Amerikanen verhogen druk op Hamas

Nieuws
De Amerikanen verhogen de druk op de Palestijnse Hamas om een deal met Israël over de Gazastrook te sluiten. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken roept de beweging op de voorstellen ‘zonder verder uitstel’ te accepteren.
anp
dinsdag 30 april 2024 om 18:36
Afbeelding
beeld anp

De deal zou een wapenstilstand van veertig dagen regelen en de vrijlating van mogelijk duizenden Palestijnse gevangenen in ruil voor de vrijlating van niet meer dan ruim dertig Israëlische gijzelaars. ‘Geen uitstel meer, geen uitvluchten. Het is nu tijd om te handelen’, aldus Blinken, die de overeenkomst recent een buitengewoon genereus aanbod noemde.

Een hoge functionaris van Hamas verklaarde onlangs dat de Palestijnse beweging ‘geen grote problemen’ heeft met de deal, maar een knoop werd niet doorgehakt.

Sinds de oorlog tussen Hamas en Israël begin oktober uitbrak, was er slechts een keer een bestand van een week. In november werden ruim honderd gijzelaars vrijgelaten in ruil voor drie keer zoveel Palestijnse gevangenen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Europese liberalen moeten VVD eruit zetten, zegt fractievoorzitter

De VVD kan niet in de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement blijven als de partij gaat regeren met de PVV, zegt de fractievoorzitter van Renew. Blijven samenwerken met de VVD is dan "voor mij een optie die niet acceptabel is", stelt fractieleider Valérie Hayer.

Afbeelding

Weer hongerstaker UM gestopt, nog drie over

Opnieuw heeft een student aan de Universiteit Maastricht (UM) een hongerstaking beëindigd. Drie studenten gaan nog door met de hongerstaking. Die moet kracht bijzetten aan hun eis dat de UM alle banden met Israël verbreekt.

Afbeelding

Coalitiepartijen praten donderdag verder over premiersvraag

De vier partijen die samen een regering willen gaan vormen, PVV, VVD, NSC en BBB, praten donderdag verder over de vraag wie de nieuwe premier moet worden, nu de oorspronkelijke kandidaat Ronald Plasterk zich heeft teruggetrokken. Dat meldt PVV-leider Geert Wilders.

Afbeelding

Engelse rechter wijst extra bevoegdheid politie tegen betogers af

Een Brits gerechtshof in Londen heeft wetgeving van de voormalige Britse binnenlandminister Suella Braverman om de politie harder te kunnen laten optreden tegen betogers afgewezen. Braverman was tot half november vorig jaar ruim een jaar minister van Binnenlandse Zaken.

Afbeelding

Staatsbosbeheer ziet dat dumpen drugsafval zich verspreidt

Staatsbosbeheer ziet dat het dumpen van drugsafval zich meer verspreidt over het land. Eerder gebeurde dit vooral in het zuiden, maar nu hebben ook andere provincies vaker te maken met grote dumpingen, zegt een woordvoerster van de bos- en natuurbeheerder naar aanleiding van ni..

Afbeelding

Van Zwol wil niets zeggen over mogelijke premierskandidaat

Beoogd formateur Richard van Zwol wil niets loslaten over een premierskandidaat die al dan niet in beeld zou zijn. Eerder op dinsdag berichtten media dat Van Zwol zei dat er zicht is op een nieuwe kandidaat, maar dat weerspreekt hij enige tijd later.