RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
'Geen gedwongen ontslagen'

Schoenenketen Sacha sluit winkels, online verder

Beeld © ANP

Schoenketen Sacha sluit het grootste deel van haar 29 Nederlandse winkels. Het retailbedrijf gaat verder als webwinkel. Volgens marketingdirecteur Cecile Termeer sluit zo'n 80 procent van de vestigingen.  

Dat bevestigt Termeer na eerdere berichtgeving door Hart van Nederland. In de winkels van Sacha werken in totaal zo'n 180 werknemers. Het bedrijf verwacht geen gedwongen ontslagen. "Naast het natuurlijk verloop en de tijdelijke contracten verwachten we de meeste mensen intern bij onze andere winkelmerken te kunnen herplaatsen." 

Familiebedrijf

Schoenenketen Sacha maakt deel uit van retailconcern Termeer Groep uit Tilburg, een familiebedrijf dat stamt uit 1909. Tot het concern behoren ook de winkelketens Manfield en Sissy-Boy. Sacha telt 32 winkels, waarvan 29 in Nederland.

Shoeby
Lees ook:
Shoeby voorkomt faillissement dankzij akkoord schuldeisers

Volgens directeur Termeer zijn de sluitingen het gevolg van de ontwikkelingen op de retailmarkt. "Zoals zoveel winkelketens worden wij de afgelopen jaren geconfronteerd met enorme kostenstijgingen. Daardoor wordt het steeds lastiger een gezond verdienmodel te hebben."

Maar ook ontwikkelingen op de modemarkt spelen een rol, zegt zij. "Vooral voor onze jonge, modische doelgroep zie je de aandacht steeds meer naar online verschuiven. Laatst was een van onze schoenen binnen een dag uitverkocht nadat die via TikTok viraal was gegaan. Daarom hebben we nu besloten om met Sacha vooral online te gaan, ondersteund door een beperkt aantal fysieke winkels."

Termeer kan nog niet zeggen welke winkels zullen sluiten, en welke open kunnen blijven. "Wij zitten nu in het besluitvormingsproces." Volgens haar heeft de maatregel geen gevolgen voor de zusterketens Manfield en Sissy-Boy. "Wel zullen mogelijk enkele Sacha-winkels onder een van onze andere merken worden voortgezet."

Eerdere overnames

Termeer Groep werd groot met het schoenenmerk Sacha. In 2016 was het familiebedrijf nog sterk genoeg om winkelketen Manfield over te nemen uit het faillissement van retailgigant Macintosh. Drie jaar later volgde de overname van Sissy-Boy eveneens na een bankroet. Manfield telt 51 winkels, waarvan 3 in België. Sissy-Boy heeft 47 winkels, waarvan 5 in België.

Uit de meest recente jaarrekening van houdstermaatschappij Agile blijkt dat het concern als totaal in 2022 nog winstgevend was. Op een omzet van 142 miljoen euro werd 4,1 miljoen euro winst gemaakt. Dat geldt niet voor het bedrijfsonderdeel Termeer Schoenen. Dat boekte in 2022 een verlies van ruim 1,6 miljoen. Een jaar eerder bedroeg het verlies bijna 2,6 miljoen euro.

Sissy-Boy
Lees ook:
Sissy-Boy gered: moederbedrijf van Manfield neemt keten over