Direct naar artikelinhoud
Protest

Australische premier bestempelt geweld tegen vrouwen als nationale crisis

Een demonstratie in Canberra tegen het geweld tegen vrouwen.Beeld ANP / EPA

Australiërs zijn het geweld tegen vrouwen meer dan zat. In verschillende steden gingen de afgelopen dagen duizenden mensen de straat op om strengere wetgeving te eisen.

“Het is vrij duidelijk dat we meer moeten doen, alleen empathie tonen is niet genoeg”, zei premier Anthony Albanese maandag in de Australische tv-show Today. In de eerste maanden van 2024 kwam in Australië gemiddeld elke vier dagen een vrouw om door geweld, blijkt uit cijfers van de Australische actiegroep Destroy the Joint. Dat is bijna twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.

Afgelopen dagen protesteerden in heel Australië mensen tegen deze geweldstoename. Eerder sprak Albanese al over een ‘epidemie’ van geweld tegen vrouwen.‘Genoeg is genoeg’, was het centrale motto van de zeventien demonstraties, die afgelopen weekend plaatsvonden in onder meer Sydney, Melbourne en Adelaide. In Melbourne alleen al verzamelden zich zo’n 15.000 mensen. Ze eisten strengere wetten om geweld tegen vrouwen harder te bestraffen.

Premier Albanese gaf bij een bezoek aan een demonstratie in de hoofdstad Canberra toe dat er meer moet gebeuren: “We moeten de cultuur, de houding veranderen – we moeten het juridische systeem en de aanpak van alle overheden aanpassen.” Ook benadrukte hij daarin de rol van mannen: “We moeten dit niet bij vrouwen neerleggen. Het is ook aan mannen om het gedrag van mannen te veranderen.”

Stucturele aanpak

De demonstranten willen dat de premier, naast strengere wetten, ook de noodtoestand uitroept. Tijdens zijn bezoek liet Albanese weten dat niet als optie te zien. Die classificatie is volgens hem voorbehouden aan gevallen waar er snel geld vrij moet komen, zoals een bosbrand of een overstroming. Hij pleitte voor een structurele aanpak. “We hebben niet één of twee maanden nodig. We moeten dit serieus adresseren: week na week, maand na maand en jaar na jaar.”

Australië werd meer dan twee weken geleden opgeschrikt door een gewelddadig incident in Sydney waarbij een man in een winkelcentrum zes mensen doodstak. Onder de slachtoffers waren vijf vrouwen. Bij de aanval richtte de man zich volgens de politie specifiek op vrouwen.

Ook werd een 35-jarige man afgelopen weekend nog aangeklaagd voor de moord op een 30-jarige vrouw. De vrouw, moeder van vier kinderen, werd dood aangetroffen in haar huis, nadat dit in brand was gestoken. Ze werd daarmee de laatste op de lijst van 27 vrouwen in Australië, waarvan bekend is dat zij dit jaar door geweld om het leven kwamen.

“Een nationale crisis vereist een nationale aanpak”, zei premier Albanese in een statement op X op maandag. Hij liet weten dat hij het kabinet komende woensdag bij elkaar roept voor een spoedvergadering om een gecoördineerde aanpak te bespreken.

Lees ook:

Zes doden bij steekpartij in winkelcentrum Sydney, vermoedelijke dader doodgeschoten
Bij een steekpartij in een winkelcentrum in Sydney zijn zaterdag zes mensen om het leven gekomen. De dader zou alleen hebben gehandeld en is door een agent doodgeschoten.