RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Baby, kind en volwassenen

Vijf lichamen gevonden in huis nazi-kopstuk Hermann Göring

De Wolfsschanze in Polen, waar Adolf Hitler een hoofdkwartier had. Beeld © Imago Stock & People GmbH

Hobby-archeologen hebben vijf skeletten gevonden in een oud-huis van nazi-kopstuk Hermann Göring. Het gaat om lichamen van een baby, een kind van tussen de 7 en 10 jaar oud en drie volwassenen. Allen waren naakt en hun handen en voeten ontbraken.

De vondst is extra bijzonder omdat dit gebied rond de Wolfsschanze meerdere malen zeer grondig is doorzocht, schrijft de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung. Dat is het hoofdkwartier van Adolf Hitler in Polen waar ook het huis van Göring stond. De onderzoekers van het Duits-Poolse team van archeologen waren naar eigen zeggen dan ook 'volledig in shock'.

Onder houten vloer

Wie de slachtoffers zijn, en hoelang ze daar hebben gelegen, is nog niet bekend. Daarom kan ook nog niet worden gezegd of Hermann Göring er iets mee te maken heeft gehad. 

"Het is ook mogelijk dat de lichamen pas na de Tweede Wereldoorlog zijn begraven", zegt een woordvoerder van het Poolse Openbaar Ministerie. De lichamen werden gevonden tijdens het onderzoeken van een houten vloer, waar ze zo'n 10 centimeter onder bleken te liggen.

In eerste instantie vonden ze een bot waarvan ze dachten dat het van een klein dier was, maar al snel beseften ze dat het ging om een schedel van een pasgeboren baby. "Het is het meest gruwelijke wat we ooit hebben gezien", zeggen ze. Later werden de skeletten van de drie volwassenen en het andere kind gevonden. 

Geen handen en voeten

Bij alle skeletten ontbraken de botten van handen en voeten. Dat kan volgens onderzoekers betekenen dat ledematen zijn afgehakt, maar de kleine botjes kunnen inmiddels ook zijn vergaan. Dat er geen stofresten of andere voorwerpen zijn gevonden, duidt erop dat ze naakt begraven zijn.

Hermann Göring was sinds 1940 Reichsmarschall van nazi-Duitsland, de hoogste militaire rang. Hij woonde in het nazi-hoofdkwartier Wolfsschanze, waar ook Hitler een groot deel van de oorlogstijd verbleef. Göring werd in 1946 veroordeeld tot de doodstraf. Hij maakte een dag voordat hij opgehangen zou worden zelf een eind aan zijn leven.

Bekijk ook: André moest als kind verplicht bij de Hitlerjugend

04:09
André (91) werd als kind verplicht klaargestoomd voor het Duitse front, net als honderden andere Nederlandse jongens. Tot op de dag van vandaag heeft hij er last van. "Als kind keek ik met grote bewondering naar Hitler. De Führer was bijna een god."