Direct naar artikelinhoud
Ajax

Beleggersclub VEB zeer kritisch over nieuwe titel van Kroes bij Ajax

Alex Kroes staat de pers te woord bij de Toekomst, afgelopen donderdag. Daar kwam de bestuursraad van Ajax bijeen om over de crisis bij de club te praten.Beeld ANP

De Vereniging van Effectenbezitters is het niet eens met de oplossing die Ajax met Alex Kroes heeft gevonden en zal dit op 21 mei aan de orde stellen.

De eerder weggestuurde algemeen directeur Alex Kroes is nu ‘titulair’ technisch directeur van Ajax. De raad van commissarissen (rvc) van de beursgenoteerde club is dat vorige week met hem overeengekomen. Dat wil zeggen dat Kroes nu formeel een gewone werknemer is met beperkte bevoegdheden. Hij valt formeel voorlopig nu niet onder de rvc of aandeelhouders.

Dat is een ongewenste situatie, vindt Gerben Everts, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). “Het is prima dat er nu een nette oplossing is gevonden, maar er is geen enkele reden om hem titulair te laten zijn. Iemand die zo’n belangrijke rol heeft bij een club als Ajax moet gewoon statutair benoemd zijn”, zegt Everts. “Je kunt niet zeggen dat het bestuur van Ajax niet gaat over technische zaken. Het bestuur draagt een collectieve verantwoordelijkheid.”

Handel met voorkennis

De VEB gaat dit op de buitengewone aandeelhoudersvergadering (Bava) van Ajax op 21 mei aankaarten, kondigt Everts aan. Afgelopen week communiceerde de club dat het voorgenomen ontslag van Kroes als algemeen directeur is geschrapt van de agenda voor 21 mei.

De 50-jarige Kroes werd zeventien dagen na zijn aantreden in maart weggestuurd omdat hij voor zo’n 200.000 euro aandelen Ajax had gekocht terwijl hij wist dat hij directeur zou worden. De rvc vond dat handel met voorkennis, wat geldt als een misdrijf. Kroes werd geschorst met het voornemen tot ontslag. Daarna stapten drie rvc-leden op. Rvc-voorzitter Michael van Praag, die Kroes eerder ‘naïef en dom’ had genoemd, maakte uiteindelijk een flinke draai.

VEB is coulant voor Kroes zelf

Everts stelt dat Ajax de zaak-Kroes niet eenzijdig van de agenda van 21 mei mag halen. Volgens de VEB-directeur hoefde van ontslag van Kroes geen sprake te zijn, totdat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een uitspraak had gedaan. Als de AFM tot een zware sanctie komt, zal Kroes alsnog terugtreden, zo is afgesproken. Everts wijst erop dat het nog maar de vraag is of en wanneer de AFM onderzoek doet en tot een uitspraak komt. De toezichthoudende instantie doet daar zelf geen mededelingen over.

De VEB is coulant voor Kroes omdat hij rond zijn aanstelling van Ajax blijkbaar niet de begeleiding over alle regels heeft gekregen die andere beursgenoteerde bedrijven wel bieden aan kandidaten voor topfuncties. Everts: “Omdat Ajax zelf niet aan die eisen heeft voldaan, zijn wij kritisch over de zware bewoordingen die door de rvc over Kroes zijn gesproken. De club moet eerst zelf in de spiegel kijken: is er wel voldoende gedaan om dit ongeluk te voorkomen? Al die vraagstukken leven wat ons betreft nog.”

‘Houtje-touwtje-beleid’

Ajax heeft er volgens Everts ‘een handje van’ zaken snel even te regelen waarbij ‘niet alles volgens het boekje’ gaat. Hij spreekt van een ‘houtje-touwtje-beleid’ en wijst ook op de gang van zaken rond Michael van Praag. De erevoorzitter keerde in november terug als rvc-voorzitter, maar is nu ook tijdelijk ‘gedelegeerd lid’ van de directie.

Everts: “Het is not done om een oud-bestuurder weer tot commissaris te benoemen. Bovendien mogen algemeen bestuurders volgens de code niet ouder zijn dan 65 jaar.” Van Praag is 76. “Ajax zegt dat het tijdelijk is, zonder dit goed te communiceren.”

‘Waardeloos’ onderzoek

De VEB zal op 21 mei ook uitermate kritisch zijn bij de behandeling van het KPMG-rapport over de vermeende belangenverstrengeling van voormalig technisch directeur Sven Mislintat. In dat rapport wordt de conclusie getrokken dat de Duitser geen blaam treft.

“Dat onderzoek heeft nul en generlei waarde omdat men mensen als Mislintat en Pier Eringa (toen rvc-voorzitter, red.) niet eens gesproken heeft”, zegt Everts. “Ook bleek er heel weinig vastgelegd te zijn binnen Ajax. Dan kun je niet zomaar concluderen dat er niet is gefraudeerd.”

Lees ook:

Ajax tot op bot verdeeld na ‘karaktermoord’ op Kroes

De sportieve crisis bij Ajax kan niet los gezien worden van de ingewikkelde bestuursstructuur van de club. In het machtsspel roeren nu ook de leden zich, ten faveure van Alex Kroes.