RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Annie de Poortere

Lichaam Belgische vrouw na 30 jaar gevonden, echtgenoot (78) vast

De straat waar ze woonde in Sint-Martens-Latem en Annie de Poortere. Beeld © Belga / rechtenvrij

30 jaar lang was de Belgische Annie de Poortere vermist, totdat haar lichaam dit weekend werd gevonden in een tuin. Haar toenmalige echtgenoot, een man van inmiddels 78, is aangehouden.

Annie de Poortere was 48 toen ze in 1994 verdween uit haar huis in Sint-Martens-Latem (Oost-Vlaanderen). Volgens haar man was ze depressief en had ze die bewuste zaterdag in november een terugval gehad. De oorzaak van de depressies zou haar verslaving aan medicijnen en alcohol zijn geweest. 

Psychiatrisch ziekenhuis

Haar man zou nog naar een psychiatrisch ziekenhuis hebben gebeld om haar te laten opnemen, maar daar was geen plek. Toen hij 's avonds terugkwam van een voetbalwedstrijd, was ze weg, zei hij.

"Het was al donker. Ze was weg, net als de kleren die in de zetel lagen. Ik heb ze niet meer gezien", verklaarde hij volgens het Vlaamse VRT Nieuws. Haar identiteitskaart lag nog thuis, er was geen geld weg en haar fiets stond nog op zijn vaste plek.

Vermissingszaak
Lees ook:
Vermissingszaak VS na 55 jaar opgelost dankzij commerciële DNA-test

Er werd naar de vrouw gezocht, maar volgens haar zus nooit heel intensief, en altijd zonder resultaat. Even werd gedacht dat ze in Spanje was, na een tip die volgde op een tv-uitzending vijf jaar na haar dood. Maar dat was ongeloofwaardig, zei haar zus. "Mijn zus was een beetje schuw, ik moest overal mee naartoe. Zij zou nooit in haar eentje naar Spanje gaan."

Afwezig verklaard 

De vrouw werd daarna na een gerechtelijke procedure 'afwezig verklaard', wat dezelfde gevolgen heeft als een overlijden. Daardoor kon volgens VRT Nieuws bijvoorbeeld de erfenis worden verdeeld en het huwelijk worden ontbonden. 

Maar verder bleef het stil. Tot zaterdag, toen tijdens graafwerkzaamheden in een tuin naast haar huis menselijke resten werden gevonden. Hoewel DNA-onderzoek nog moet bevestigen dat de resten van Annie de Poortere zijn, heeft de Belgische justitie naar eigen zeggen 'sterke aanwijzingen' dat het om de vermiste vrouw gaat.

De autoriteiten gaan ervan uit dat de vrouw is vermoord. Haar man is aangehouden en heeft volgens Belgische media een gedeeltelijke bekentenis afgelegd. Hij zit nu thuis met een enkelband en moet binnen vijf dagen voor de eerste keer voor de rechter verschijnen.  

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS