Direct naar artikelinhoud
ReportageSpoorhinder

Wie een betere stationstrap wil, zal toch echt even met de bus moeten. ‘Ik snap niet dat mensen klagen’

Elena Leonte (24) moet met de bus vanwege de sluiting van het station in Tilburg.Beeld Ton Toemen

Ingrijpende werkzaamheden aan het spoor zorgen op verschillende plekken voor hinder tijdens deze meivakantie. In Tilburg is het treinstation twee weken dicht. ‘We overleven het wel.’

Met een wasrek in één hand en een meter lange ficusplant in de andere stapt Elena Leonte (24) uit de NS-bus achter het Tilburgse station. De Roemeense masterstudente snelt naar de volgende pendelbus die haar naar ’s-Hertogenbosch zal brengen. “De chauffeurs zijn heel aardig. Gisteren had ik ook deze spullen mee en toen mochten ze mee in de bagageruimte.”

En de vertraging die ze oploopt, van dertig minuten? “Zo erg is het allemaal niet. Het is lekker weer en de airco doet het prima. Ik snap niet dat mensen klagen omdat we nu even de bus moeten nemen.”

Even verderop is bij het treinstation geboor te horen. Wie zijn hoofd uitsteekt boven de hekken, ziet hoe bouwvakkers de trappen naar de perrons tree voor tree verwijderen. De treden worden vervangen omdat ze te steil en te smal zijn. Ook de perrons krijgen een opknapbeurt. Hoewel er tijdens heel de meivakantie werkzaamheden zijn op treinstations, duren die in Tilburg het langst: maar liefst twee weken.

Vechten voor een plek

Vaak is dat reden tot gemopper. Sommige reizigers lopen snel door en signaleren dat ze te laat zijn voor werk. Petra Mulders (33) uit Arnhem staat er een stuk positiever in. “Toen er een andere keer vervangende bussen reden tussen Arnhem en Amsterdam, was het vechten voor een plek”, zegt ze. “Maar dit ging verrassend soepel; het was niet druk en de bus wachtte op ons. Het enige minpunt is dat de NS-app zei dat ik hierna nog een stopbus zou moeten pakken, wat niet klopt. Ik snap het wel als dat bij andere reizigers verwarring kan veroorzaken.”

De winkelmanager van Decathlon Tilburg heeft in de komende periode één thuiswerkdag afgesproken met haar baas. “En eind volgende week is het Hemelvaart, dus eigenlijk is het maar anderhalve week gedoe. We overleven het wel. Vooral als het elke dag net zo is als deze ochtend.”

“Weet jij waar de bus naar Oisterwijk vertrekt?”, vraagt de 77-jarige André Verhoeven. Hij staat met een beige jas en een loopstok op de hoek van de stoep. Zijn bestemming is Oisterwijk, waar hij voorbereidingen gaat treffen voor de doderherdenking op 4 mei, waar hij elk jaar bij de ceremonie een krans legt voor Anne Frank. Of hij het storend vindt dat de treinen niet rijden?

Gevaarlijke trappen

Verhoeven schudt zijn hoofd. Integendeel, hij is juist blij dat de trappen op het station worden vervangen. De pensionado werkte in het verleden bij een bouwbedrijf. “Die treden op het station waren twintig centimeter lang; daar past geen uitgestoken schoen op. En met twintig centimeter hoogte zijn ze veel te steil. Voor architecten zijn trappen altijd een zwakte geweest.”

Hij grapt dat het zelfs een beetje zijn schuld is dat er werkzaamheden zijn op het Tilburgse station. Op een video op de site van het Brabants Dagblad van vorig jaar is te zien hoe hij bovenaan de trappen staat op het Tilburgse perron: ‘Hier breken de mensen hun nek!’ Dat valt volgens Arno le Blanc, woordvoerder van de NS, reuze mee. “Er is op dat station één flinke valpartij bekend en dat was met carnaval. Ze voldoen aan de normen, maar ja, ze zijn wel wat smal. Dat was al jaren eerder bekend bij ProRail, Vandaar nu ook de werkzaamheden.”

Meerdere treinstations dicht door werkzaamheden tijdens meivakantie

Door heel het land zijn er tijdens de meivakantie werkzaamheden op en nabij het spoor. Zo rijden er deze week minder treinen van en naar Amsterdam Centraal, Amsterdam Muiderpoort en Amsterdam Amstel. Ook vallen door de werkzaamheden sommige metrolijnen tijdelijk uit. De NS raadt het gebruik van de Reisplanner-app aan voor alternatieve reisroutes.

Reizigers van en naar Zwolle kunnen geen gebruik maken van de trein tot 2 mei, wegens het aanleggen van een nieuwe spoorbrug. En tot 3 mei is er geen spoorverkeer tussen Zwolle en Meppel.

De grootste werkzaamheden vinden plaats op meerdere plekken in het spoor in en nabij Tilburg, waardoor het treinverkeer twee weken plat ligt. De trappen bij de perrons worden vervangen en de perrons zelf krijgen ook een opfrisbeurt. Als vervangend vervoer zijn er NS-bussen geregeld. De vertraging telt ongeveer 25 minuten.

Spoorwegbeheerder ProRail koos de meivakantie voor het onderhoud, omdat er dan minder mensen naar hun werk of studie moeten. “Meestal voeren we onderhoud ’s nachts en in het weekend uit”, zegt Albert Baas, woordvoerder van ProRail. “Maar sommige klussen duren langer. Vandaar dat we sommige stations tijdelijk sluiten.”

“Natuurlijk zijn we niet blij dat de stations dichtgaan en mensen langer moeten reizen met de pendelbus”, zegt Chris Vonk, woordvoerder van reizigersvereniging Rover. “Maar de timing is wel goed.”

De NS staat de komende zes jaar nog veel onderhoud te wachten om het spoorwegnet toekomstbestendig te maken. Alleen al dit jaar vinden er veertig projecten aan het spoor plaats, waardoor het spoor drie dagen of langer niet gebruikt kan worden.

“Ook Amersfoort komt eraan, daar gaat het station in de zomer twee weken lang dicht”, zegt Vonk. “Er is de laatste jaren te weinig onderhoud gedaan. Dit onderhoud had men anders kunnen plannen, maar we weten dat er bij ProRail problemen zijn met personeelstekorten en duurder geworden bouwmaterialen. We snappen het wel en zien graag dat het onderhoud in één keer goed plaatsvindt.”

Lees ook:

ProRail begint grootste klus ooit aan spoornet: tot 2030 oponthoud

Het spoorwegnet is aan een grote opknapbeurt toe. Reizigers moeten de komende zes jaar rekening houden met hinder.