Direct naar artikelinhoud
maand in mode

Van peperdure poppentasjes tot het ‘Cowboy Carter’-effect: wat is er afgelopen maand gebeurd in de mode?

Tenniskleren waarin je niet hoeft te tennissen, en een premier die eigenhandig een sneaker uncool maakte: een overzicht van de opvallendste modegebeurtenissen in april.


Onhandige tasjes

Katy Perry met haar glazen Coperni-tasje, op 15 april bij de Breakthrough Prize Ceremony.Beeld Getty

Terwijl aan de ene kant de grote volprop-handtas weer in opkomst is, presenteren merken zoals Chanel, Versace en Stella McCartney ook een andere trend: poppentasjes waar nog geen telefoon in past.

Grappig: de bijbehorende prijzen zijn dan weer aanzienlijk; een gouden minibuideltje van Prada waar ongeveer een lipstick in kan, kost bijvoorbeeld 1.300 euro. Hoe onhandig zo’n tasje is, zagen we toen Katy Perry een piepklein glazen tasje van Coperni bij zich droeg naar de Breakthrough Prize Cerermony. Daarin zat een opgerold papiertje ter grootte van een tampon, met de tekst ‘KP6 Top Secret’ (een aankondiging van het volgende album). Daarmee was ’ie vol.

Internetmodetrend: tenniscore

Zendaya op de perstour voor de film ‘Challengers’.Beeld Getty

De liefde voor retro-tennislooks was al een tijdje gaande en we dachten eigenlijk dat peak tenniscore na vorige zomer wel achter ons lag. De stijl krijgt echter een reboot dankzij de perstournee van de film Challengers die zich in de tenniswereld afspeelt. En dan vooral vanwege de rodeloperverschijningen van hoofdrolspeler Zendaya, die bij elke première verscheen in een tennisgerelateerd setje.

Van een groene avondjurk met het silhouet van een tennisspeler erop tot het voorlopige hoogtepunt: witte pumps met tennisballen gespiesd door de stilettohakken, allebei van Loewe. Bij tenniscore in de praktijk zijn vooral de preppy klassiekers in trek: poloshirts met een krokodilletje, korte plooirokjes en vestjes gedrapeerd rond de schouders, alles in fris wit of zachte pastelkleuren. Racket optioneel; voor de tennislook hoef je niet zelf te tennissen.

‘I told ya’ – de obsessie

Zendaya in een ‘I Told Ya’-shirt in de film ‘Challengers’.

Nu we het toch over Challengers hebben. Nog voordat die film überhaupt in de bioscoop te zien was, verschenen er beelden online waarin het personage van Zendaya een T-shirt draagt met de tekst ‘I told ya’. Mensen die zich ophouden in het speciale gedeelte van het internet dat is gewijd aan de nagedachtenis (vooral op kledinggebied) van de in 1999 verongelukte John F. Kennedy Jr. en zijn vrouw Caroline Bessette-Kennedy, herkenden dat T-shirt meteen. Het is een van de mythische garderobehoogtepunten van JFK jr., gedragen tijdens een potje frisbee met zijn hond.

Een beeld dat blijkbaar ook bekend was bij de ontwerper van de kleding van de film, Jonathan Anderson voor Loewe. De hype werd groter toen Anderson zelf dat T-shirt droeg naar de première van de film in Rome en hoofdrolspeler Josh O’Connor een overhemd met de tekst aantrok naar de première in Londen. Dit bleek natuurlijk allemaal de opmaat naar een versie van het T-shirt van Loewe dat sinds vorige week online verkrijgbaar is, aangeprezen met een filmpje waarin O’Conner à la JFK jr. frisbeet met een Duitse herder. De Loewe-versie kost 250 euro, het internet is uiteraard vergeven van veel goedkopere versies.

Britse premier verpest Adidas Samba’s

Rishi Sunak met de Samba-schoenen van Adidas.

‘In een poging zichzelf als ‘jong’ en ‘hip’ te presenteren, nam Rishi Sunak een eeuwig coole sneaker en verpestte hem voor iedereen’, schreef het Britse GQ Magazine woedend nadat de Britse premier zich had laten interviewen met een paar Adidas Samba’s aan de voeten. GQ was niet de enige die boos was, iedereen was boos, want de Samba is al een tijd een van de meest populaire schoenen en kun je die nu nog wel met goed fatsoen dragen?

Sunak heeft inmiddels zijn welgemeende excuses aangeboden aan ‘the Samba community,’ maar zweert dat hij al jaren een echte en trouwe fan van Adidas is en verschillende paren sneakers bezit. Wat Adidas ervan vindt, is niet bekend.

Lenny Kravitz traint in leren broek

Lenny Kravitz sport in een leren broek.

Natuurlijk draagt rocker Lenny Kravitz een leren broek, transparante mesh tanktop en laarzen tijdens het gewichtheffen in de sportschool. En post hij daar zelf een filmpje van op Instagram. Waarom zijn mensen daar eigenlijk verbaasd over? De dracht belemmert hem blijkbaar in het geheel niet in zijn fitnessactiviteiten.

Het ‘Cowboy Carter’-effect

Beyoncé op 1 april in het Dolby Theatre in Los Angeles.Beeld Getty

Het wilde westen was al een trend in opmars, maar sinds Beyoncé een maand geleden haar op country geïnspireerde album Cowboy Carter dropte, is er geen houden meer aan. De online zoekopdrachten voor cowboyhoeden en -laarzen, suède jasjes, western shirts en aanverwanten gaan door het lint. Helemaal blij is Levi’s.

Beyoncé noemde een van de nummers op het album, een duet met Post Malone, Levii’s Jeans, waarna het jeansmerk in Amerika vrijwel direct een toename van 20 procent van winkelbezoek noteerde, al heeft het nog geen cijfers bekendgemaakt over de eventuele gestegen verkoopcijfers. Als dank voor de gratis reclame veranderden ze wel de spelling van hun naam op Instagram in ‘Levii’s’ (formerly known as Levi’s).

Hulde voor Duran Lantink

Duran Lantink tijdens de Paris Fashion Week.Beeld Getty Images

De Nederlandse ontwerper Duran Lantink is genomineerd voor de prestigieuze LVMH Prize 2024. Acht finalisten strijden om drie awards die elk met een flink geldbedrag en een mentorschap beloond worden. De jury bestaat uit zwaargewichten uit de mode zoals Jonathan Anderson, Maria Grazia Chiuri en Phoebe Philo en de prijzen worden in Parijs uitgereikt op 10 september in Parijs.

Mei in mode

Met ‘The Garden of Time’ hebben de genodigden uit de mode en entertainmentwereld een nogal cryptische dresscode gekregen voor het jaarlijkse Met Gala dat op 6 mei plaatsvindt in New York. Het voorschrift hoort bij de grote mode-expositie in het Metropolitan Museum of Art waarin dit jaar 250 zelden tentoongestelde topstukken uit de vaste collectie te zien zijn.