Rooms-Katholieke Kerk wil nieuw tijdperk in relatie met kunstenaars. ‘De wereld heeft kunstenaars nodig’

Achtergrond
‘De wereld heeft kunstenaars nodig’, zei paus Franciscus tijdens zijn bezoek aan de Biënnale van Venetië, een kunstmanifestatie. Maar in de relatie tussen kerk en kunst moeten nieuwe stappen gezet worden en daarvan wilde Franciscus in een vrouwengevangenis getuigen.
Hendro Munsterman Hendro Munsterman
dinsdag 30 april 2024 om 21:05
Paus Franciscus groet vrouwelijke gedetineerden in Venetië die meewerken aan de door het Vaticaan geïnitieerde kunstexpositie 'With My Eyes' in hun vrouwengevangenis in het kader van de Biennale.
Paus Franciscus groet vrouwelijke gedetineerden in Venetië die meewerken aan de door het Vaticaan geïnitieerde kunstexpositie 'With My Eyes' in hun vrouwengevangenis in het kader van de Biennale. beeld vatican media

Rome

De vrouwengevangenis in Venetië is getransformeerd. ‘Getranssubstantieerd’ zou je bijna kunnen zeggen. Zoals brood en wijn tijdens de eucharistie nog steeds alle karaktereigenschappen van brood en wijn houden en voor rooms-katholieke gelovigen toch wezenlijk veranderen in het Lichaam en Bloed van Christus, zo is ook deze vrouwengevangenis iets anders geworden. Een kunstwerk namelijk.

Het Vaticaan heeft de Giudecca-gevangenis – een van de vijf vrouwengevangenissen die Italië telt – uitgekozen om als Vaticaans kunstpaviljoen te dienen tijdens het grote tweejaarlijkse kunstevenement. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Paus Franciscus lijkt toch geen voorstander te zijn van vrouwelijk diakens: 'Vrouwen hebben toch altijd de functie van diaconessen gehad, zonder diakens te zijn?

Paus sluit vrouwelijke diakens uit. 'Ze zijn al diaconessen, daarvoor hoeven ze niet gewijd te worden'

Volgens paus Franciscus zijn vrouwen ‘fantastisch’ en 'veel moediger dan mannen'. Maar de wijding van vrouwen tot diaken sloot hij uit in een uitgebreid interview met de Amerikaanse televisiezender CBS.

Een portret van de in 1621 overleden Spaanse religieuze waarvan de schilder onbekend is. Deze metgezel van Teresa van Avila en vriendin van Johannes van het Kruis zal door paus Franciscus in België worden zaligverklaard.

Ana de Jesús stierf vier eeuwen geleden in Brussel. De paus wil deze non in België zalig verklaren

Tijdens zijn bezoek aan België zal paus Franciscus een Spaanse religieuze zalig verklaren. Ana de Jesús was metgezel van de Spaanse mystica Teresa van Avila en stierf in het Brusselse klooster dat ze zelf gesticht had.

Afgelopen oktober vond in het Vaticaan de eerste sessie van de bisschoppensynode plaats waarmee paus Franciscus de Rooms-Katholieke Kerk wil vernieuwen.

Nederlandse katholieken willen hun kerk inclusiever en vrouwelijker. 'Talenten van parochianen benutten'

Meer plaats voor lhbt+-ers en gescheidenen, meer mogelijkheden en zelfs wijdingen voor vrouwen. Dat zijn de Nederlandse wensen in deze laatste fase van de wereldwijde synode over de vernieuwing van de Katholieke Kerk.

De kapel van de Vrouwe van Alle Volkeren in Amsterdam gewijd  Ida Peerdeman beweerde tussen 1945 en 1959 Maria te hebben gezien. Uiteindelijk dwong Rome de bisschop van Haarlem in 2020 om het negatieve oordeel over de verschijningen te accepteren en aan zijn gelovigen mee te delen.

Wanneer is Maria verschenen, wanneer niet? Vaticaan wil voortaan Amsterdamse toestanden voorkomen

Mariaverschijningen en bloedende heiligenbeelden. Lokale bisschoppen hadden veel vrijheid, maar het Vaticaan trapt nu op de rem. Met de ‘Amsterdamse verschijningen’ als ultiem voorbeeld van hoe het niet meer moet.

Een beeld van Johannes van Nepomuk staat fier voor op een gondel, klaar voor de Navalis-festiviteiten in Praag. Daar wordt elk jaar op 15 mei de heilige van die naam herdacht, die in 1393 de marteldood stierf in de rivier de Moldau.

Volksfeest rond een verdronken heilige

Een beeld van Johannes van Nepomuk staat fier voor op een gondel, klaar voor de Navalis-festiviteiten in Praag. Daar wordt elk jaar op 15 mei de heilige van die naam herdacht, die in 1393 de marteldood stierf in de rivier de Moldau.

Een Aboriginal toont het liturgische boek met bijbellezingen tijdens de viering van de 'Mis van het Land van de Heilige Geest' tijdens een rooms-katholieke jongerenbijeenkomst in Perth (Australië).

Aboriginal-mis ter goedkeuring naar Vaticaan gestuurd. 'Brug tussen ons geloof en oeroude wijsheid'

De bisschoppen van Australië hebben het Vaticaan gevraagd een aboriginal-liturgie goed te keuren. Deze stelt de oorspronkelijke inwoners in staat zowel rooms-katholiek te zijn als verbonden te blijven met hun voorouders.