Terug naar de krant

Einde dreigt voor noodlijdend Vitesse: club krijgt nog maar twee weken om zaken op orde te brengen

Leeslijst achtergrond

Licentiecommissie Vitesse heeft nog tot half mei om te voldoen aan de eisen voor een proflicentie. Anders houdt de Arnhemse club op te bestaan.

Leeslijst

Vitesse heeft nog ongeveer twee weken om de licentiecommissie van de KNVB ervan te overtuigen dat het financieel kan overleven. Ook moeten voor half mei de banden met de Russische eigenaar Valeriy Oyf zijn verbroken. Lukt dat niet, dan wordt de proflicentie ingetrokken en houdt de voetbalclub op te bestaan.

Dat is de strekking van een brief die het al gedegradeerde Vitesse dinsdagmiddag heeft ontvangen van de licentiecommissie, nadat de clubleiding vrijdag in Zeist al „een verhelderend gesprek” had gevoerd met vertegenwoordigers van de voetbalbond. Vitesse-directeur Edwin Reijntjes spreekt op de clubwebsite van „een enorme uitdaging, waar wij iedereen hard bij nodig zullen hebben.”

Drie problemen

De licentiecommissie noemt drie concrete problemen die de noodlijdende club uit Arnhem moet oplossen om haar proflicentie – en daarmee haar voortbestaan – veilig te stellen. Huisbank ING heeft de bankrelatie opgezegd, waardoor Vitesse komend seizoen mogelijk niet over een bankrekening beschikt. De club heeft nog altijd geen goedgekeurde jaarrekening ingediend én geen accountant meer, omdat de partij die daarvoor was ingehuurd de opdracht heeft teruggegeven. Daarnaast wordt geëist dat Vitesse het risico „wegneemt” dat de club de sanctiewet overtreedt.

De genoemde problemen hangen allemaal samen met de Russische eigenaar Valeriy Oyf en zijn eveneens Russische voorgangers, die vanaf 2010 de baas zijn in Arnhem. Onder hun leiding is Vitesse structureel boven zijn stand gaan leven, met jaarlijkse miljoenenverliezen tot gevolg.

Sinds de Russische invasie van Oekraïne (2022) zoekt Vitesse zonder succes naar een manier om los te komen van Oyf. Een mislukte poging van de Amerikaanse investeerder Coley Parry om Vitesse te kopen – hij kon niet aantonen waar zijn geld vandaan kwam – heeft de club in acute financiële nood gebracht. Vitesse kampt met een schuld van bijna 19 miljoen euro.

Banden met Abramovitsj

Dat de club haar bankrekening dreigt te verliezen en mogelijk de sanctiewet overtreedt, komt door de nauwe banden die Oyf onderhoudt met de gesanctioneerde oligarch Roman Abramovitsj, een vertrouweling van president Poetin. Eerder dit jaar werd al bekend dat het ministerie van Economische Zaken voorlopig heeft geconcludeerd dat Abramovitsj de feitelijke zeggenschap heeft of heeft gehad over de club uit Arnhem.

Een ‘herstructureringsplan’ moet de licentiecommissie nu overtuigen dat Vitesse – dat medio april 18 punten in mindering kreeg onder meer omdat het de licentiecommissie onjuist informeerde – over „voldoende financiële draagkracht” beschikt om komend seizoen door te komen. Onderdeel daarvan is een juridische procedure (een zogeheten whoa-procedure) die moet leiden tot forse schuldsanering.

Maar om die te doen slagen, moet Vitesse aannemelijk maken dat het niet opnieuw ongedekte schulden gaat maken – een grote opgave gezien de degradatie en de dure salarishuishouding. Daarnaast moet de club hard op zoek naar nieuwe investeerders. Tot die tijd wil Vitesse de aandelen van Oyf onderbrengen in een „onafhankelijke stichting”.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 1 mei 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in