Jongen (14) overleden na steekpartij in Londen

Nieuws
Een 14-jarige jongen is omgekomen bij een steekpartij in het noordoosten van Londen. Vier gewonden liggen in het ziekenhuis, maar verkeren volgens de politie niet in levensgevaar. Agenten hebben een man met een zwaard aangehouden.
anp
dinsdag 30 april 2024 om 14:37 aangepast 15:56
Afbeelding
beeld anp

Een politiefunctionaris verklaarde tijdens een persconferentie dat de jongen naar het ziekenhuis was gebracht en daar korte tijd later overleed. De andere slachtoffers zijn twee burgers en twee agenten die afkwamen op een melding over het incident in de buitenwijk Hainault. De agenten hebben "aanzienlijke verwondingen" en moeten geopereerd worden.

Het motief van de 36-jarige verdachte is nog niet bekend. De politie denkt niet dat er sprake is van terrorisme of een gerichte aanval. Ook wordt niet gezocht naar andere verdachten. Het onderzoek naar de steekpartij bevindt zich nog in een beginfase, aldus de politiefunctionaris. Het incident was dinsdag iets voor 07.00 uur. De verdachte zou met een auto op een woning zijn ingereden en daarna mensen hebben aangevallen.

'Schokkend'

Agenten konden de verdachte aanhouden door hem te taseren. De arrestatie vond 22 minuten na de eerste melding bij de politie plaats, vertelde de politiefunctionaris tijdens de persconferentie. Hij weigerde antwoord te geven op de vraag of de man al eens eerder is gearresteerd.

Premier Rishi Sunak omschrijft het geweld als "schokkend". "Mijn gedachten zijn bij de betrokkenen en hun families", schrijft hij op X. "Dergelijk geweld hoort niet thuis op onze straten." Binnenlandminister James Cleverly heeft op hetzelfde platform zijn medeleven aan alle betrokkenen betuigd en noemt het overlijden van de jongen "hartverscheurend".

Burgemeester Sadiq Khan van Londen laat in een verklaring weten "kapot te zijn" van de gebeurtenissen van dinsdagochtend. Een verslaggever van Sky News omschrijft het gebied waar de steekpartij plaatsvond als een woongebied en "relatief veilig".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Iran arresteert 260 mensen voor satanisme en confisqueert alcohol

In de buurt van de Iraanse hoofdstad Teheran zijn ongeveer 260 mensen gearresteerd, onder wie drie Europeanen, voor 'satanisme'. Het gaat volgens de politie om 146 mannen en 115 vrouwen die 'zich bevonden in een ongewenste en obscene toestand met emblemen, tekens en symbolen va..

Afbeelding

Internationaal verdrag goedgekeurd om AI in de hand te houden

Europese landen hebben samen met een aantal partnerlanden zoals Japan en Mexico een internationaal verdrag goedgekeurd dat tegen de gevaren van kunstmatige intelligentie (AI) moet beschermen.

Afbeelding

Uit voorzorg gesloten UvA-gebouwen weer open

Het Bushuis en het Oost-Indisch Huis, gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA), zijn vrijdag enige tijd gesloten geweest uit voorzorg, nadat er bepaalde signalen binnenkwamen. Ze zijn inmiddels weer open, aldus een woordvoerder.

Afbeelding

Niet-gecontracteerde zorg wordt duurder voor patiënt

De vergoedingen voor diensten van een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft, worden verlaagd. Een wetsvoorstel van demissionair zorgminister Conny Helder dat dit moet regelen, is vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Afbeelding

Reddit stijgt op Wall Street na deal met OpenAI

Reddit behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden verheugd op de aankondiging dat OpenAI toegang krijgt tot gegevens van het berichtenplatform om zijn populaire chatbot ChatGPT te trainen.

Afbeelding

NS en ProRail krijgen boetes vanwege vertragingen HSL

De NS en ProRail krijgen boetes vanwege ondermaatse prestaties. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. De boete voor de NS bedraagt 500.000 euro, die voor ProRail 2,75 miljoen euro.