau Reuters. De demonstratie volgde op een debat over de ‘Russische wet’ tegen buitenlandse inmenging. Reuters schrijft op basis van ooggetuigen dat demonstranten die eieren en flessen naar de politie gooiden daarna fysiek werden aangevallen.

De gemoederen in het land in de zuidelijke Kaukasus zijn flink opgeschud door de wet, die stelt dat organisaties die donaties of subsidies uit het buitenland ontvangen zich moeten laten registreren als zogenoemde ‘buitenlandse agenten’. Dat brengt veel beperkingen met zich mee. Bovendien vrezen veel demonstranten dat de regering de wet zal gebruiken om critici te vervolgen. Sinds de behandeling van het wetsvoorstel eerder deze maand begon, wordt fel geprotesteerd bij het parlementsgebouw.

Er zijn drie lezingen nodig voor de wet kan worden ingevoerd. De eerste werd half april aangenomen door 83 van de 150 parlementariërs. Naar verwachting zal de pro-Russische regeringspartij Georgische Droom er alles aan doen om de tweede en derde lezing zo snel mogelijk door het parlement te krijgen. Aanname van de wet kan het Georgische kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie in gevaar brengen. De EU besloot eind vorig jaar, toen een vergelijkbaar wetsvoorstel werd ingetrokken, juist om Georgië het kandidaat-lidmaatschap te verlenen, maar vorige week maakte het Europees Parlement bekend niet verder over de toetreding van Georgië te willen onderhandelen zolang de omstreden wet op tafel ligt.

Lees ook Parlement van Georgië stemt voorlopig in met omstreden ‘Russische wet’
Aanhangers van de oppositie op een demonstratie maandag in Tbilisi tegen het omstreden wetsvoorstel.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in