Deze christelijke fan van Taylor Swift is kritisch over nieuwe liedteksten. ‘Dít zing ik niet mee’

Opinie
Ja, ik baalde toen ik naar Taylor Swifts nieuwe album luisterde’, schrijft Swift-fan (’swiftie’), Daniëlle van den Brun. ‘Moet ze nou echt zo vaak het christelijke geloof op een niet zo respectvolle manier betrekken in haar nieuwe liedjes?’
Daniëlle van den Brun • redacteur Beam - het jongerenmerk van de EO
dinsdag 30 april 2024 om 20:00 aangepast 1 mei 2024 08:03
Singer-songwriter Taylor Swift. Over de liedteksten van haar nieuwe album zegt fan én kritisch luisteraar Daniëlle van den Brun: 'Ik hoor bijbelverhalen voorbijkomen, gebed, God en zelfs de kruisiging.
Singer-songwriter Taylor Swift. Over de liedteksten van haar nieuwe album zegt fan én kritisch luisteraar Daniëlle van den Brun: 'Ik hoor bijbelverhalen voorbijkomen, gebed, God en zelfs de kruisiging. beeld anp

Yes, er is een nieuw (dubbel)album van Taylor Swift. Voor alle andere christelijke Swiftie’s: this one is for you! Ik ben al fan van haar muziek sinds ik twaalf ben en haar nummers zijn de soundtracks van veel hoofdstukken in mijn leven: verliefd zijn, ziekte, een gebroken hart, onzekerheid en acceptatie. 

Maar, ik blijf een kritische luisteraar en dus zijn er zinnen die zelfs ik niet meezing. Vooral bij haar nieuwste album (The Tortured Poets Department) dat momenteel in alle hitlijsten te vinden is, heb ik een paar kanttekeningen.

christen

In Taylor’s documentaire Miss Americana (2020) zegt Taylor Swift zelf: ‘I am a christian’. Maar in sommige liedjes die ze heeft geschreven lijkt het bijna alsof ze zichzelf daarin tegenspreekt.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Singer-songwriter Taylor Swift. Over de liedteksten van haar nieuwe album zegt fan én kritisch luisteraar Daniëlle van den Brun: 'Ik hoor bijbelverhalen voorbijkomen, gebed, God en zelfs de kruisiging.

Deze christelijke fan van Taylor Swift is kritisch over nieuwe liedteksten. 'Dít zing ik niet mee'

‘Moet ze nou echt zo vaak het christelijke geloof op een niet respectvolle manier betrekken in haar nieuwe liedjes?’, verzucht Swift-fan (’swiftie’), Daniëlle van den Brun. 'Ik kan me voorstellen dat het God pijn doet.

We zitten in een historische crisis. Nee, dat is dit geen zuivere geschiedwetenschap, maar wel een sentiment dat mensen herkennen.

Froukjes 'klaagliederen' zijn een oproep om samen met God het goede te doen

De weg naar hoop valt samen met onze gevoeligheid voor de gebeurtenissen om ons heen. God doet daarin een appel op ons, schrijft Matteo van den Brink. Hij ziet die gevoeligheid ook bij artiesten als Froukje.

Jan Toorop - Gebed voor de maaltijd

Hoe Froukje ons helpt om met een nieuwe en frisse blik naar de Bijbel te kijken

God en geloof zijn voor jongeren veel belangrijker dan wetenschappelijk onderzoek suggereert. Daag ze daarom uit om vanuit hun vragen zich te verdiepen in de bronnen van het geloof, stelt theoloog Peter Hansum.

De ene slechte maatregel (de herinvoering van de basisbeurs) tot de andere slechte maatregel (het weren van buitenlandse studenten).

Als Omtzigt het voor het zeggen krijgt, gaat het hoger onderwijs een moeilijke tijd tegemoet

De erfenis van onderwijsminister Robbert Dijkgraaf is niet rooskleurig, schrijft econoom Ivo Arnold. Maar ook als Pieter Omtzigt het voor het zeggen krijgt, zal het hoger onderwijs moeten reorganiseren.

Een foto geldt als bewijs dat de vakantie en alles wat je daar hebt beleefd echt heeft plaatsgevonden.

Hoe we zelfs onze vakantie Instagram-waardig maken en waarom dat zo jammer is

Is er een manier van vakantie houden mogelijk waarbij niet profileringsdrang maar juist de rust en vervulling de boventoon voeren? Theoloog Tabitha van Krimpen: 'Veel mensen zoeken naar een unieke, authentieke ervaring.'

Het ideaal wordt belichaamd door iemand die online alles heeft wat jij wilt. Maar zij is een fictie. Online is ze ideaal maar in werkelijkheid niet.

Je doet het allemaal zelf, zegt je goeroe. Maar ondertussen voel je de afhankelijkheid

‘Als je nu dit doet en dat, dan ben je volgende maand rijk.’ Of heb je een schitterende huid en komt er een einde aan je onzekerheid. Theoloog Kees van Ekris over de goeroe die alles heeft wat jij wilt.