RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Premieverschillen

Elektrische (bak)fiets verzekeren steeds moeilijker: 'Diefstal moet verminderen'

Een man op een elektrische bakfiets Beeld © ANP

Geen buurt lijkt meer veilig voor fietsendieven in grote steden zoals Amsterdam. Met name elektrische bakfietsen worden daar om de haverklap gestolen. Het is zelfs zo erg dat sommige verzekeraars het niet meer aandurven om bakfietsen te verzekeren. Verzekeraars die het nog wel aandurven, hebben strenge eisen.

Inmiddels rijden er in Nederland flink wat elektrische bakfietsen rond. Het totale aantal werd in 2021 geschat op ongeveer 125.000, en de jaarlijkse verkoop op zo'n 20.000. Dat zou betekenen dat er nu rond de 165.000 e-bakfietsen rondfietsen. 

Doelwit

Maar regelmatig zijn ze, net als andere dure elektrische fietsen, het doelwit van dieven. Helemaal niet gek dus om zo'n fiets te willen verzekeren. "Bij een e-bike is het vaak wel verstandig", vertelt woordvoerder Gerard Spierenburg van de Consumentenbond.

Veel
Lees ook:
Veel elektrische fietsen illegaal op de weg: ze gaan 'gevaarlijk hard'

Er zijn verschillende soorten verzekeringen. "Zoals een aflopende, een doorlopende, een allrisk of een verzekering die alleen diefstal dekt", zegt Spierenburg tegen Editie NL. 

Verschillende verzekeringen

"Bij een aflopende betaal je één keer premie voor drie of vijf jaar. Maar als-ie kort wordt na het afsluiten wordt gestolen, krijg je in de meeste gevallen het geld niet terug", legt de woordvoerder uit. 

Hij gaat verder: "Bij een doorlopende betaal je eens per maand premie. En met allrisk verzeker je je tegen alles, dus diefstal en schade. In sommige gevallen heb je dan wel een eigen risico van 25 of 35 euro." Tot slot is er dan dus de verzekering die alleen diefstal dekt. "Dan ben je alleen verzekerd tegen diefstal van je fiets. De premie is lager dan bij een allrisk-dekking."

Eerder al zag Editie NL hoe makkelijk het is om fietsen te stelen met een zogeheten power key. De video zie je hieronder:

Fietsen jatten kinderlijk eenvoudig met 'power key'

01:41

Sowieso zijn er forse premieverschillen, afhankelijk van verschillende factoren. "De hoogte hangt af van het soort fiets, hoe duur die was, je leeftijd, je postcode. Gemiddeld vallen de grote steden en studentensteden in de duurste regio. De kleinere plaatsen 'in de provincie' vallen juist in de goedkoopste."

Extra eisen

Als je een verzekering wil afsluiten, kan je rekenen op extra eisen. "Zo is het belangrijk om met name dure fietsen, zoals e-bikes en bakfietsen, met meerdere sloten vast te zetten", zegt een woordvoerder van het Verbond voor Verzekeraars. "Gebruik een vast ringslot én minimaal een tweede slot dat door je voorwiel gaat en ergens aan wordt vastgemaakt."

De woordvoerder voegt toe: "Ook thuis of in de schuur, want bijna een derde van de diefstallen gebeurt rondom het huis." 

Bewustwording 

Om meer bewustwording voor de diefstal van fietsen te creëren, zijn verzekeraars samen met de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal een campagne gestart. "Het aantal diefstallen zal omlaag moeten om de fietsen in de toekomst goed verzekerbaar te houden. Hierbij is dus ook een stuk bewustwording bij de fietsenbezitter nodig."