Direct naar artikelinhoud

‘Somber’ april was natste in bijna 100 jaar, ook voor mei veel regen voorspeld

Het regende dat het goot in april. Er viel afgelopen maand 93 millimeter regen, ruim twee keer zoveel als normaal. Mei begint wat beter, met woensdag mogelijk de eerste officiële zomerse dag. Maar ook dan houden we het niet droog.

Ook Koningsdag verliep op veel plekken nat, zoals hier in Amsterdam.Beeld Eva Plevier/ANP

April 2024 gaat de boeken in als de natste april sinds het begin van de metingen, samen met het jaar 1932. Wie in de Utrechtse plaats Woudenberg woont, kreeg het afgelopen maand helemaal te verduren. Daar viel met 141 millimeter de meeste regen van het land.

Sowieso kreeg Utrecht samen met Flevoland en Gelderland meer regen dan andere provincies. In Brabant en Limburg bleef het relatief droger, maar ook daar was april beduidend natter dan normaal, meldt Weerplaza. Omdat de zon slechts 169 uur scheen in plaats van de normale 200 uur, bestempelt de weerdienst april als ‘somber’.

Hoe Amsterdam de regen te lijf gaat

Hoe voorkomt een stenen stad als Amsterdam dat de straten blank komen te staan? En welk deel van de stad is de klos als de regen de komende jaren toeneemt? Je hoort het in deze aflevering van Amsterdam wereldstad.

Video wordt geladen...

In een normale aprilmaand valt 42 millimeter neerslag. Met gemiddeld 93 millimeter kregen we dit jaar dus gemiddeld ruim twee keer meer water voor de kiezen. En dat terwijl januari en februari van dit jaar ook al een stuk natter waren dan gebruikelijk. Alleen maart bleef droger dan gemiddeld. Samen zijn de eerste vier maanden van dit jaar de natste ooit gemeten, met 344 millimeter regen.

Daar tegenover staat dat het niet koud was. Net als februari en maart verliep april een stuk zachter dan gebruikelijk. Gemiddeld was het deze maand in De Bilt 10,7 graden Celsius. Dat is precies één graad warmer dan normaal.

Zomerse dag

In het zuiden en oosten van het land kwamen de eerste zomerse dag van het jaar bijzonder vroeg. Op meetstations in onder meer Gilze-Rijen, Twente, Eindhoven en Arcen werd het warmer dan 25 graden. Landelijk hebben we die temperatuur nog niet bereikt, maar dat kan deze week veranderen.

Dinsdag en woensdag worden namelijk warme dagen, met vooral woensdag als uitschieter. De kans is aanwezig dat het in De Bilt 25 graden wordt, waarmee het de eerste officiële landelijke zomerse dag zou zijn.

In Amsterdam kan het op woensdag en donderdag volgens Weerplaza ook zo’n 23 graden worden. Wel is donderdag kans op onweer en hagel, en vrijdag op regen. De temperatuur daalt vrijdag tot 14 graden overdag; ’s nachts wordt het zo’n 12 graden.

De rest van mei

In het weekend van 4 en 5 mei lijkt de temperatuur wat te zakken, tot 15 à 18 graden. Maandag wordt het nog iets frisser, maar daarna gaat het kwik in de meeste weermodellen weer omhoog.

Dat is wel afhankelijk van de plek waar het hogedrukgebied blijft liggen, waarschuwt Weerplaza. Als dat ten noorden van ons land is, houdt dat de koude lucht bij ons vandaan. En niet onbelangrijk: het blijft dan relatief droog.

Maar: de grens tussen het warme westen en wat koudere oosten van Europa ligt vlak bij ons land. Daarmee kan het ook nog zijn dat een frissere oostenwind over Nederland waait, waardoor het halverwege mei wat kouder wordt dan de normale 16 tot 19 graden.

Later in mei verwachten de meteorologen van Weerplaza dat een nieuw lagedrukgebied onze kant op komt. Dat betekent weer meer neerslag dan gebruikelijk. Daarmee kan het zomaar zijn dat we de paraplu in de maand mei regelmatig moeten openklappen.