RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Inkomstenbelasting

Belastingaangifte op allerlaatste dag: waarom stellen sommigen het uit?

Beeld ter illustratie Beeld © ANP

Wie zijn inkomstenbelasting nog moet aangeven, moet snel zijn: vandaag is de laatste dag dat het kan. Vanaf 1 maart kon de aangifte worden gedaan, en dat deden mensen toen ook massaal. Toch zijn er ook mensen die het laten aankomen op de laatste dag. Waarom schuiven sommigen dit soort zaken almaar voor zich uit?

Op 1 maart deden 735.000 mensen hun aangifte al. Dat zijn er al heel wat, maar nog lang niet alles. Ongetwijfeld zijn er nog best wat mensen die het op deze allerlaatste dag aan laten komen. Hoeveel, dat heeft de Belastingdienst nog niet bekend gemaakt. Maar vorig jaar deden 347.000 mensen hun aangifte nog op 30 april. 

Korte termijn

Dat uitstellen komt doordat we vooral denken aan de korte termijn, vertelt hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk. "We hebben allemaal een kleuter in ons. Die denkt alleen maar aan de korte termijn en is heel vaak de baas." 

Nog
Lees ook:
Nog een paar uur voor je belastingaangifte: hier moet je op letten dit jaar

Ze gaat verder: "Een volwassene denkt juist aan de toekomst en heeft iets van: het moet gebeuren. Maar op ieder onbewaakt moment neemt die kleuter het weer over. Dan verzin je weer een smoesje waarom het even kan wachten." 

Van afvallen tot studeren

Dat is niet alleen het geval met de belastingaangifte, zegt Vonk. "Het is bijvoorbeeld ook zo met afvallen en studeren. We maken onszelf wijs dat het op een later moment minder vervelend is. Alles wat ver weg is, lijkt minder erg." 

Belastingaangifte
Lees ook:
Belastingaangifte doen? Met deze tips zie je niets over het hoofd!

"Stel dat ik bijvoorbeeld over twee weken op vakantie ga", noemt de hoogleraar als voorbeeld. "Naarmate het dichterbij komt, zie je wat er gedaan moet worden en denk je: waar ben ik aan begonnen? Je moet ineens je koffer pakken en thuis dingen regelen. Dan is het plots minder leuk. En bij die inkomstenbelasting is er al helemaal niks aan."

Zelfdiscipline

Waarom sommige mensen het wel direct doen? Een kwestie van zelfdiscipline, denkt Vonk. En die kun je jezelf ook gewoon aanleren. "Je moet het opdelen in stappen als er veel is wat je moet doen. Als je het kleiner maakt, dan is het veel overzichtelijker. En door het op te delen heb je een tussentijdse beloning."

Daarnaast heeft de hoogleraar nog een belangrijke tip: "Als je aardig wil zijn voor je toekomstige zelf, dan pak je het nu aan. Jij bent degene die er later anders mee zit."

Gevolgen van late aangifte

Wat er gebeurt als je te laat bent met het indienen van je inkomstenbelasting, hangt ervan af. In eerste instantie krijg je een herinneringsbrief om de aangifte alsnog in te dienen binnen de termijn die op de brief staat. 

Dien je hem binnen die termijn nog steeds niet in? Dan volgt er een aanmaning en moet je ervoor zorgen dat de Belastingdienst de aangifte binnen 10 werkdagen heeft.  Als je dan nog steeds te laat bent, volgt er een verzuimboete van 385 euro, die op zou kunnen lopen tot meer dan 5500 euro als je vaker te laat bent.