RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Na jaren van krimp

Het aantal winkels stijgt weer: meer doe-het-zelfwinkels, minder tuincentra

De Koopgoot in Rotterdam. Beeld © ANP

Na een jarenlange daling zijn er afgelopen jaar juist winkels bijgekomen. Het aantal winkels in de Nederlandse winkelstraat steeg met zo'n 1100.

Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. Op 1 januari van dit jaar waren er in ons land ruim 83.000 stenen winkels.

De afgelopen decennia nam het aantal stenen winkels juist af. Zo waren er in 2010 nog meer dan 97.000 winkels. In de jaren daarna daalde dat met meer dan 15 procent tot iets meer dan 82.000 op 1 januari vorig jaar. 

Doe-het-zelfwinkels, apotheken, supermarkten

Er zijn nog wel minder winkels dan vóór corona, maar de dalende trend lijkt afgelopen jaar wel tot stilstand gebracht. Zo kwamen er 310 doe-het-zelfwinkels bij. En ook het aantal apotheken (170) en supermarkten (155) nam toe.

Webwinkels
Lees ook:
Webwinkels openen vaker een fysieke winkel: 'Klanten willen product zien'

Aan de andere kant waren er ook sectoren waar het aantal winkels juist daalde, zoals tuincentra, bloemenwinkels en dierenwinkels. Procentueel gezien was de grootste daling bij winkels in wit- en bruingoed (onder meer wasmachine en televisies) en winkels in stoffen en textiel.

Boekhandels en kledingwinkels

En een van de opvallendste stijgers is de boekwinkel. Jarenlang daalde het aantal boekhandels, maar afgelopen jaar kwamen er volgens het CBS juist tientallen nieuwe boekwinkels bij.

Nog altijd vormen kledingwinkels de grootste categorie winkels. Op 1 januari waren er daarvan bijna 13.500. Dat is bijna 16 procent van het totaal. Verder zijn er ruim 6600 supermarkten.

'Lastige tijd voor retailers'

"De cijfers verbazen mij enigszins, het is immers een moeilijke tijd voor de detailhandel", zegt Dirk Mulder, retailexpert van ING. Consumenten letten de afgelopen tijd meer op hun uitgaven, daardoor stopten sommige winkeliers ermee, zegt hij.

Van
Lees ook:
Van industrieterrein naar stadscentrum: Praxis, Decathlon en Ikea openen ook kleine winkels

De problemen voor de winkelsector zijn nog niet voorbij, denkt Mulder. Winkeliers hebben volgens hem vaak nog een hoge belastingschuld, omdat ze tijdens corona het betalen van belasting konden uitstellen.

'Betere tijden voor winkels'

Maar dat zorgt er volgens hem ook weer voor dat er weer ruimte ontstaat voor retailers in andere sectoren of voor jonge ondernemers om een winkel te beginnen.

Mulder denkt dat de detailhandel het dit jaar wat beter gaat doen, omdat consumenten wat minder somber zijn. Ze hebben namelijk wat meer te besteden. Zo is de inflatie dit jaar lager dan vorig jaar, terwijl de de cao-lonen in Nederland in het jaar tot nu toe meer stijgen dan de inflatie. 

Net als in voorgaande jaren is het aantal webwinkels overigens gestegen. Er waren op 1 januari 2024 ruim 95.000 webwinkels in Nederland.

Ikea
Lees ook:
Ikea en Action verlagen prijzen, 'maar veel winkels kunnen niet volgen'