Terug naar de krant

Twee mannen vervolgd voor bruut omleggen ‘mooiste boom van Groot-Brittannië’

Leeslijst Nieuws
Vandalisme De aard van het zaagvlak en de vlijmscherpe zaagsporen lieten bij de politie geen twijfel bestaan. Hier had „een dader met aanzienlijke zaagkwaliteiten” huisgehouden. De Sycamore Gap Tree is sinds die septemberdag nog slechts Sycamore Stump.
Leeslijst

Daniel Graham (38) en Adam Carruthers (31) worden ervan verdacht afgelopen september de meest geliefde boom van Groot-Brittannië op brute wijze om het leven te hebben gebracht: vlak bij de grond, met de kettingzaag, dwars doormidden. Dinsdag maakte het Britse Openbaar Ministerie bekend de mannen strafrechtelijk te vervolgen. Graham en Carruthers komen beiden uit de regio Cumbria, in het noordwesten van Engeland.

De Sycamore Gap Tree stond in nationaal park Northumberland in het noordoosten van Engeland. Van de boom, waaronder menig huwelijk gesloten werd en as is uitgestrooid, rest sinds die septemberdag nog slechts Sycamore Stump, een herinnering aan wat ooit was. Nu met een troosteloos hekje er omheen. Het zal nog minstens 150 tot 200 jaar duren voordat uit de stomp iets groeit dat lijkt op Sycamore.

Tot die tijd willen de Britten vooral gerechtigheid voor de vandalistische daad. Een jongen van zestien en een oudere man van in de zestig werden al snel na het incident opgepakt, maar ook weer vrijgelaten. Daarna kwamen de twee dertigers in beeld. Zij kwamen op borgtocht vrij, maar worden nu toch vervolgd. Volgens de politie beschadigden ze ook een deel van de nabijgelegen Muur van (keizer) Hadrianus, beschermd erfgoed van tweeduizend jaar oud.

Robin Hood Tree

Omwonenden hoorden niets vreemds, die vroege septemberochtend. Storm Agnes raasde over de vlaktes van Northumberland National Park — waar in het gladgestreken landschap juist die éne boom zo opviel — en overstemde de kettingzaag en de doffe klap die daarop moet hebben gevolgd. Maar zodra de Britten eenmaal lucht kregen van de gebeurtenis, was het land te klein.

De boom was geliefd bij wandelaars, fotografen en sterrenkijkers, en figureerde in Robin Hood: Prince of Thieves (1991). In 2016 werd Sycamore verkozen tot mooiste boom van Groot-Brittannië, met prijzengeld dat werd besteed aan het garanderen van zijn voortbestaan en het beschermen van zijn wortels. Die waren door de continue toestroom aan bezoekers bloot komen te liggen.

De aard van het zaagvlak en de vlijmscherpe zaagsporen lieten bij de politie geen twijfel bestaan. Hier had „een dader met aanzienlijke zaagkwaliteiten” huisgehouden. Op 15 mei staan de twee verdachten in Newcastle terecht.

Lees ook Lees ook: Het gat van de esdoorn
Het gat van de esdoorn

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in