Nederlandse vrouw opgepakt voor moordaanslag Spaanse politicus

Nieuws
Een Nederlandse vrouw is aangehouden voor betrokkenheid bij de moordaanslag op de Spaanse politicus Alejo-Vidal Quadras. Ze is op basis van een Europees arrestatiebevel in Nederland aangehouden, melden Spaanse media. De vrouw wordt onder meer verdacht van het financieren en voorbereiden van de moordaanslag. Een woordvoerder van de Nederlandse politie laat weten niets te zeggen over de aanhouding en verwijst naar de Spaanse politie.
anp
dinsdag 30 april 2024 om 20:24 aangepast 21:38
Afbeelding
beeld anp

Vidal-Quadras werd op 9 november door vermoedelijk een huurmoordenaar in het hoofd geschoten. Hij overleefde de aanslag in Madrid ternauwernood. De politicus werd onder vuur genomen door een man die samen met een ander op een motor was komen aanrijden. Voor de moordaanslag zijn eerder al vier aanhoudingen verricht in Spanje en Colombia. Naar de dader wordt nog gezocht.

Vidal-Quadras was betrokken bij de oprichting van VOX, een conservatief-nationalistische afsplitsing van de Partido Popular (PP). Hij was namens de PP onder meer Europarlementariër.

De politie heeft nog geen uitspraken gedaan over een mogelijk motief, maar zelf denkt Vidal-Quadras dat Iran erachter zit om zijn banden met de Iraanse oppositie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hulp geleverd via door VS gebouwde pier bereikt Palestijnen niet

Geen van de 569 ton humanitaire hulp die op een door de VS gebouwde pier in Gaza gearriveerd is, is tot dusver uitgedeeld aan mensen in nood. Dat zei dinsdag een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Afbeelding

CPB bevestigt: relatief minder belasting voor grootverdieners

Nederlanders met de hoogste inkomens betalen relatief minder belasting dan de groep daar net onder. Dit komt doordat hun belastingdruk niet zoals bij veel Nederlanders vooral door de sociale premies en belastingen in box 1 wordt bepaald, maar door de vennootschapsbelasting.

Afbeelding

Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren 'of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen'.

Afbeelding

Oprichter en voorzitter Klaus Schwab van het WEF treedt af

Klaus Schwab, de oprichter van het World Economic Forum (WEF), treedt af als uitvoerend voorzitter. Dat heeft Schwab gemeld in een mail aan het personeel. Het WEF heeft zijn besluit om de dagelijkse leiding uit handen te geven ook bevestigd.

Afbeelding

Vrouwen werken nauwelijks vaker, verschil met mannen blijft gelijk

Nederlandse vrouwen zijn de afgelopen vijf jaar nauwelijks vaker gaan werken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bijna 69 procent van de vrouwen tot en met 75 jaar had in het eerste kwartaal van 2024 betaald werk, vergeleken met ruim 65 procent in 2019.

Afbeelding

Huizenprijzen opnieuw sterker gestegen, meer woningen verkocht

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in april opnieuw sterker gestegen. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Ook wisselden die maand meer koopwoningen van eigenaar ten opzichte van een jaar eerder.