Direct naar artikelinhoud
Aldus

30 april is de Internationale Dag van de Jazz: ‘Deze muziek is een afspiegeling van de maatschappij’

Op de Internationale Dag van de Jazz (jaarlijks 30 april) breekt saxofonist en winnaar van de Boy Edgarprijs Jasper Blom (58) een lans voor ‘de moeder van bijna alle goede muziek’.

Jasper Blom

Is deze dag belangrijk?

“Het is mooi dat onze muziekstroming even in het zonnetje wordt gezet. Bij het grote publiek blijft jazz een relatief onbekend genre. Omdat het vaak instrumentaal is, is het wat abstracter voor veel mensen. Bovendien kent jazz zoveel verschillende vormen, dat iedereen er iets anders onder verstaat. We spelen voortdurend leentjebuur bij allerlei stijlen en culturen. En in elk tijdvak verandert de muziek.”

Wat kenmerkt jazz nu?

“Jazz vandaag gaat over inclusiviteit. In de jaren zestig ging het over het verleggen van grenzen, in de jaren zeventig over zelfexpressie. Het is kortom altijd een afspiegeling van de maatschappij.”

Waar begint de beginnende luisteraar?

“Bij iets waar je van houdt. Volg het spoor terug in de tijd, en je komt vaak bij jazzmuzikanten uit. Michael Jackson maakte Thriller met Quincy Jones, en die werkte bijvoorbeeld weer met Herbie Hancock, Count Basie en Frank Sinatra.”

Hoe staat de jazzscene in Amsterdam ervoor?

“Levendig. Ik ben docent jazzsaxofoon op het Conservatorium, een van de beste muziekopleidingen ter wereld, en we bulken van het talent. Je kunt in de stad elke dag wel ergens terecht voor liveoptredens – een handige site is jazzin.amsterdam. Vanaf 21 mei organiseer ik weer Rough Diamonds, toegang gratis, elke dinsdagavond twee bands in het Bimhuis. Tot eind juni. De rest van het jaar ben ik, ook op dinsdagavonden in het Bimhuis, gastheer van de jazz-jamsessies in het cafégedeelte. Daar treden vaak talenten van het Conservatorium op.”

Welk plaatje moeten we vandaag vooral draaien?

“We hebben met het Jasper Blom Quartet in 2014 The Jaive Songhttps://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=kCbaQ2Ul72copgenomen met de Zuid-Afrikaanse zangeres Tutu Puoane. Een mooie song waar niemand iets tegen kan hebben, als je het mij vraagt.”