Terug naar de krant

Overgangsraad Haïti stelt nieuwe premier aan

Leeslijst Nieuws
Haïti De dinsdag als premier aangewezen voormalige minister van Sport, Fritz Bélizaire, wacht de zware taak de aanhoudende terreur van criminele bendes aan te pakken.
Leeslijst

De overgangsraad van Haïti heeft Fritz Bélizaire, een voormalig minister van Sport, dinsdag aangewezen als nieuwe premier. Dat melden internationale persbureaus. Bélizaire vervangt interim-premier Michel Patrick Boisvert en heeft de zware taak de aanhoudende terreur van criminele bendes aan te pakken.

Bélizaire was weliswaar van 2006 tot 2011 minister van Sport van Haïti, maar is verder een grote onbekende. Volgens persbureau AP kenden zelfs sommige leden van de overgangsraad hem niet. Vier van de zeven stemgerechtigde leden van de raad stemden voor zijn benoeming. De overgangsraad zal optreden als regering van de in de Caribische Zee gelegen republiek tot de eerstvolgende presidentsverkiezingen, die uiterlijk in februari 2026 georganiseerd moeten worden.

Haïti is al jarenlang in de greep van criminele bendes, maar eind februari escaleerde het geweld. De bendes begonnen ook in voorheen veilig geachte wijken van de hoofdstad Port-au-Prince huizen te plunderen en bewoners te terroriseren. De chaos werd verder vergroot nadat bendes begin maart de twee belangrijkste gevangenissen hadden bestormd, waardoor ruim vierduizend gedetineerden op vrije voeten kwamen.

Lees ook Haïtiaanse overgangsraad is aangetreden na maandenlange politieke impasse
Interim-premier Michel Patrick Boisvert (midden) tijdens zijn aanstelling.

In een maand tijd zijn meer dan 90.000 mensen de hoofdstad ontvlucht. In totaal zijn er de afgelopen jaren meer dan 360.000 mensen dakloos geraakt door het bendegeweld.

De leiders van de bendes eisten het aftreden van premier Ariel Henry, die in Kenia was om internationale hulp te vragen bij het herstellen van de orde. Henry kondigde zijn vertrek eerder al aan en trad vorige week daadwerkelijk af. Zijn minister van Financiën Boisvert was sinds eind februari interim-premier. Nu is het aan Bélizaire om orde op zaken te stellen.

Verwacht wordt dat de overgangsraad instemt met de komst van een internationale vredesmacht, onder auspiciën van de Verenigde Naties.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in