Direct naar artikelinhoud
Songfestivalblog

Teruglezen | Eurovisie Songfestival 2024: EBU blijft bij beslissing om Joost Klein te diskwalificeren

Beeld Getty Images

In dit liveblog hield verslaggever Stefan Raatgever in Malmö de laatste ontwikkelingen bij over het Songfestival. De Zwitserse act Nemo won het liedjesfestijn – de eerste winst voor Zwitserland sinds 1988. Joost Klein, die namens Nederland zou deelnemen, werd uitgesloten.

Meer over het Songfestival 2024

- Dossier Volg alles op de voet in ons dossier Songfestival 2024
- 24/7 op de hoogte Download onze app voor Android of iPhone
- Alleen voor abonnees Toegang tot Volkskrant, AD en 9 andere titels - zo werkt het

Live

  1. Einde

    Dit liveblog is afgesloten. Bedankt voor het volgen van onze berichtgeving over het Eurovisie Songfestival 2024. 

  2. Songfestival wil EU-vlag volgende keer misschien wel toelaten

    De European Broadcasting Union (EBU), de organisator van het Eurovisiesongfestival, heeft niets tegen de Europese vlag. De omroep zal het wuiven met de Europese vlag daarom voor de volgende editie opnieuw bezien. Dat zegt de EBU in een brief aan Eurocommissaris Margaritis Schinas. De Eurocommissaris heeft de brief op X gepubliceerd.

    Schinas (bevoegd voor Europese waarden en migratie) had zich de afgelopen week druk gemaakt dat de blauwe vlag met gele sterren bij de liedjeswedstrijd vorige week in het Zweedse Malmö niet mee de zaal in mocht. Een Roemeen die de vlag bij zich had, had daarover geklaagd op X. Schinas vroeg daarop bij de EBU om opheldering.

    De omroep geeft nu de 'gevoelige globale politieke context' als verklaring dat de Europese vlag, anders dan in voorgaande jaren, niet mee de zaal in mocht. Want volgens de EBU-regels mogen eigenlijk alleen landenvlaggen en de regenboogvlag mee naar binnen. Die regels werden ditmaal strikt gevolgd. "Het was nooit onze bedoeling de EU-vlag zelf in diskrediet te brengen." staat er in de brief.

  3. EBU blijft bij beslissing om Joost Klein te diskwalificeren

    De European Broadcasting Union (EBU) heeft haar statement over de diskwalificatie van Joost Klein uitgebreid. De organisatie van het Eurovisie Songfestival blijft achter de beslissing staan om Klein uit de wedstrijd te halen. 'Het gedrag van Joost was een duidelijke overtreding van de wedstrijdregels die zijn opgesteld om een veilige werkomgeving voor het personeel te waarborgen,' schrijft de EBU.

    Daarnaast schrijft de organisatie dat de beslissing om Klein te diskwalificeren kwam na een 'grondig intern onderzoek' en dat het werd gesteund door het bestuur en het vaste adviesorgaan Eurovision Song Contest Reference Group. Volgens de EBU was het niet gepast om Klein mee te laten doen in de finale 'gezien de omstandigheden en het feit dat de zaak van de politie binnenkort aan de officier van justitie wordt overhandigd'.

    'De versie van de gebeurtenissen zoals die in sommige publieke reacties en op social media is gepresenteerd komt niet overeen met de verklaringen van medewerkers en getuigen die met ons en met de Zweedse politie zijn gedeeld', stelt de EBU. Verder wil de organisatie niets over de kwestie zeggen om het lopende juridische proces.

    De NPO heeft mede namens de AVROTROS bezwaar gemaakt tegen de diskwalificatie van Klein. Volgens de omroep, die verantwoordelijk is voor de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival, maakte de artiest een 'dreigende beweging' naar de cameravrouw. De omroep geeft dinsdag aan op de uitkomst van het onderzoek te wachten en verder geen inhoudelijke reactie te willen geven.

    EBU-baas Martin Osterdahl (midden). Beeld JESSICA GOW / ANP
  4. ‘Politie Zweden verwacht dat Joost Klein vervolgd wordt’

    De Zweedse politie verwacht dat het Openbaar Ministerie van Zweden overgaat tot vervolging van Joost Klein. Dat zegt het hoofd van de onderzoeksafdeling van de politie in Malmö tegen de Zweedse omroep SVT. De Zweedse politie deed afgelopen dagen onderzoek naar een incident achter de schermen van het Eurovisie Songfestival, waarbij Klein een cameravrouw zou hebben bedreigd.

    "De prognose is goed en we verwachten dat er waarschijnlijk sprake zal zijn van een vervolging," zei Emil Andersson, hoofd van het onderzoeksteam van de politie in Malmö tegen de omroep. Tegenover het ANP kon een woordvoerder van de Zweedse politie dat niet bevestigen.

    Het dossier van Klein is nog niet overgedragen aan het Openbaar Ministerie in Zweden, aldus de politie. Zij verwachten dat begin juni te doen. Volgens onderzoeksleider Andersson hebben zaken als die van Klein normaal gesproken een verwerkingstijd van zes tot acht weken, maar in dit geval is gebruikgemaakt van een juridische procedure die versnelde vervolging wordt genoemd. Dit was mogelijk omdat het bewijsmateriaal 'goed' is in combinatie met het feit dat het 'geen ernstig' misdrijf is. Door deze procedure zou Klein ook al een voorlopige datum hebben gekregen waarop zijn zaak wordt behandeld.

    Het management van Klein was maandag niet bereikbaar voor commentaar.

  5. Analyse: spanningen rond Joost Klein moesten wel tot een uitbarsting komen

    Twee dagen na de dramatische aftocht van Nederland op het Eurovisie Songfestival resten nog veel vragen over het incident dat Joost Klein een diskwalificatie opleverde. Tegelijk wordt er steeds meer duidelijk over de aanloop daarnaartoe, waarin Klein zich liet opfokken door zaken die in Eurovisieland de standaard zijn.

    Lees de analyse: Steeds duidelijker dat Joost Klein zich liet opfokken door zaken die de standaard zijn op het Songfestival

  6. Zweedse krant: Joost Klein bekent 'bedreiging' cameravrouw

    Volgens de Zweedse krant Aftonbladet heeft Joost Klein tegenover de Zweedse politie bekend dat hij een cameravrouw op het Songfestival heeft bedreigd. De krant baseert zich op bronnen bij de Zweedse politie. De Zweedse juridische term voor wat er is gebeurd is 'illegale bedreiging'. Wat de consequenties van de bekentenis zijn is nog onduidelijk. Volgens een woordvoerder van de politie gaat de zaak 'ergens in juni' verder.

  7. Brussel boos op Eurovisie Songfestival om weren van EU-vlag

    De Europese Commissie wil uitleg van de European Broadcasting Union (EBU) over het besluit om de bekende blauwgele EU-vlaggen te verbieden tijdens de songfestivalfinale van afgelopen zaterdag.

    "Het is verbijsterend wat de EBU heeft gedaan,” zegt de vicevoorzitter van de Commissie, Margaritis Schinas, maandag in een interview met nieuwssite Politico. Hij vertelt dat hij van veel vrienden en mensen die hij kent heeft gehoord dat ze hun EU-vlag bij de ingang van het songfestival in Malmö moesten afgeven. Het veiligheidspersoneel was duidelijk geïnstrueerd om ze in te nemen, aldus de Griekse Eurocommissaris.

    "Mensen werden op Maidan doodgeschoten omdat ze met EU-vlaggen zwaaiden,” zegt Schinas, verwijzend naar de pro-EU-protesten in Oekraïne die in 2014 een politieke omwenteling inluidden. "Wie wint er minder dan een maand voor de Europese verkiezingen als we de EU-vlag bij het Eurovisie Songfestival verbieden? Alleen de eurosceptici en de vijanden van Europa.”

    Ook Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, laat via een woordvoerder weten: "Het is zeker betreurenswaardig om de vlag te verbieden die in zoveel landen die aan het festival deelnemen vaak naast de nationale vlag wappert op openbare gebouwen.”

    Vlaggenbeleid
    In een reactie laat een woordvoerder van de EBU weten dat het vlaggenbeleid van het songfestival hetzelfde was als andere jaren: alleen vlaggen van deelnemende landen en regenboog- of pridevlaggen mogen mee naar binnen. Maar op beelden van het festival van vorig jaar zijn in de zaal duidelijk ook de bekende blauwe vlaggen met de gele sterren te zien.

    Het is de eerste keer dat ze dit doen, zegt Schinas. Precies in de aanloop naar de Europese verkiezingen, en in een weekend dat demonstranten in Georgië de straat opgaan om voor hun vrijheid op te komen met de Europese vlag. "Dat maakt het extra verdacht.” Georgië was een van de deelnemende landen aan de finale zaterdag, en de publieke omroep van dat land is ook vertegenwoordigd in de EBU.

    Schinas zegt dat hij de kwestie maandag met het management van de EBU zal bespreken. "Ik laat dit niet zomaar passeren.” Hij laat alvast onderzoeken of de EBU financiering heeft ontvangen van EU-instellingen.
    Hans Nijenhuis

  8. ‘Joost Klein is per privévliegtuig aangekomen in Nederland’

    Joost Klein lijkt weer terug te zijn in Nederland. Verslaggevers van RTL Boulevard hebben Klein gezien op Lelystad Airport. Hij zou daar rond halfacht geland zijn met een privévliegtuig vanuit Roskilde Airport, in de buurt van Kopenhagen. Vanuit Lelystad Airport vertrok de 26-jarige zanger in een geblindeerd voertuig. 

    De artiest reisde zondag niet met de rest van de Nederlandse delegatie van het Zweedse Malmö naar Nederland; zij kwamen al eerder aan op Schiphol.

    Eerder zondag zei Twan van de Nieuwenhuijzen, Head of Delegation bij omroep AvroTros en voorzitter van de selectiecommissie, dat het ‘best wel oké’ gaat met Joost Klein. 

    Klein werd zaterdag gediskwalificeerd voor het Eurovisie Songfestival omdat hij een cameravrouw van het songfestival ‘bedreigd’ zou hebben. Volgens AvroTros maakte Klein een dreigende beweging nadat hij meerdere malen had gevraagd of ze wilden stoppen met filmen. EBU, die het songfestival organiseert, besloot vanwege de aanklacht van de vrouw Klein te diskwalificeren.

  9. Zweedse krant Aftonbladet: camera beschadigd bij incident met Joost Klein

    Bij het incident tussen Joost Klein en een cameravrouw tijdens de halve finale van het Eurovisie Songfestival zou de camera van de vrouw flink beschadigd zijn. Dat meldt de Zweedse krant Aftonbladet. Volgens een bron van de krant gedroeg Klein zich erg agressief en was de cameravrouw zeer geschrokken. De krant schrijft dat er meerdere getuigen zouden zijn van het incident, dat plaatsvond nadat Klein van het podium was afgekomen.

    Zaterdag besloot de European Broadcasting Union om Klein te diskwalificeren om 'een incident' waarbij de Nederlandse deelnemer betrokken was. De NPO heeft bezwaar gemaakt tegen de diskwalificatie, mede namens AvroTros. De omroep, die verantwoordelijk is voor de Nederlandse inzending, houdt vol dat het ging om slechts een 'dreigende beweging'.

    Beeld AFP
  10. Europapa meest afgespeelde nummer in Nederland, België en Letland

    Het lied Europapa van Joost Klein is in verschillende landen het meest afgespeelde nummer op Spotify. In Nederland, België en Letland voert het nummer de lijst met meest beluisterde nummers van dit moment aan.

    In Nederland staat het lied op plek 1 met ruim 740.000 streams, in België met ruim 186.000 streams en in Letland met ruim 18.000 streams.

    Het nummer komt in veel andere Europese landen niet op plek 1, maar is bijvoorbeeld wel gestegen in de Spotifylijst in Zweden (nu op plek 6) en in Polen (nu op plek 15). Ook in veel andere Europese lijsten staat het lied in de top 50 meest beluisterde nummers, zoals in Zwitserland (plek 17), Noorwegen (plek 18), Duitsland (plek 25), Griekenland (plek 27), Ierland (plek 43) en Denemarken (plek 46).

    Klein zou het nummer eigenlijk zaterdag laten horen in de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö (Zweden), maar hij werd gediskwalificeerd vanwege een incident met een cameravrouw.

    Lees hier het artikel: Hoe kon het zo misgaan met Joost Klein op het Eurovisie Songfestival 2024?

    Beeld EPA
  11. Delegatieleider en voorzitter selectiecommissie bij AvroTros: het gaat 'best wel oké' met Joost Klein

    Het gaat 'best wel oké' met Joost Klein, die namens Nederland meedeed aan het Eurovisie Songfestival maar voor de finale werd gediskwalificeerd. Dat zegt Twan van de Nieuwenhuijzen, Head of Delegation bij AvroTros en voorzitter van de selectiecommissie, tegenover RTL Boulevard.

    "Het gaat best wel oké met Joost," aldus Van de Nieuwenhuijzen. Klein is in de nacht van zaterdag op zondag naar een afterparty van de EuroClub gegaan, zo bevestigt hij berichten daarover op sociale media. "Joost is een knappe en sterke persoonlijkheid. Zo staat hij daarin en zo gaat hij ermee om."

    Klein werd zaterdag gediskwalificeerd om een incident met een cameravrouw. Hij reist niet met de rest van de delegatie terug naar Nederland zondag en er is geen persgesprek. Zelf heeft hij nog niet inhoudelijk gereageerd.

  12. Zo'n 2,1 miljoen Nederlanders keken zaterdagavond naar finale Eurovisie Songfestival

    Zo'n 2,1 miljoen mensen in Nederland hebben zaterdagavond de finale van het Eurovisie Songfestival bekeken. Dat meldt kijkcijferanalist Tina Nijkamp zondag. De Nederlandse inzending Joost Klein was doorgedrongen tot de finale met zijn lied Europapa, maar werd gediskwalificeerd om een incident met een cameravrouw.

    Als Klein wel had meegedaan aan de finale in het Zweedse Malmö, zouden minimaal 4 miljoen kijkers hebben ingeschakeld, schat Nijkamp. De halve finale met Klein scoorde donderdag meer kijkers dan de finale van zaterdag. Donderdag keken bijna 3 miljoen mensen, aldus Nijkamp.

    Meestal ligt het aantal kijkers een stuk hoger. Sinds 2016 trekt de finale vrijwel altijd meer dan 4 miljoen kijkers. Het record was in 2021, toen de liedjeswedstrijd in Rotterdam plaatsvond. Toen stemden ruim 5,5 miljoen mensen af op de finaleavond.

    Vorig jaar, toen Mia en Dion namens Nederland meededen, trok de finale van het Eurovisie Songfestival gemiddeld 1,84 miljoen kijkers. Dat was de slechtst bekeken finale van het liedjesfestijn in tien jaar tijd. Nederland deed dat jaar niet mee aan de finale.

    Zwitserland won zaterdagavond de 68e editie van het Eurovisie Songfestival. Joost Klein, die met het nummer Europapa voor Nederland zou optreden, werd gediskwalificeerd

    Beeld ANP
  13. Roerige editie van het Songfestival krijgt mooie winnaar, maar vragen over de toekomst resteren

    Met Zwitserland kreeg het Eurovisie Songfestival zijn gedroomde, neutrale winnaar. Maar of daarmee het tumult van een uiterst roerige editie zal verstommen, is twijfelachtig. Nederland blijft in ieder geval achter met een enorme kater na de diskwalificatie van publieksfavoriet Joost Klein.

    Winnaar Nemo Mettler uit Zwitserland zag: het festijn is aan reparatie toe.

  14. Joost Klein niet met delegatie naar Nederland, geen persmoment

    Joost Klein reist zondag niet met de rest van de Nederlandse delegatie van het Zweedse Malmö naar Nederland. Dat meldt AvroTros. Ook is er geen persmoment in Malmö of op Schiphol.

    Het is nog niet duidelijk wanneer Klein wel naar Nederland reist, aldus een woordvoerster van de omroep.

    De politie in Zweden liet zondagochtend weten dat het onderzoek inhoudelijk is afgerond en draagt het dossier op korte termijn over aan het Openbaar Ministerie. Daar moet worden besloten of er verdere actie wordt ondernomen tegen Klein, wat nog weken kan duren. Klein mag Zweden wel gewoon verlaten. "Hij wordt op geen enkele manier belemmerd in zijn bewegingen," aldus een zegsman eerder.

    De NPO heeft mede namens omroep AvroTros bezwaar gemaakt tegen de diskwalificatie van Klein.

    De Nederlandse inzending heeft nog niet inhoudelijk gereageerd. Hij deelde tijdens de finale een kort filmpje op Instagram waarin honden op een gekke manier rondlopen, met daaronder het nummer Who Let The Dogs Out. Hij heeft zondag weer een teken van leven gegeven op het medium. De zanger deelde op de pagina Eurovision 24 een blauw hartje.

  15. Buitenlandse media over songfestival: meest beladen editie ooit

    Buitenlandse media berichten een dag na de finale van het Eurovisie Songfestival nog volop over de competitie. De winst van de Zwitserse inzending Nemo staat centraal in de berichtgeving, maar er is ook aandacht voor de onrust rond de Israëlische kandidaat Eden Golan en de diskwalificatie van Joost Klein.

    De Standaard schrijft dat 'het meest politiek beladen Songfestival ooit' is gewonnen door het neutrale Zwitserland. Volgens het Vlaamse dagblad ging 'een zucht van opluchting door vele huiskamers en omroepen' toen duidelijk werd dat niet Golan de winnaar was. 

    De situatie rondom Klein wordt bovendien omschreven als een 'hoogst bizarre rel'. De Standaard noemt organisator EBU 'de grote verliezer'. Die zou 'diep in de eigen boezem moeten kijken én dringend aan geloofwaardigheid moeten winnen bij de vele teleurgestelde omroepen en het publiek'.

    De Duitse krant Welt heeft een artikel met de kop 'Eindelijk is het voorbij' online staan. "Pesten, schandalen en oproepen tot een boycot kenmerkten ook de slotdag van het Eurovisie Songfestival", aldus de krant. De Duitse krant Bild spreekt van een 'enorme klap voor Israëlhaters'. Daarmee verwijst de krant naar de vele stemmen die Golan van het publiek kreeg. De Israëlische zangeres kreeg veel minder punten van de jury's.

    Een verslaggever van het Britse Sky News stelt dat 'verschillende gevechten' werden gevoerd binnen de competitie, terwijl de organisatie apolitiek probeerde te blijven. "Met beperkt succes." 

    Ze wijst op de kritiek op de deelname van Israël en de pro-Palestijnse betogingen van afgelopen week in Malmö, met als 'aanvullend drama' een diskwalificatie. De uitsluiting van Klein wordt beschreven als een 'ongekende stap'. "Fans van zijn liedje, het pijnlijk aanstekelijke happyhardcorenummer Europapa, waren niet onder de indruk en uitten hun ongenoegen via boegeroep gericht aan EBU-baas Martin Österdahl toen hij tijdens de show de Nederlandse punten uitdeelde."

    Zelfs in de Verenigde Staten, die niet aan het Songfestival meedoen, wordt over de finale bericht. The Washington Post schrijft dat de EBU 'moeite had de politieke spanningen uit de wedstrijd te houden, met emoties van artiesten die zichtbaar hoog opliepen tijdens persconferenties'. 

    The New York Times stelt dat de avond met een 'optimistische toon' eindigde, omdat Nemo na diens overwinning de hoop uitsprak dat het Songfestival 'zijn belofte kan waarmaken en kan staan voor vrede en waardigheid voor elke persoon'.

    Beeld ANP / EPA
  16. Politie Zweden zegt niets over camerabeelden in onderzoek Klein

    De politie in Zweden wil niet ingaan op de vraag of zij camerabeelden heeft gekregen van het incident waarbij de Nederlandse zanger Joost Klein donderdagavond betrokken was. Dat laat een woordvoerder zondag weten. "Die vraag maakt deel uit van het onderzoek," aldus een woordvoerder.

    Klein werd zaterdag gediskwalificeerd voor het Eurovisie Songfestival omdat hij een cameravrouw van het songfestival zou hebben bedreigd. Volgens AvroTros maakte Klein een 'dreigende beweging naar de camera' nadat hij meerdere malen had gevraagd of ze wilden stoppen met filmen. EBU, die het songfestival organiseert, besloot Klein vanwege de aanklacht van de vrouw uit te sluiten van deelname.

    De politie in Zweden heeft het onderzoek inhoudelijk afgerond en draagt het dossier op korte termijn over aan het Openbaar Ministerie, aldus de politie op zondagochtend. Daar moet dan worden besloten of er verder actie wordt ondernomen tegen Klein. Dit kan nog weken duren, aldus de politie en het OM. De politie meldt dat Klein ondertussen Zweden gewoon mag verlaten. "Hij wordt op geen enkele manier belemmerd in zijn bewegingen," stelt een zegsman.

    AvroTros en de NPO hebben protest aangetekend tegen de diskwalificatie. De cameravrouw wilde niet met Klein in gesprek. Volgens EBU heeft de cameravrouw een andere visie op wat er gebeurd is, maar de organisatie heeft vooralsnog geen details gedeeld over die visie.

    Het is niet duidelijk of Klein nog in Zweden is.

  17. Nemo bij vier hoogste songfestivalscores ooit

    Met 591 punten heeft de Zwitserse Nemo een van de hoogste scores ooit op het Eurovisie Songfestival neergezet. Slechts drie inzendingen deden het nog beter.

    Salvador Sobral won in 2017 met een recordaantal van 758 punten en in datzelfde jaar werd Kristian Kostov voor Bulgarije tweede met 615 punten. De Oekraïense groep Kalush Orchestra zegevierde twee jaar geleden met 631 punten.

    Vorig jaar schreef de Zweedse Loreen met 583 punten het songfestival voor de tweede keer op haar naam; zij zakt nu een plekje in het recordoverzicht.

    Baby Lasagna, die dit jaar namens Kroatië tweede is geworden, is nu de nieuwe nummer zes met 547 punten.

  18. Nederlands publiek gaf 12 punten aan Israël

    Het Nederlandse publiek heeft zaterdag de meeste punten aan Israël gegeven. Zangeres Eden Golan kreeg 12 punten van de televoters, heeft de European Broadcasting Union bekendgemaakt.

    Kroatië kreeg 10 punten, Oekraïne 8 en de uiteindelijke winnaar Nemo 7 punten. Ook Ierland (6), Frankrijk (5), Griekenland (4), Armenië (3), Italië (2) en Litouwen(1) kregen punten van het Nederlandse publiek.

    Beeld AFP
  19. Songfestivalwinnaar Nemo wil niets zeggen over Joost Klein

    De Zwitserse songfestivalwinnaar Nemo wil niet reageren op het voorval met Joost Klein. De artiest weet daar naar eigen zeggen te weinig vanaf, zei hen tijdens de persconferentie na de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö.

    "Ik heb me daar nog niet echt in verdiept," zei Nemo, doelend op de diskwalificatie van de Nederlander om een incident. "Ik denk niet dat ik een statement kan geven, omdat ik de details niet ken. Dus ik onthoud me van commentaar omdat ik niets slims kan zeggen."

  20. Nemo is de gedroomde neutrale winnaar

    Met Nemo kreeg het festival zijn eerste non-binaire winnaar. Nemo's The Code gaat over het ontdekken van diens identiteit. The Code is een mini-opera die ook pop en hiphop bevat. Het lied kreeg 365 stemmen van de vakjury's, een record. Met die score bleek Zwitserland niet meer te achterhalen door topfavoriet Kroatië.

    Lees hier verder over de winst van Zwitserland.

    Beeld AFP
  21. Grote verrassing: Zwitserland wint Songfestival

    Nemo met The Code is de winnaar. Kroatië is tweede. 

  22. Kroatië nieuwe koploper

    Naast Kroatië kunnen alleen Frankrijk en Zwitserland potentieel nog winnen.

  23. Israël kan niet meer winnen

    Eden Golan eindigt op 375 punten. Dat is onvoldoende voor de winst, maar wel goed voor een topklassering.

  24. Noorwegen eindigt als laatste

    De Noorse inzending krijgt 16 punten en wordt 25ste.

  25. Zwitserland wint jurystemming met grote voorsprong

    Nemo kreeg met The Code 365 punten. Dat was een record. Niet eerder kreeg een land zoveel punten van de vakjury's.  Tweede werd de Franse zanger Slimane, voor de topfavoriet Kroatië. 

  26. Nederlandse vakjury kiest Zwitserland

    Bij absentie van Nikkie de Jager maakte EBU-baas Martin Österdahl de 12 punten bekend.

  27. Jurytelling op de helft: Zwitserland leidt voor Frankrijk

    De voorsprong op de rest is aanzienlijk, maar voor het winnen van de publieksstemming zijn juist Kroatië en Israël favoriet. 

  28. Zwitserland is voorlopig favoriet van de jury's

    Na tien vakjury's gaat Zwitserland ruim aan de leiding met 97 punten. Ierland is tweede met 56, gevolgd door Italië met 53.

  29. Eerste 12 punten gaan naar Zwitserland

    Oekraïne kiest voor Nemo met The Code, die ook 10 punten krijgt van Groot-Brittannië.

  30. Stemming onderweg, resultaten vakjury volgen eerst

    Niet lang meer tot de bekendmaking van de eerste vakjurypunten. De presentatoren zullen, op Nederland na, alle 37 deelnemende landen afgaan. Voor Oekraïne zal oud-winnares Jamala de punten geven, voor Groot-Brittannië staat Absolutely Fabulous-actrice Joanna Lumley klaar. 

  31. Frankrijk durft tweede statement niet aan

    Geen tweede statement voor 'vrede en liefde' van zanger Slimane in de finale. Legde hij zijn optreden in de laatste repetitie stil voor een gesproken statement, nu zong hij zijn Mon Amour tot het einde uit. Zijn actie van vanmiddag was volgens de regels ongeoorloofd, maar Slimane voerde als excuus aan dat zijn stem zou hebben willen sparen. 

  32. Bookmakers: Kroatië gaat Songfestival winnen

    Na het horen van bijna alle songs in de finale is Kroatië bij de bookmakers de grote favoriet om het Songfestival te winnen. De rockgroep Baby Lasagna krijgt met Rim Tim Tagi Dim de voorkeur boven de Israëlische Eden Golan. Als derde wordt Nemo met The Code namens Zwitserland ingeschaald.

  33. EBU: cameravrouw heeft 'ander verhaal' dan dat van Nederland

    De cameravrouw die betrokken was bij het incident met Joost Klein heeft 'een ander verhaal' over het voorval. Dat heeft Noel Curran, directeur-generaal van de EBU gezegd tegen de Zweedse radiozender Sveriges Radio. Wat haar verhaal dan is, deelt hij niet. Curran reageerde op de verklaring van AvroTros over het incident waardoor Klein niet mag meedoen aan het Songfestival. 

  34. EBU moet verdeling Nederlandse punten 'zelf oplossen'

    De Nederlandse punten van de jury worden zaterdagavond niet door iemand van AvroTros gepresenteerd. Een woordvoerder van de omroep laat desgevraagd weten dat organisator EBU 'het zelf moet oplossen'. Waarschijnlijk worden de punten gepresenteerd door songfestivalbaas Martin Österdahl. Vlak voor de finale werd bekend dat Nikkie de Jager de Nederlandse punten niet zoals gepland zal uitdelen.

  35. Joost Klein profiteert op Spotify van opschudding

    Joost Kleins Europapa is bij streamingdienst Spotify nog altijd veruit de populairste Eurovisiesong. Gisteren, de dag dat bekend werd dat Klein was geschorst, werd zijn prijsnummer ruim 1,6 miljoen keer gestreamd. Dat was meer dan het dubbele van de nummer twee, La Noia van de Italiaanse Angelina Mango. 

  36. Zelfs floormanager Songfestival uitgejoeld

    Voor de finale van het Eurovisie Songfestival was het in de zaal opnieuw onrustig. Er klonk boegeroep toen de floormanager het publiek toesprak, is te zien in video's op sociale media.

    "Ik herken dit helemaal niet en ik doe al heel lang het Songfestival," zei Henric von Zweigbergk nadat hij werd uitgejouwd. "Het songfestivalpubliek is niet haatdragend. Ik herken dit niet. Het lijkt wel alsof ik in het publiek sta bij de verkeerde voetbalclub."

  37. Nog altijd anti-Israëlische protesten rond Malmö Arena

    De Zweedse politie heeft de handen vol aan het tegengaan van verboden pro-Palestijnse protesten rond de Malmö Arena. Tegen de deelname van Israël demonstreren mag alleen in bepaalde delen van de stad, niet in het gebied rond de arena. Betogers zwaaien met Palestijnse vlaggen en roepen leuzen tegen Israël.

    Beeld ANP/EPA
  38. Nikkie de Jager derde nationale woordvoerder die niet verschijnt

    Met het terugtrekken van Nikkie de Jager zijn er inmiddels drie woordvoerders van nationale jury's afgehaakt. Allemaal uit protest, maar wel met verschillende achtergronden. De Finse zanger Käärijä gaf officieel geen reden, maar lijkt het oneens met de uitsluiting van Joost Klein. De Noorse zangeres Alessandra protesteert tegen de deelname van Israël.

  39. Nederlands protest: Nikkie de Jager deelt geen punten uit

    De Nederlandse punten van de vakjury worden niet live op televisie bekendgemaakt. Omroep AvroTros trekt uit protest tegen de diskwalificatie van Joost Klein Nikkie de Jager terug als woordvoerder. "We voelen ons niet langer geroepen om live de punten uit te delen," aldus een woordvoerder.

  40. Recap: hoe kon het zo misgaan met Joost Klein?

    Hoe moet het verder met de Nederlands inbreng op het Songfestival nu omroep AvroTros woedend is over de diskwalificatie van Joost Klein? Protest tegen de ‘disproportionele’ maatregel lijkt zinloos, zodat de vraag overblijft: hoe kon het zo misgaan? Lees mijn terugblik: Hoe kon het zo misgaan met Joost Klein op het Eurovisie Songfestival 2024?

  41. Finse zanger Käärijä trekt zich terug als presentator 'douze points'

    De Finse zanger Käärijä, de nummer 2 van de vorige editie, trekt zich terug als aankondiger van de Finse juryresultaten in de finale.  Käärija schrijft op instagram dat het nu 'niet goed voelt'. De zanger is een goede vriend van Joost Klein.

  42. AvroTros gaat protest aantekenen

    De AvroTros gaat bij de European Broadcasting Union (EBU) protest aantekenen tegen de 'gang van zaken' rond de diskwalificatie van Joost Klein bij het songfestival. AvroTros-directeur Taco Zimmerman zei dat in de uitzending van EenVandaag.

  43. Cornald Maas: 'Joost Klein had graag opgetreden'

    Joost Klein had zaterdagavond heel graag opgetreden in de finale van het Eurovisie Songfestival. Dat stelt commentator Cornald Maas. "Iedereen was totally in shock vanochtend toen bleek dat de EBU toch de beslissing niet wilde terugdraaien," aldus Maas over de diskwalificatie van Klein.

    De commentator spreekt van 'een shitzooi' en zegt 'tamelijk woedend' te zijn. "Ik zou bijna zeggen, fuck de EBU. Maar dat zeg ik nu ook."

    Maas denkt dat duidelijk zal worden dat het incident niks heeft voorgesteld. "En ik bedoel, de EBU neemt ook wel andere beslissingen, die op een veel gevoeliger vlak liggen. Dat kan allemaal wel," zegt Maas. Hij doelt daarmee op de omstreden deelname van Israël. "En hier maken ze nu zo'n halszaak van."

  44. Petitie voor terugkeer Joost Klein heeft al 60.000 handtekeningen

    Meer dan 60.000 mensen hebben hun handtekening gezet onder de onlinepetitie om Joost Klein toch weer mee te laten doen aan het Eurovisie Songfestival. De actie werd zaterdagmiddag gestart nadat bekend was gemaakt dat de Nederlander is gediskwalificeerd. De eerste 10.000 handtekeningen waren al snel binnen. Enkele uren later staat de teller op ruim 60.000.

    "We krijgen Joost mogelijk niet terug, maar door dit te tekenen laten we zien dat wij achter Joost staan," is de omschrijving van de petitie. Het is niet duidelijk wie achter de petitie zit en wat met de handtekeningen wordt gedaan.

  45. AvroTros: Joost Klein maakte dreigende beweging, vrouw niet aangeraakt

    Inmiddels heeft AvroTros een statement over het incident en de diskwalificatie van Joost Klein naar buiten gebracht.

    'Na het optreden van afgelopen donderdag heeft zich een incident voorgedaan. Tegen duidelijk gemaakte afspraken in is Joost gefilmd toen hij net van het podium af kwam en zich moest haasten naar de greenroom. Op dat moment heeft Joost herhaaldelijk aangegeven niet gefilmd te willen worden,' schrijft de omroep. 'Daar werd geen gehoor aan gegeven. Dit heeft geleid tot een dreigende beweging van Joost naar de camera. Hierbij heeft Joost de cameravrouw niet aangeraakt.' 

    Volgens AvroTros is er vervolgens een melding gemaakt, gevolgd door een onderzoek. De omroep zegt de diskwalificatie heel zwaar en disproportioneel te vinden. 'We staan voor goede omgangsvormen, laat daar geen misverstand over bestaan, maar een maatregel tot uitsluiten staat in onze ogen niet in verhouding tot dit incident.'

    Taco Zimmerman, algemeen directeur van AvroTros, geeft een verklaring bij het hotel waar de Nederlandse delegatie verblijft. Beeld ANP
  46. Nikkie de Jager: 'Hopelijk weg naar diepere dialoog'

    Nikkie de Jager – alias Nikkie Tutorials – heeft bij de repetitie van het bekendmaken van de Nederlandse douze points verwezen naar de diskwalificatie van Joost Klein. Ze zei voor de camera te hopen dat er ruimte komt voor 'een diepere dialoog'. Ook maakte ze een grapje over de situatie: 'Ik wist niet zeker of het nog wel toegestaan was om onze punten te geven.'

  47. Reactie Joost Klein begin van de avond verwacht

    Omroep AvroTros meldt dat de Nederlandse delegatie aan het begin van de avond de Nederlandse pers te woord staat voor een uitgebreide reactie op de diskwalificatie van Joost Klein.

    Joost Klein met Appie Mussa en Stuntkabouter op 5 mei 2024. Beeld SANDER KONING/ANP
  48. Franse deelnemer onderbreekt repetitie om statement te maken

    De Franse deelnemer Slimane heeft het Eurovisieprotocol gebroken door tijdens de repetitie van zaterdagmiddag zijn lied Mon Amour stil te leggen en een statement uit te spreken. Hij hield een kort pleidooi voor vrede en verbroedering zonder daarbij al te specifiek te worden. Zijn lied zong hij niet meer af. 

  49. Finale van het Eurovisie Songfestival 'gewoon' op televisie

    De finale van het Eurovisie Songfestival wordt zaterdagavond uitgezonden op NPO1 zoals gepland, ook nu Joost Klein is gediskwalificeerd. Dat heeft AvroTros zaterdagmiddag laten. 

    "We krijgen meerdere vragen over of de uitzending wel doorgaat vanavond," laat een woordvoerder van de omroep weten. "We gaan dat gewoon doen. EBU heeft AvroTros erop gewezen dat wij volgens de reglementen van de EBU gewoon moeten uitzenden." Een nadere toelichting geeft de omroep op dit moment niet.

  50. Ierland mist zaterdagrepetitie door incident backstage

    De Ierse artiest Bambie Thug heeft zaterdagmiddag op het laatste moment niet deelgenomen aan de podiumrepetitie. Op sociale media meldt de artiest dat er 'iets is gebeurd' dat onder de onmiddellijke aandacht van de EBU is gebracht.

    Bij de openingsceremonie liet Bambie Thug zich al door een stand-in vervangen. Tijdens de show werden beelden van een eerdere repetitie vertoond. Ierland wil wel gewoon meedoen aan de finale van vanavond.

    Bambie Thug.Beeld EPA
Meer over het Songfestival 2024
Beeld ANP/Het Parool

Over de auteur: popmuziek- en mediaverslaggever Stefan Raatgever volgt het Songfestival op de voet voor Het Parool. Sinds 2014 was hij acht keer aanwezig bij het Eurovisiespektakel. Dit jaar doet hij verslag vanuit Malmö. Lees alles in ons dossier Eurovisie Songfestival 2024.