Direct naar artikelinhoud
Rapruzie

Van de rechter naar de straat; Ronnie Flex en Top Notch vechten elkaar muzikaal de tent uit

Ronie Flex in de AFAS Live in 2018Beeld Ben Houdijk

De rechter stelde Ronnie Flex in het ongelijk, dus schreef hij een nummer om af te rekenen met zijn label. Nu vliegen de boze rapteksten over en weer.

De beef tussen Ronnie Flex en zijn voormalige label Top Notch loopt flink uit de hand. Die beef, rapperstaal voor ruzie, gaat over de rechten van Ronnie Flex’ muziek. De rechter stelde de rapper in het ongelijk. Als antwoord schreef Ronnie Flex een disstrack om zijn voormalige label een hak te zetten. Wat is er gebeurd?

Ronell Plasschaert, zoals hij echt heet, spande twee jaar geleden een rechtszaak aan tegen zijn platenlabel Top Notch omdat hij vindt dat hij jarenlang is uitgeknepen. Hij tekende in 2012 een contract en kreeg naar eigen zeggen maar 8 procent van de inkomsten, later werd dat 15 procent, ‘maar weet dat ik 75 procent van het werk deed’, schreef hij onlangs op het sociale medium Threads. De rechter oordeelde in januari dat Ronnie Flex zelf en bewust heeft getekend en dat het contract rechtsgeldig is.

Confrontatie via disstrack

Maar daarmee is de kous niet af. De rapper gaat in hoger beroep, en zoekt ondertussen de confrontatie via sociale media. En via zijn muziek. Vorige maand bracht hij de disstrack Kees Closed uit, waarin hij het met woorden opneemt tegen Top Notch oprichter Kees de Koning. ‘Je kan de zitting winnen maar ik ga het er nooit bij laten zitten’, rapte hij.

Het is in de hiphop-scene gebruikelijk om ruzies uit te vechten met woorden, oftewel dissplaten. Vergelijk het met een showbizz-ruzie tussen Gerard Joling en Gordon die elkaar de huid vol schelden via liedjes met sarcastische verwensingen.

Dus na de plaat van Flex lag de bal bij Top Notch, dat vorige week donderdag reageerde met de plaat Pincodes door rappers Jiggy Djé, Sticks van Opgezwolle en Hef. Krap drie dagen later had Flex zijn antwoord alweer klaar: Pincode gekraakt, waarmee hij dankzij slimme online marketing de plaat van Top Notch wegdrukte in de YouTube resultaten. 2-0 voor Flex.

De straat uitvechten

‘Beef’ en ‘dissen’ zijn begrippen uit de hiphop-cultuur, voornamelijk bij gangstarap en drillrap, stromingen die zijn komen overwaaien uit Amerika en waarbij rivaliserende bendes elkaar de straat uitvechten met woorden.

Die straatjongens zijn geen lieverdjes en vaak blijft het dan ook niet bij een onschuldig liedje, regelmatig komen er ook geweld en wapens aan te pas. Ook in Amsterdam liep het onlangs uit de hand toen drillrapper en vermeende drugscrimineel Bigidagoe uit Amsterdam Zuid-Oost werd neergeschoten na een straatruzie.

Hoewel de woorden van Flex en team-Top Notch er niet om liegen, is het niet waarschijnlijk dat ook zij de wapens zullen oppakken. Voorlopig blijft het bij een vocale ruzie waarvan heel Nederland via sociale media kan meegenieten.

Online-fittie

Dat de ruzie tussen Top Notch en Flex nu voor ophef zorgt is mede te danken aan zangeres Anouk. Zij ging zich er op sociale media mee bemoeien nadat Flex een bericht deelde met betrekking tot Top Notch-baas Kees de Koning, tevens de manager van Anouk: “Je bent een hele bitch n**** waarom lijk je op Anouk. Deze tijden van de maand zit je panty vol met bloed.” 

Daarop zou de zangeres hebben gereageerd met een bericht waarin ze het n-woord voluit schreef: “Crying over spilled milk. Happy kings day little cryin’ broke bitch ni****. Greetings from your old happy rich bitch ni****.” Dat ze het n-woord gebruikte, had weer tot gevolg dat rapper Sor niet meer in haar voorprogramma wil optreden.

Lees ook:

Ronnie Flex wil af van wurgcontract met Top Notch

Het contract dat Ronnie Flex had met Top Notch bracht hem vooral frustratie. 90 procent van de inkomsten ging naar het platenlabel. ‘Ze hebben veel aan mij te danken.’