Direct naar artikelinhoud
Net open

Maak je eigen kunst en drink koffie bij Coffee & Art: AI Art Amsterdam

AI Art Amsterdam.Beeld Dingena Mol

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze rubriek Net open lees je erover. Vandaag: creëer je eigen AI-kunstwerk terwijl je je cappuccino drinkt bij Coffee & Art: AI Art Amsterdam in Centrum.

“Het idee is dat mensen zelf achter de computer gaan zitten,” zegt eigenaar Erik Rijkers (56). “Dus als iemand binnenkomt zeg ik: ga maar proberen.” Hij wijst naar de computer die bij Coffee & Art in het venster staat. Linksachter in de hoek van het kleine cafeetje staat een grote zwarte printer, waar de kunstwerken uit komen gerold. Terwijl je wacht op je afdruk kun je hier ook nog eens een goede kop koffie krijgen.

Rijkers legt samen met mede-eigenaar Anne-Marie Faber (48) uit hoe het werkt: “Eerst vraag ik aan de klant wat diegene aan de muur zou willen hebben. Daarop lopen velen al vast,” aldus Rijkers. “Door middel van een gesprek probeer ik dan toch te doorgronden wat de klant leuk vindt, wat is je lievelingsdier bijvoorbeeld?”

Faber en Rijkers gingen ter illustratie aan de slag met het creëren van een grijze kat. Daarvoor typten ze in het systeem Midjourney in: grijze slapende kat. Vier verschillende plaatjes van grijze katten popten op. “Zoals je ziet, lijkt de een net echt en de ander meer een soort schilderij,” merkt Rijkers op. “Door beschrijvingen aan het systeem toe te voegen kun je het kunstwerk precies maken naar je eigen voorkeuren.”

De muren in de zaak hangen inmiddels al vol prints. Een zebra en leeuw hangen tussen glas aan de linkermuur. En een afdruk van een foto van de Chinese Muur siert de rechterwand – ook je zelfgemaakte foto’s kun je hier namelijk laten printen.

De koffiezaak zit aan de achterkant van het huis van Faber en Rijkers, waar ze ongeveer een jaar geleden gingen wonen. Dat maakt het juist leuk voor hen: “Zo leren we onze buren echt goed kennen.”

Bekijk ons overzicht met alle nieuwe winkels, restaurants en cafés. Tips? open@parool.nl.

Coffee & Art: AI Art Amsterdam

Willem Parelstraat 360, Centrum.

Familie

De koffiebonen haalt Rijkers bij zijn neef, eigenaar van koffiebranderij CoffeeRoastery. 

Prijzen

De prijzen van de kunstwerken variëren. Zo kost een grote afdruk tussen glas €95 en een kleine tussen glas €75. Voor een afdruk alleen op papier betaal je rond de €15. 

Lekkers bij de koffie

Probeer de huisgemaakte appeltaart van Faber eens.