Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

Nieuws
Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.
anp
dinsdag 30 april 2024 om 12:47
Afbeelding
beeld anp

Om de vergunning te krijgen kocht de luchthaven vorig jaar boerderijen in de omgeving op om stikstofruimte te krijgen om de eigen uitstoot te compenseren. Volgens de rechter moet in dit soort gevallen echter eerst gekeken worden of de vrijgekomen stikstofruimte nodig is voor herstel van de natuur. Dat hoefde Schiphol niet te doen van de minister.

Volgens het ministerie kan alleen de overheid vrijgekomen stikstofruimte inzetten voor verbetering van de natuur. Bij overeenkomsten tussen particuliere ondernemingen geldt deze regel niet, oordeelt het departement. Wel schrijven ambtenaren dat het risico bestaat dat de rechter de minister zal terugfluiten, aldus NRC, dat zich baseert op interne documenten.

'Gelijke monniken, gelijke kappen'

Pieter Grinwis (ChristenUnie) vindt het "om zo veel redenen boosmakend". Volgens hem worden "boerenbedrijven opgeofferd voor vliegvakanties". D66'er Anne-Marijke Podt twittert: "Gelijke monniken, gelijke kappen: we stellen (terecht) hoge eisen aan stikstofregels voor boerenbedrijven - maar die regels gelden óók voor Schiphol. Kamervragen in de maak."

"Boeren mogen bloeden", is de conclusie van Caroline van der Plas (BBB). "Gedogen van illegale uitstoot, procedures doelbewust vertragen en regels afzwakken: de belangen van Schiphol wegen altijd zwaarder dan natuur, milieu en volksgezondheid", vindt Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren). "Hoop dat de rechter hier gehakt van maakt. Ik in ieder geval wel", aldus Laura Bromet (GroenLinks-PvdA). Milieuorganisaties hebben eind vorig jaar een procedure aangespannen tegen de vergunning.

Geen tijd gerekt

Het ministerie ontkent ook dat tijd is gerekt bij de vergunningsaanvraag waardoor Schiphol langer meer stikstof kon uitstoten. Van "bewust traineren is geen sprake geweest", aldus het ministerie, dat zegt dat het een langdurig proces is waarbij ook sprake is van "voortschrijdend inzicht". De vrees voor verlies aan werkgelegenheid heeft volgens het ministerie in het vergunningstraject geen enkele rol gespeeld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rusland meldt verovering twaalf nederzettingen in Charkiv

Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het leger binnen een week twaalf nederzettingen in de Oekraïense regio Charkiv heeft ingenomen en verder blijft oprukken. Russische militairen zijn daar een week geleden met een nieuw grondoffensief begonnen.

Afbeelding

Harbers ziet op infrastructuur 'geen breuk met het verleden'

Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ziet 'geen breuk met het verleden' in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB als het om zijn portefeuille gaat. Verder wil hij weinig zeggen over de plannen.

Afbeelding

Eerste schip met Europese voedselhulp onderweg naar pier Gaza

Een eerste schip met Europese voedselhulp voor de Palestijnen is vrijdag vertrokken naar de Gazastrook. Het schip zal later op de dag lossen aan de donderdag door de Amerikanen aangelegde pier.

Afbeelding

Geen Brits onderzoek meer naar samenwerking Microsoft en Mistral

De Britse mededingingsautoriteit tekent geen bezwaar aan tegen de samenwerking op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) tussen Microsoft en de Franse start-up Mistral.

Afbeelding

Poetin trekt legitimiteit Zelensky in twijfel voor sluiten deal

De Russische president Vladimir Poetin trekt de legitimiteit van Volodymyr Zelensky als politiek leider van Oekraïne in twijfel. Tijdens zijn bezoek aan China werd hem gevraagd of Zelensky's status een probleem kan worden nu zijn termijn als president binnenkort in principe afl..

Afbeelding

1,5 jaar cel voor vrouw die eigen stalking in scène zette

De rechtbank in Utrecht heeft de 34-jarige Sanne S. veroordeeld tot anderhalf jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk voor het in scène zetten van haar eigen stalking.