Bij een Russisch bombardement op de Oekraïense havenstad Odessa zijn dinsdag zeker 5 doden en minstens 30 gewonden gevallen. Dat zegt de gouverneur van de regio. De slachtoffers vielen in een schoolgebouw, in een park vlakbij de Zwarte Zee.
Volledig scherm
PREMIUM
Bij een Russisch bombardement op de Oekraïense havenstad Odessa zijn dinsdag zeker 5 doden en minstens 30 gewonden gevallen. Dat zegt de gouverneur van de regio. De slachtoffers vielen in een schoolgebouw, in een park vlakbij de Zwarte Zee. © AFP

‘Oekraïne kan inpakken nu oorlogsindustrie op gang komt’, maar wat Russen beweren klopt niet helemaal

Het Russische leger wil doordrukken in de zwaarbevochten provincie Donetsk en verovert bijna elke dag een Oekraïens dorp. Het Kremlin hoopt nog even te profiteren van de munitietekorten bij de vijand, terwijl Amerikaanse steun onderweg is. Experts over de vraag of Oekraïne de Russische stoomwals kan weerstaan, of dat het straks naar de onderhandelingstafel moet om Russische dictaten te accepteren.

  1. Ze zijn er weer, muggen! Stekker en citronella werken niet, maar dit ‘ouderwetse’ middel wel
    PREMIUM
    139

    Ze zijn er weer, muggen! Stekker en citronella werken niet, maar dit ‘ouderwetse’ middel wel

    Een paar lekkere dagen, en het aantal muggen lijkt meteen toe te nemen. Op Muggenradar wordt er ‘heel veel overlast’ gemeld. Niks irritanter dan die zoemende insecten in je slaapkamer, om nog maar niet te spreken over de jeuk na een beet. Voor wie rustig wil slapen, zijn talloze middelen op de markt. Maar welke zorgen nou écht voor een mugvrije nachtrust? ,,Onze lichaamsgeur is een soort kruimelspoor dat de mug volgt om ons te vinden.”
  2. Niet heel modern, wel heel precies en ze gaan 3700 kilometer per uur: dit zijn de ATACMS-raketten
    PREMIUM

    Niet heel modern, wel heel precies en ze gaan 3700 kilometer per uur: dit zijn de ATACMS-raketten

    Oekraïne heeft de eerste Amerikaanse ATACMS-langeafstandsraketten ontvangen en ze ook meteen gebruikt. Een Russisch vliegveld op de Krim en Russische troepen in de havenstad Berdjansk werden geraakt. Volgens experts is het een kwestie van tijd voordat de strategisch belangrijke en symbolische Kertsj-brug tussen de Krim en het vasteland (ook wel ‘Poetinbrug’ genoemd) onder vuur wordt genomen. ,,Ik vermoed dat ze nu met de voorbereiding bezig zijn”, aldus expert Patrick Bolder.