Terug naar de krant

Vier maanden cel voor topman Changpeng Zhao van Binance

Leeslijst Nieuws

Cryptobeurs De veroordeling van Changpeng Zhao, die schuld aan witwassen heeft bekend, volgt op die van Sam Bankman Fried van FTX. Autoriteiten in de VS pogen de cryptosector nadrukkelijk aan banden te leggen.

Leeslijst

De oprichter van cryptobeurs Binance, Changpeng Zhao (47) is veroordeeld tot vier maanden cel. Hij bekende eerder al schuld aan witwassen en kwam een schikking overeen met justitie in de VS. Zijn strafmaat was nog niet bekend. De aanklager had een celstraf van drie jaar geëist.

Tegelijk met zijn schuldbekentenis in november trad Zhao af als topman en betaalde het bedrijf Binance een boete van 4,3 miljard dollar en hij een persoonlijke boete van 50 miljoen dollar.

Binance is de grootste cryptobeurs ter wereld en Changpeng Zhao gold daardoor lang als de machtigste man in de virtuele wereld van het cryptogeld. Behalve eigenaar van de grootste beurs was hij ook een verwoed twitteraar met bijna 9 miljoen volgers.

Autoriteiten in de VS proberen de cryptosector aan banden te leggen. Een overkoepelende cryptowet is er niet. Wel geven toezichthouders grenzen aan en worden bestuurders vervolgd. De veroordeling van Changpeng Zhao volgt op die van Sam Bankman-Fried van het bedrijf FTX. Hij kreeg 25 jaar celstraf. De verdenkingen tegen Bankman-Fried waren veel zwaarder dan die tegen Zhao.

De eerdere schuldbekentenis en de veroordeling nu zijn vooral voor wat Zhao naliet te doen. Hij had ervoor moeten zorgen dat Binance verdachte transacties zou melden en blokkeren. Dat dit niet gebeurde, zou hebben bijgedragen aan terrorismefinanciering, onder andere aan Hamas, IS en Al-Qaeda.

Volgens de aanklagers hanteerde hij een bedrijfsvoering „als in het Wilde Westen”, waar criminelen welkom waren. Meer dan honderdduizend transacties waren volgens de aanklagers verdacht. Ook zou via Binance veel opbrengsten van afpersing via gijzelsoftware zijn witgewassen.

Onderdeel van de schikking is dat Zhao niet in beroep gaat. Hij mocht het proces thuis in de Verenigde Arabische Emiraten afwachten, na het betalen van een borgsom van 175 miljoen dollar.

Binance werd in 2017 opgericht en groeide razendsnel uit tot de grootste cryptobeurs ter wereld. Het bedrijf was tot voor kort tamelijk ongrijpbaar: het is niet beursgenoteerd, heeft nergens een hoofdkantoor en ontbeert onafhankelijk geverifieerde jaarcijfers.

Lees ook De belangrijkste man in crypto
Changpeng Zhao  poseert voor fotografen, kort na een televisie-interview bij Bloomberg in Tokio.

Binance had tot voor kort ook honderdduizenden Nederlandse klanten, maar heeft zich teruggetrokken van de Nederlandse markt toen het niet lukte de verplichte registratie bij DNB te verkrijgen. In 2022 werd Binance in Nederland beboet omdat Nederlandse klanten werden geworven zonder die registratie.

Het klantenbestand van Binance is overgedaan aan Coinmerce, een bedrijf dat wel een registratie heeft. Een deel van de gebruikers is ook overgestapt naar het Nederlandse bedrijf Bitvavo.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 1 mei 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in