Brussel treedt op tegen Facebook en Insta uit angst verkiezingen

Nieuws
De Europese Commissie neemt stappen tegen Facebook en Instagram om manipulatie van de verkiezingen te voorkomen. Moederbedrijf Meta voldoet volgens de commissie niet aan de eisen van de nieuwe Europese Digitale Dienstenwet (DSA).
anp
dinsdag 30 april 2024 om 12:05 aangepast 13:08
Afbeelding
beeld anp

Voor onder meer Russische verspreiders van nepnieuws is het veel te makkelijk op deze platforms te blijven opereren. Maar Meta heeft hulpmiddelen voor gebruikers om eventuele foute inhoud te melden ontoegankelijk weggestopt.

De problemen die de Europese Commissie signaleert, gaan onder meer over betaalde advertenties op Facebook en Instagram. In deze hoek zijn veel deepfakes en andere berichten te vinden die zich volgens de commissie duidelijk aan elke controle door Meta onttrekken, terwijl Meta hier wel aan verdient.

Bezorgdheid

Maar ook over de gebruikersafdeling van deze platforms is er bezorgdheid. Want hier schieten de twee platforms bijna weer door in het beperken van politieke inhoud. Volgens de Europese Commissie is niet transparant op welke gronden eventuele politieke boodschappen hier worden toegelaten of juist geweerd. Verder heeft de DSA het verplicht gemaakt dat internetgebruikers snel verdachte informatie kunnen melden bij het platform. Maar hoe en waar dit kan, heeft Meta te zeer verstopt. Dat moet van de commissie verbeteren.

De grootste zorg heeft de Europese Commissie over het feit dat grote platforms als Facebook en Instagram verplicht een datasysteem moeten installeren die het mogelijk maakt dat journalisten en onderzoekers direct de data kunnen analyseren rond verkiezingsuitslagen. Ook het maatschappelijk debat over verkiezingen moet in data geanalyseerd kunnen worden. Meta stelde hiervoor het programma CrowdTangle beschikbaar. Maar het bedrijf heeft uitgerekend vlak voor de Europese verkiezingen besloten CrowdTangle te ontmantelen.

Boetes mogelijk

Over dit dringende punt moet Meta binnen vijf dagen helderheid verschaffen. Over de andere problemen zal de Europese Commissie deze week in nauw contact staan met Meta, aldus een commissiemedewerker. Meta krijgt de tijd om de problemen op te lossen. Doen ze dat niet, dan volgen grote boetes.

Volgens Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen is de stap tegen Meta logisch. "Deze commissie heeft er een speerpunt van gemaakt om Europese burgers te behouden voor gerichte desinformatie en manipulatie door derde landen. Als we een vermoeden hebben dat regels worden overtreden, komen we in actie. Dit is altijd zo, maar helemaal in tijden van democratische verkiezingen."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Iran arresteert 260 mensen voor satanisme en confisqueert alcohol

In de buurt van de Iraanse hoofdstad Teheran zijn ongeveer 260 mensen gearresteerd, onder wie drie Europeanen, voor 'satanisme'. Het gaat volgens de politie om 146 mannen en 115 vrouwen die 'zich bevonden in een ongewenste en obscene toestand met emblemen, tekens en symbolen va..

Afbeelding

Internationaal verdrag goedgekeurd om AI in de hand te houden

Europese landen hebben samen met een aantal partnerlanden zoals Japan en Mexico een internationaal verdrag goedgekeurd dat tegen de gevaren van kunstmatige intelligentie (AI) moet beschermen.

Afbeelding

Uit voorzorg gesloten UvA-gebouwen weer open

Het Bushuis en het Oost-Indisch Huis, gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA), zijn vrijdag enige tijd gesloten geweest uit voorzorg, nadat er bepaalde signalen binnenkwamen. Ze zijn inmiddels weer open, aldus een woordvoerder.

Afbeelding

Niet-gecontracteerde zorg wordt duurder voor patiënt

De vergoedingen voor diensten van een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft, worden verlaagd. Een wetsvoorstel van demissionair zorgminister Conny Helder dat dit moet regelen, is vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Afbeelding

Reddit stijgt op Wall Street na deal met OpenAI

Reddit behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden verheugd op de aankondiging dat OpenAI toegang krijgt tot gegevens van het berichtenplatform om zijn populaire chatbot ChatGPT te trainen.

Afbeelding

NS en ProRail krijgen boetes vanwege vertragingen HSL

De NS en ProRail krijgen boetes vanwege ondermaatse prestaties. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. De boete voor de NS bedraagt 500.000 euro, die voor ProRail 2,75 miljoen euro.