Direct naar artikelinhoud
Gaza-oorlog

Pro-Palestijnse christenen bezetten partijkantoor ChristenUnie

Pro-Palestijnse actievoerders protesteren in de lobby van het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort.Beeld Christelijk Collectief op X

Pro-Palestijnse actievoerders van Christelijk Collectief hebben dinsdag gedemonstreerd in het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort. De partij spreekt van huisvredebreuk, maar doet geen aangifte.

en

Enkele tientallen demonstranten van actiegroep Christelijk Collectief hebben dinsdag een protestactie gehouden in de lobby van het partijkantoor van de ChristenUnie, in Amersfoort. Ze hekelen de ‘eenzijdige pro-Israëlgroef’ van de partij. De actievoerders hadden onder andere een spandoek bij zich waarop ‘christenen tegen genocide’ te lezen viel. Ze zongen psalmen en lazen gebeden voor.

Christelijk Collectief, opgericht na het uitbreken van de oorlog in Gaza afgelopen oktober, is een christelijke organisatie die opkomt voor de inwoners van de Gazastrook. Het collectief organiseerde eerder al meerdere demonstraties tegen de Israëlische inval in Gaza, en hield wakes voor slachtoffers van de oorlog.

‘Moedeloos, overdonderd en machteloos’

De organisatie zegt dat het protest gezien moet worden als een ‘aanklacht tegen en oproep aan’ de ChristenUnie (CU). Die partij heeft zich sinds de uitbraak van de oorlog steevast aan de kant van Israël gepositioneerd.

‘We voelen ons moedeloos, overdonderd en machteloos door de blinde en zeer eenzijdige steun van de partij aan Israël’, zeggen de actievoerders in een verklaring. ‘De ChristenUnie draagt op dit moment bij aan het grote onrecht dat Israël de Palestijnen in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever aandoet, en maakt ons land medeplichtig aan de grove mensenrechtenschendingen die plaatsvinden.’

De demonstranten presenteerden tijdens hun actie een lijst met eisen aan de ChristenUnie. Daarin staat onder andere dat de partij voor een permanent staakt-het-vuren in Gaza zou moeten pleiten en mensenrechtenschendingen door Israël zou moeten veroordelen.

Bikker en Ceder uitgenodigd

Ook richt het collectief zich specifiek op Kamerlid Don Ceder, die namens de ChristenUnie woordvoerder is over Israël en Palestina. De demonstranten willen dat hij openlijk afstand neemt van pro-Israëlische organisaties, en veroordelen zijn voortrekkersrol bij het opschorten van de Nederlandse steun aan de VN-hulporganisatie Unrwa. De actievoerders nodigden partijleider Mirjam Bikker en Ceder uit over deze kwesties in gesprek te gaan, maar zij waren niet in het gebouw aanwezig.

De actievoerders zeiden specifiek te kiezen voor de ChristenUnie. ‘Bij de SGP zit de adoratie voor de staat Israël zo diep, dat wij geen ruimte zien voor gesprek’, is in de verklaring te lezen. Bij de ChristenUnie is die ruimte er nog wel, menen de demonstranten. “We merken natuurlijk wel dat het gesprek een beetje vastzit, maar we zien ook dat er wel degelijk kritische geluiden zijn binnen de ChristenUnie, van mensen die zich ook zorgen maken over de pro-Israël-houding van de partij”, vertelt actievoerder Remco van Mulligen.

‘Verkeerde manier van protesteren’

De partij zelf heeft geen goed woord over voor de actie. “Twee mensen zijn binnengekomen met de vraag om in gesprek te gaan. Dat gesprek hebben we aangeboden. In plaats daarvan lieten zij de anderen binnen en hebben ze het gebouw bezet. Wij accepteren geen huisvredebreuk”, blikt partijwoordvoerder Tim Kuijsten terug.

“Op deze manier leg je geen eisen op tafel”, zegt Kuijsten. “Ik weet niet of deze mensen lid zijn van de ChristenUnie, maar dan hadden ze kunnen weten dat er bij ons altijd open gesprek plaatsvindt. Op ons meest recente partijcongres is het ook gegaan over Israël. We faciliteren het gesprek daarover.”

ChristenUnie kiest er volgens Kuijsten nadrukkelijk voor om geen verdere uitlatingen te laten doen door partijprominenten. “Daarmee zouden we deze verkeerde manier van protesteren belonen.”

Een woordvoerder van de politie Midden-Nederland bevestigt dat er ‘een man of tien’ rond 11 uur ’s morgens geweldloos het partijkantoor binnen zijn gegaan, en niet meer wilden vertrekken. Zij werden door de politie gevorderd dit alsnog te doen. De partij heeft in overleg met de politie geen aangifte gedaan.

Partijkantoor eerder beklad

Het is niet de eerste keer dat het partijkantoor van de ChristenUnie doelwit is van protest. Vorige week bekladde een Joodse Nederlander tot twee keer toe het gebouw. Die schreef onder meer ‘steunt genocide’ onder het logo van de partij. Ook toen sprak de partij haar ongenoegen hierover uit.

Twitter bericht wordt geladen...

Lees ook:

Pro-Israël of Pro-Palestina? De politiek worstelt met haar standpunt over de oorlog

Hoe laveer je als politicus in het conflict tussen de Palestijnen en Israël? Politieke partijen worstelen. Bij Denk roepen ze op de Palestijnse vlag te hijsen. De ChristenUnie spreekt over een informatieoorlog.