RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Frankrijk

Nice stelt avondklok in voor kinderen: 'Niets te zoeken op straat'

Politieagenten in een winkelstraat in Nice. Beeld © Getty

Kinderen tot 13 jaar die 's nachts alleen op straat zijn in de Franse badplaats Nice, kunnen vanaf morgen een boete van 750 euro krijgen. Béziers heeft begin deze maand al een dergelijke avondklok ingesteld.

"Niemand is op zijn tiende om 2.00 uur 's nachts alleen op straat tenzij die domme dingen aan het doen is", zegt de burgemeester van Béziers op de Franse website van de Huffington Post.

Serie geweldsincidenten

De avondklok, die gaat gelden van 23.00 uur tot 6.00 uur, volgt volgens de krant Le Figaro op een serie geweldsincidenten waarbij – soms zeer jonge – kinderen betrokken waren, als daders en (dodelijke) slachtoffers. De burgemeester van Nice zegt na te denken over een uitbreiding van de avondklok voor jongeren tot 17 in de risicovolste delen van de stad.

Voor ouders van kinderen die de avondklok overtreden, willen de burgemeesters een officiële maatregel of verplichte ouderschapsstage, of zelfs strafrechtelijke vervolging.

Tegenstanders

De maatregel geldt in elk geval voor de zomer. Maar er zijn niet alleen voorstanders, de burgemeesters worden onder meer beschuldigd van 'zorgelijke veiligheidsdrift'. En er zijn al voordat de avondklok is ingegaan juridische stappen aangekondigd door het collectief Trop jeune pour Mourir (te jong om te sterven), dat zich inzet voor de bescherming van jongeren tegen onder andere drugscriminaliteit.

Franse
Lees ook:
Franse tiener verdacht van voorbereiden terreurplannen Olympische Spelen

Het collectief zegt zich zorgen zegt te maken over de effecten van de maatregel op het 'dagelijks leven en welzijn van de kinderen'. "Wij pleiten voor meer gebalanceerde oplossingen die de fundamentele rechten van jonge mensen respecteren."

Eerder ook succesvol

Ook snappen mensen niet waarom de maatregel wordt doorgevoerd voor kinderen tot 13 jaar, terwijl de meeste jeugdcriminaliteit wordt gepleegd door 15- tot 18-jarigen.

Toch zetten de burgemeesters door. De maatregel werd in 2009 ook al eens ingesteld in Nice en zou toen ook succesvol zijn geweest. 

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS