Direct naar artikelinhoud
De onmisbare Jeroen Pauw keert terug op de late avond
Tv-column

De onmisbare Jeroen Pauw keert terug op de late avond

Jeroen Pauw komt dus weer terug op de late avond. Hij en Sophie Hilbrand gaan afwisselend een nieuwe talkshow maken op de plek van Op1, het pluriforme publieke praatprogramma dat nog voor zijn eerste lustrum strandt en na de zomer niet terugkomt. We staan erbij en kijken ernaar. Pauws wederkomst voelt als noodgreep, alsof een halfbakken pensionado van stal wordt gehaald omdat verder niemand geschikt is. Of is Pauw simpelweg té goed?

Hij is en blijft een opmerkelijke man, met een oprechte uitstraling en een prettig soort overwicht. Ook niet onbelangrijk: de machtige Pauw is ongeschonden door de #MeToo-tijd gekomen, wordt ook niet genoemd in de verhalen over de misstanden binnen de NPO. Op 1 februari leidde hij juist op indrukwekkende wijze het gesprek aan een tafel vol omroepmensen over het toen net verschenen rapport-Van Rijn, als invaller bij Sophie & Jeroen. Het was ouderwets klasse.

Jeroen Pauw

En nu gaat hij dan weer, al is het maar twee dagen per week, de late avond redden voor de publieke omroep. Na jarenlange stabiliteit op dit tijdstip – vanaf 2006 heersten eerst Pauw en Witteman er samen, vanaf 2014 runde Pauw de toko solo – werd begin 2020 het roer omgegooid met de formule van Op1. Een dagelijkse talkshow gedragen en ingevuld door vijf verschillende omroepen. Een logische formule, waardoor meer geluiden uit het omroepbestel gehoord konden worden. Maar ook een gok omdat het kijkers minder vastigheid gaf, met iedere avond een ander presentatieduo.

Op RTL4 dacht daarom Eva Jinek dat ze met haar nieuwe personality-talkshow gemakkelijk ging winnen van de publieke vergaarbak. Ik lees mijn opgetogen column van toen terug. We hadden echt het gevoel dat op beide fronten spannende dingen stonden te gebeuren. Dat zinderende gevoel is flink weggezakt, ja. Tenzij je kikt op alle verhalen over de stoelendans bij Op1, waar een kleine dertig mensen hebben gepresenteerd.

Gelieg en gekonkel

Wij van Bas & Bos willen ons net als de gewone kijker beperken tot wat we kunnen zien op televisie. We beoordelen liever wat de makers er uiteindelijk van bakken, dan dat we ons bezighouden met wat er in de bakkerij gebeurt. Maar het is intrigerend om nu terug te lezen wat Jeroen Pauw een paar maanden geleden in deze krant vertelde over de situatie bij Op1 in De Tien Geboden: “Er gebeuren nu allerlei dingen bij de Publieke Omroep die van gelieg en gekonkel aan elkaar hangen. Die teringzooi bij Op1 bijvoorbeeld: ik zou je heel graag on the record willen vertellen wat er allemaal niet klopt aan dat verhaal, maar als ik dat als werknemer van de producent van Op1 doe, zal ik allerlei mensen boos maken en zullen de omroepen volgend jaar een ánder bedrijf vragen programma’s voor hun te maken.” Uhm, belangenverstrengeling, kom er maar in?

Ook vertelde Pauw terug te verlangen naar de ruimte die hij had als talkshowpresentator, toen hij geen blad voor de mond hoefde nemen. “Dat ik die vrijheid kwijt ben, bevalt me helemaal niks.”

Ik ben daarom benieuwd naar zijn eerste uitzending na de zomer. Gaat Pauw de beerput over ‘de teringzooi bij Op1’ openen, omdat hij de vrijheid weer terug heeft? Of heeft dat dan allemaal geen nut meer?

En ik denk ook aan wie er nu allemaal in Pauws schaduw zullen zitten knarsetanden. Tijs van den Brink? Sven Kockelmann? Ook Twan Huys wellicht?

Want, o ja: Sophie, heel goed gedaan. Succes op je nieuwe plek.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.