RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Goedkoop wonen

Jonge woningzoekenden blijven na afstuderen plakken in studentenwoning: 'Ik kan hier niet weg'

Studentenwoningen van DUWO in Leiden. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Joris van Gennip

Ingeschreven staan bij een studie. Niet om de boeken in te duiken, maar om je betaalbare studentenwoning aan te houden. Peter* uit Leiden en Phoenix uit Rotterdam gebruiken verschillende trucjes om hun studentenwoning aan te houden. "Ik verdien niet genoeg voor de normale huurmarkt."

Peter rondde zijn master aan de Universiteit Leiden vorig jaar af. Maar hij staat nog wel ingeschreven. "Ik volg geen lessen", vertelt Peter (echte naam bekend bij redactie). "Vlak voordat ik mijn masteropleiding afrondde, heb ik mij ingeschreven voor een tweede master." Door ingeschreven te staan kan hij in zijn studentwoning blijven. Hij woont op zichzelf in een appartement in het centrum van Leiden. 

"Officieel moet je uit deze woning zodra je bent afgestudeerd. Maar een woning vinden is voor mij vrijwel onmogelijk", legt hij uit. "Ik sta ingeschreven voor een sociale huurwoning, maar de wachttermijn in Leiden hiervoor is negen jaar. Omdat ik op dit moment parttime werk, verdien ik niet genoeg voor de normale huurmarkt." Hij is wel opzoek naar een fulltimebaan.

Scriptie uitstellen

Phoenix, die liever niet haar achternaam noemt, woont in een studentenwoning in Rotterdam. Ze deelt een huis met 14 medestudenten. "Ik heb mijn masterscriptie een jaar uitgesteld om stage te lopen en werkervaring op te doen." Een stage is geen onderdeel van haar studie.

"Voor veel banen heb je werkervaring nodig en ik durf het er niet op te gokken om mijn studie af te ronden zonder ervaring op te doen", legt ze uit. Maar een stage ná haar studie zit er voor haar niet in. "Met een stagevergoeding verdien je zo'n 400 tot 500 euro per maand. Daar kan ik geen normale huurwoning van betalen."

Daarom kiest ze ervoor eerst stage te lopen en daarna haar scriptie te schrijven om ingeschreven te blijven en haar studentenwoning aan te houden. Terug naar haar moeders huis ziet ze niet zitten.

Te
Lees ook:
Te koop: studentenkamer van 14 vierkante meter voor 150.000 euro

Het is echter niet de bedoeling dat studenten dit soort omwegen bedenken. "We vinden het vervelend dat het gebeurt", laat Stadswonen weten, de studentenwoningcorporatie uit Rotterdam. "Door deze situatie staan woningzoekende studenten tegenover de groep die blijft wonen. Zowel sociale huurwoningen als studentenwoningen moeten worden bijgebouwd. Maar hier gaat veel tijd overheen", vertelt een woordvoerder van de woonbond.

Veel woningcorporaties tonen echter begrip voor de situatie. "De kamernood voor studenten is hoog", zegt een woordvoerder van studentenwoningcorporatie DUWO. "Maar vervolghuisvesting is minstens zo moeilijk. Vanuit de problematiek kan ik me voorstellen dat er soms wanhoop is, en dat men niet weet waar ze heen moeten." 

Wachtlijst
Lees ook:
Wachtlijst studentenwoning vaak langer dan studieduur

Studentenwoningcorporaties controleren regelmatig of studenten die in een studentenhuis wonen, ingeschreven staan bij een onderwijsinstelling. "Op papier is diegene dan een student", laat een woordvoerder van de landelijke studentenwoningcorporatie SSH weten. Hoeveel mensen dit doen is niet precies bekend, omdat deze mensen als student staan ingeschreven bij de woningcorpoaties.

Als student heb je recht op een studentenwoning. Naar inkomen wordt niet gekeken. "Wij toetsen aan de hand van een inschrijving aan de onderwijsinstelling. Niet op inkomen", zegt de woordvoerder.

Huren
Lees ook:
Huren in vrije sector was nog nooit zo duur: markt nóg krapper

Wel moet er collegegeld betaald worden. "Ik betaal rond de 2300 euro per jaar. Dit bedrag bovenop mijn maandelijkse huur is nog steeds goedkoper dan het vinden van een huurwoning binnen de huidige markt", zegt Peter. 

Hij is zich ervan bewust dat hij een plek inneemt van andere studenten. "Maar voor mij is de optie: of op straat staan, of hier wonen." Andere mensen doen het ook zo, zegt hij. "Soms blijven mensen hier totdat ze een huis hebben gekocht."

Honderdduizenden
Lees ook:
Honderdduizenden huurwoningen goedkoper, Kamer stemt in met huurwet

Peter weet nog niet hoelang hij in deze woning zal blijven. "Ik ben hard opzoek naar een fulltimebaan. De vraag is dan of ik snel een andere woning ga vinden. Misschien blijf ik wel hier wonen tot een ik een koopwoning vind."

Bron: RTL Nieuws