Direct naar artikelinhoud
Tegendemonstratie

Georgische regering laat zichzelf toejuichen in Tbilisi

Een door de Georgische regering georganiseerde tegendemonstratie voor de zogeheten ‘buitenlandse-agentwet’ die de regering wil laten aannemen door het parlement. De toespraken van de diverse sprekers stonden maandagavond bol van de antiliberale en antiwesterse complot-retoriek.Beeld AP

Na ruim twee weken van dagelijkse protesten tegen de invoering van een ‘buitenlandse-agentwet’, besloot de Georgische regering maandag een eigen demonstratie te organiseren. Het doel: laten zien hoe breed de steun voor de regering is.

‘Een Poetin-achtige actie’, zo noemde de Georgische president Salome Zoerabisjvili het optreden van de ­Georgische regering. Op initiatief van de regeringspartij Georgische Droom werden maandag duizenden mensen met honderden bussen vanuit de provincies naar Tbilisi vervoerd. Het doel: om ‘de beslissingen van de partij toe te juichen’, zo schreef Zoerabisjvili op X bij een video van een snelweg richting de hoofdstad waar zich maandagmiddag een kilometerslange file vormde.

Het bleek een accurate observatie van de president die al tijden op slechte voet staat met de regeringspartij. Maandagavond verzamelde zich een menigte van ruim 100.000 mensen voor het parlement in Tbilisi om deel te nemen aan een manifestatie die volgens de regering zelf bedoeld was om te tonen hoe breed haar steun onder de bevolking is.

Gekunsteld

Toch had het evenement eerder het karakter van een ietwat gekunstelde tegendemonstratie dan van een oprechte steunbetuiging. Nog even los van diverse berichten in lokale media dat ambtenaren door het hele land onder druk werden gezet om het protest bij te wonen, kan het regeringsfeestje namelijk niet los worden gezien van de recente protesten die zich juist tégen de regering richten.

Al ruim twee weken zijn er dagelijks protesten in Tbilisi tegen de plannen van de regering om een controversiële ‘buitenlandse-agentwet’ in te voeren; plannen die telkens weer tienduizenden Georgiërs op de been brengen. Mocht het voorstel doorgang vinden, dan moeten maatschappelijke en mediaorganisaties die minimaal 20 procent van hun financiering uit het buitenland ontvangen zich registreren bij het ministerie van justitie met allerhande strenge auditcontroles tot gevolg. Vorig jaar probeerde de regering een vrijwel identieke wet al eens door te drukken, maar zag daar na drie dagen van massaprotesten alsnog van af.

Afnemende kans op EU-toetreding

Tegenstanders van de regering menen dat de wet een kopie is van de Russische buitenlandse-agentwet die het Kremlin sinds 2012 gebruikt om dissidente stemmen het zwijgen op te leggen. Daarnaast saboteert de ‘Russische wet’ volgens critici de Europese droom van de Georgische bevolking. Ruim 80 procent van de Georgiërs wil lid worden van de EU, maar Brussel waarschuwde de afgelopen weken dat de kansen op toetreding aanzienlijk afnemen als de wet doorgang vindt.

Afgelopen zondagavond protesteerden boze Georgiërs voor de zoveelste keer tegen de ‘buitenlandse-agentwet’, een wet van het soort dat in Rusland al jaren wordt gebruikt om de oppositie hard te onderdrukken. De wet wordt door pro-Europese Georgiërs gezien als een vergroting van de invloed van Rusland in hun land.Beeld REUTERS

Op haar beurt onderstreept de regering juist graag dat het onder haar bewind lukte om Georgië afgelopen december de felbegeerde kandidaatstatus van het machtsblok te bezorgen. Al wijzen critici erop dat het niet dánkzij, maar óndanks de huidige regering is dat Tbilisi nu in het Europese voorportaal staat.

Antiwesterse complot-retoriek

Het regeringsfeestje van maandag was wat hen betreft het zoveelste bewijs daarvan. Zo stonden de toespraken van de diverse sprekers bol van de antiliberale en antiwesterse complot-retoriek. Met name de speech van partijprominent Bidzina Ivanisjvili sprong eruit. De ex-premier, oprichter van Georgische Droom én rijkste oligarch van het land haalde fel uit naar de oppositie en het maatschappelijk middenveld, die hij er onder meer van beschuldigde ‘lhbti+-propaganda’ te verspreiden.

Ook hield hij de menigte voor dat ‘buitenlandse machten’ met behulp van Georgische ngo’s tegen de Georgische belangen handelen en polarisatie in de hand werken. Allemaal het werk van een ‘mondiale oorlogspartij die een revolutie wil ontketenen’ in Georgië, zo meende Ivanisjvili van wie algemeen wordt aangenomen dat hij achter de schermen nog altijd als schaduwpremier aan de politieke touwtjes trekt. Volgens hem is de buitenlandse-agentwet dan ook noodzakelijk om de broodnodige transparantie te garanderen.

Critici geweerd uit parlement

Toch waren zijn woorden over polarisatie op zijn zachtst gezegd ironisch. Maandag werden er tijdens een zitting over de wet van het juridisch comité in het parlement nog zeven oppositieleden uit de zaal gezet door de gespreksleider van dienst van Georgische Droom. Talloze andere opposanten mochten hun toespraken niet afmaken en diverse journalisten werd de toegang tot het parlement ontzegd.

De oppositie en maatschappelijke organisaties laten het er hoe dan ook niet bij zitten. Zij kondigden aan ook de komende dagen weer massaal de straat op te gaan. Te beginnen op dinsdag, de dag waarop het parlement voor de tweede en voorlaatste keer de wet ter stemming brengt voordat deze ook echt van kracht wordt.

Lees ook:

‘We mogen nooit meer onderdeel van Rusland worden’

Duizenden Georgiërs betoogden dinsdag in Tbilisi tegen plannen van de regering om een ‘buitenlandse-agentwet’ erdoor te drukken. ‘Het is een manier om Moskou te pamperen en Georgië de Russische invloedssfeer in te zuigen.’