Simca 9 Sport: vooral de vorm was sportief - In het Wild

Bescheiden opvaller

Simca 9 Sport

We begrijpen het als het merk Simca sommigen niet al te veel meer zegt en zeker de modellen uit de jaren 50 zullen nog maar bij weinig mensen een belletje doen rinkelen. Juist daarom is het zo leuk dat er nu een heuse Simca 9 Sport is opgedoken.

Simca ontstond voor de Tweede Wereldoorlog kort gezegd als Franse fabrikant die modellen van Fiat onder een andere naam op de markt bracht. Volgens die constructie zag ook de Simca 8 in de tweede helft van de jaren 30 het levenslicht. In wezen was dat een Fiat 1100, de grote broer van het 'muisje', de Topolino. De Simca 8 was dus zeker niet de meest creatief tot stand gekomen auto, maar met diens techniek ging Simca begin jaren 50 een eigen weg. De ongetwijfeld bij sommigen nog wel bekende Simca 9 Aronde was het resultaat, maar ook deze Simca 9 Sport.

De 9 Sport leek vooral aan de voorkant wel wat op zijn Aronde-broer, maar zeker richting de achterkant was het natuurlijk een ander verhaal. Het was een sportcoupé zoals je die in de jaren 50 wel meer zag, met aan de achterkant een haast wat Brits lijnenspel. Ondanks zijn naam en zijn sportieve voorkomen was het toch nog vooral een bescheiden auto. Hij had namelijk gewoon dezelfde 1.2-vierpitter als de Simca 8 al had en die ook in de Simca 9 Aronde lag. Wel was die met 50 pk vermogen net een slagje sterker. Met een gewicht van krap een ton was de – overigens door Facel gebouwde – Simca 9 Sport alleen voor zijn tijd al niet heel licht en echt vlot was hij dan ook niet.

Simca 9 Sport

AutoWeek-forumlid MX6 trof deze blauwe 9 Sport aan en deelde de foto's in het spotterstopic. Hij staat op Duitse platen en dus zijn de gegevens niet echt te achterhalen. We vermoeden dat het gaat om een exemplaar uit 1953 en zonder twijfel is het een ooit volledig gerestaureerde auto. Hij staat er in elk geval leuk bij zo met zijn glanzende wulpse blauwe koets in het lentezonnetje. Leuke spot!

Lezersreacties (20) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.