Direct naar artikelinhoud
Aldus

GroenLinkscommissielid Gregory Edelenbos ontleedt speeches en bekende quotes in nieuwe podcast

Gregory Edelenbos, Jonas van Praag en Loeke de Waal (v.l.n.r.) lanceren 1 mei de podcast Threesome of Speech.

Gregory Edelenbos (32), GroenLinkscommissielid in Zuid en marketeer bij de NPO, lanceert samen met journaliste Loeke de Waal en reclamemaker Jonas van Praag de podcast Threesome of Speech bij Audiohuis.

Lekker, zo’n vies woord in de titel.

“Threesome is een knipoog naar Freedom. Het thema van de podcast is bekende quotes uit speeches. Of eigenlijk: de speeches achter de bekende quotes. Het viel ons op dat we vaak alleen de snackable soundbites onthouden – de quote die ophef veroorzaakte.”

Dat is niet goed?

“We vergeten de inhoud en de boodschap erachter. Dat merken we in ons eigen werk in de politiek en de media ook: het moet kort en snappy. Vanuit die frustratie wilden we nu juist op zoek naar de context en de diepere lagen.”

Wat krijgen we voorgeschoteld?

“In elke aflevering leest een van ons drieën een speech voor. De andere twee – en de luisteraars – weten niet van wie. Samen ontrafelen we de context: in welke tijd was dit? Waar ging het over? Wie was het publiek? In de podcast hoor je na de voordracht fragmenten van de originele toespraak.”

Nog gekke dingen ontdekt?

“Soms is een speech van zestig jaar geleden vandaag nog relevant, bijvoorbeeld als er opgeroepen wordt tot vrede. Soms is er juist niks van over. Ik hoorde een speech over een lhbtq-onderwerp die me ontroerde, dat thema gaat mij persoonlijk aan. Maar toen ik hoorde van wie die was, knapte ik ontzettend af. Omdat ik weet dat wat die persoon beloofde, niet is nagekomen. Andersom gebeurt het ook. Je komt tot verrassende inzichten over mensen en de wereld waarin we leven.”

Waar kunnen we terecht?

“De eerste twee afleveringen komen op 1 mei op alle bekende platforms, waaronder Spotify en Apple. Daarna verschijnen ze om de week. Je kunt ons ook volgen op Instagram, trouwens.”