Nederlandse chipmaker NXP stijgt op Wall Street na cijfers

Nieuws
NXP Semiconductors behoorde dinsdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. De in Eindhoven gevestigde chipproducent boekte afgelopen kwartaal meer winst dan beleggers en analisten hadden verwacht. De omzet lag in lijn met de verwachtingen. Topman Kurt Sievers stelde "voorzichtig optimistisch" te zijn voor de rest van dit jaar, ondanks de moeilijkheden in de sector door de zwakke economische groei wereldwijd. Het aandeel werd 3,3 procent hoger gezet.
anp
dinsdag 30 april 2024 om 15:41
Afbeelding
beeld anp

De algehele stemming op Wall Street bleef terughoudend op de laatste dag van de negatieve beursmaand april. De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,5 procent lager op 38.189 punten. De bredere S&P 500-index daalde 0,3 procent tot 5102 punten en techbeurs Nasdaq daalde ook 0,3 procent, tot 15.938 punten. De Dow koerst af op een maandverlies van ruim 3 procent. De S&P 500 en de Nasdaq hebben in april meer dan 2 procent verloren. Het is het eerste maandverlies voor de drie hoofdgraadmeters sinds oktober vorig jaar.

Eli Lilly klom 6,4 procent. Het farmaceutische concern boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht. Het bedrijf verhoogde ook zijn verwachtingen voor het hele jaar dankzij sterke verkopen van zijn diabetesmedicijn Mounjaro en het onlangs gelanceerde afslankmiddel Zepbound.

Coca-Cola

Coca-Cola ging 0,9 procent omhoog. De frisdrankfabrikant behaalde afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht. Mede dankzij prijsverhogingen werd het concern ook positiever over de omzetgroei dit jaar.

3M steeg met 3,8 procent. Het industrieconcern boekte afgelopen kwartaal flink meer omzet en winst dan verwacht.

Pro-Palestijnse boycots

McDonald's ging 1 procent omlaag. De resultaten van de hamburgerketen werden afgelopen kwartaal gedrukt door de pro-Palestijnse boycots tegen het bedrijf, die volgden op berichten dat de Israëlische tak van McDonald's gratis maaltijden zou hebben uitgedeeld aan Israëlische militairen.

Tesla daalde 2 procent. Techwebsite The Information meldde dat topman Elon Musk twee belangrijke managers heeft ontslagen omdat hij ontevreden is over het tempo van de eerder aangekondigde grote ontslagronde. Musk wil wereldwijd meer dan 10 procent van de banen schrappen bij de elektrische autofabrikant. Het aandeel won een dag eerder nog ruim 15 procent. Die koerssprong volgde op het nieuws dat Tesla goedkeuring heeft gekregen om zijn software voor zelfrijdende auto's in China te gebruiken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rusland meldt verovering twaalf nederzettingen in Charkiv

Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het leger binnen een week twaalf nederzettingen in de Oekraïense regio Charkiv heeft ingenomen en verder blijft oprukken. Russische militairen zijn daar een week geleden met een nieuw grondoffensief begonnen.

Afbeelding

Harbers ziet op infrastructuur 'geen breuk met het verleden'

Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ziet 'geen breuk met het verleden' in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB als het om zijn portefeuille gaat. Verder wil hij weinig zeggen over de plannen.

Afbeelding

Eerste schip met Europese voedselhulp onderweg naar pier Gaza

Een eerste schip met Europese voedselhulp voor de Palestijnen is vrijdag vertrokken naar de Gazastrook. Het schip zal later op de dag lossen aan de donderdag door de Amerikanen aangelegde pier.

Afbeelding

Geen Brits onderzoek meer naar samenwerking Microsoft en Mistral

De Britse mededingingsautoriteit tekent geen bezwaar aan tegen de samenwerking op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) tussen Microsoft en de Franse start-up Mistral.

Afbeelding

Poetin trekt legitimiteit Zelensky in twijfel voor sluiten deal

De Russische president Vladimir Poetin trekt de legitimiteit van Volodymyr Zelensky als politiek leider van Oekraïne in twijfel. Tijdens zijn bezoek aan China werd hem gevraagd of Zelensky's status een probleem kan worden nu zijn termijn als president binnenkort in principe afl..

Afbeelding

1,5 jaar cel voor vrouw die eigen stalking in scène zette

De rechtbank in Utrecht heeft de 34-jarige Sanne S. veroordeeld tot anderhalf jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk voor het in scène zetten van haar eigen stalking.