Demonstranten Christelijk Collectief bezetten partijbureau ChristenUnie. ‘Wij eisen staakt-het-vuren in Gaza’

Nieuws
Christelijk Collectief, een actiegroep verbonden aan christenen in de Palestijnse gebieden, heeft dinsdagochtend het partijbureau van de ChristenUnie in Amersfoort bezet. ‘Wij vinden de dialoog heel belangrijk, maar niet op deze manier.’
Maurice Hoogendoorn Laura Dijkhuizen
dinsdag 30 april 2024 om 15:27
Demonstranten van Christelijk Collectief houden een viering in het partijkantoor van de ChristenUnie.
Demonstranten van Christelijk Collectief houden een viering in het partijkantoor van de ChristenUnie. beeld nd

Zo’n tien mensen hielden in de hal van het kantoor een christelijke viering. Dit deden ze om een statement te maken richting de ChristenUnie. Ze eisen onder meer dat de partij pleit voor een direct en permanent staakt-het-vuren in Gaza. 

Onder de demonstranten waren onder anderen theoloog en klimaatactivist Rozemarijn van ‘t Einde en historicus Remco van Mulligen, die jarenlang actief CU-lid was en onder meer werkzaam was voor het Wetenschappelijk Instituut van de partij. 

Aan het eind van de ochtend belden volgens de ChristenUnie twee mensen aan bij het partijkantoor. ‘Zij vroegen om een gesprek en werden binnengelaten’, aldus CU-woordvoerder Tim Kuijsten. ‘Toen zij binnen waren, hebben ze vervolgens zelf een grotere groep mense..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het strijkkwartet plaatste na de annulering een bericht op Instagram: ‘capitulatie voor pesterij en terrorisme’.

Het Jerusalem Quartet mag zaterdag toch optreden in het Concertgebouw

Het Concertgebouw laat één van de eerder afgelaste concerten van het Jerusalem Quartet alsnog doorgaan. De Amsterdamse concertzaal zei eerder de veiligheid van musici, bezoekers en personeel niet te kunnen garanderen.

Het OVV-rapport over Voorschoten.

OVV: veiligheid bij spoorwerk moet beter

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het treinverkeer, en te weinig oog voor de veiligheid.

Geert ten Dam geeft een toelichting.

UvA opent deuren na twee dagen sluiting

De Universiteit van Amsterdam heeft overwogen langer dicht te blijven om de recente pro-Palestijnse demonstraties, maar vindt het van groter belang dat het onderwijs en onderzoek doorgaan.

Een protest in Middelburg, waarbij veel studenten van de University College Roosevelt (UCR) aanwezig waren.

Moeten universiteiten de banden met Israël verbreken? 'Sancties en boycotten werken niet'

Moeten Nederlandse universiteiten de institutionele banden met Israëlische universiteiten en bedrijven verbreken en zich uitspreken over het geweld in Israël? Demonstranten vinden van wel, maar er zijn ook tegengeluiden.

De problemen bij Defensie zijn voor de Rekenkamer reden tot zorg.

Rekenkamer: overheid kan ambities kabinet niet bijbenen, miljarden liggen op de plank

De politieke ambities van het demissionaire kabinet zijn groter dan de overheid aankan, concludeert de Algemene Rekenkamer. Extra budget om maatschappelijke problemen aan te pakken blijft vaak op de plank liggen.

Na het ongeval reden er dagenlang geen treinen tussen Leiden en Den Haag.

Onderzoek naar treinongeval in Voorschoten: het blijft onduidelijk waarom kraanmachinist spoor overstak

Een onderzoek naar het treinongeval in Voorschoten van vorig jaar heeft niet kunnen achterhalen waarom een machinist met zijn bouwkraan het spoor overstak. Wel is duidelijk dat er bij onderhoud aan het spoor veel nadruk ligt op het laten doorrijden van de treinen.