Direct naar artikelinhoud

Brussel treedt op tegen Facebook en Instagram om manipulatie verkiezingen te voorkomen

De Europese Commissie neemt stappen tegen Facebook en Instagram om manipulatie van verkiezingen te voorkomen.

Brussel treedt op tegen Facebook en Instagram om manipulatie verkiezingen te voorkomen
Beeld AFP

Het moederbedrijf Facebook en Instagram, Meta, voldoet volgens de Europese Commissie (EC) niet aan de eisen van de nieuwe Europese Digitale Dienstenwet (DSA).

Voor onder meer Russische verspreiders van nepnieuws is het veel te makkelijk op deze platforms te blijven opereren, stelt de EC. Meta heeft hulpmiddelen waarmee gebruikers eventuele foute inhoud kunnen melden bovendien ontoegankelijk weggestopt.

Meta moet de EC nu binnen vijf dagen helderheid verschaffen over het aanpassen van een deel van zijn datasysteem. Over een aantal andere problemen zal de Europese Commissie deze week in nauw contact staan met Meta, aldus een Commissiemedewerker.

Deepfakes

De problemen die de Europese Commissie signaleert, gaan onder meer over betaalde advertenties op Facebook en Instagram. In deze hoek zijn veel deepfakes en andere berichten te vinden die zich volgens de commissie duidelijk aan elke controle door Meta onttrekken, terwijl Meta hier wel aan verdient.

Maar ook over de gebruikersafdeling van deze platforms is er bezorgdheid. Want hier schieten de twee platforms bijna weer door in het beperken van politieke inhoud. Volgens de Europese Commissie is niet transparant op welke gronden eventuele politieke boodschappen hier worden toegelaten of juist geweerd.

Daarnaast heeft de nieuwe wet het verplicht gemaakt dat internetgebruikers snel verdachte informatie moeten kunnen melden bij het platform. Maar hoe en waar dit kan, heeft Meta te zeer verstopt. Dat moet van de Commissie verbeteren.

Beschermen tegen desinformatie

Volgens Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen is de stap tegen Meta logisch. “Deze commissie heeft er een speerpunt van gemaakt Europese burgers te beschermen tegen gerichte desinformatie en manipulatie door derde landen (buiten de EU, red.). Als we een vermoeden hebben dat regels worden overtreden, komen we in actie. Dit is altijd zo, maar helemaal in tijden van democratische verkiezingen.”

In principe krijgt Meta de tijd om de problemen op te lossen. Doen ze dat niet, dan volgen mogelijk fikse boetes.