Terug naar de krant

Aanmeldingsplicht ingevoerd voor nationale Dodenherdenking

Leeslijst Nieuws
4 mei Wie de Dodenherdenking op de Dam dit jaar wil bijwonen, moet zich vooraf aanmelden. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei voerde de maatregel in om te zorgen dat niet meer dan tienduizend mensen de ceremonie zullen bezoeken.
Leeslijst

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft besloten om dit jaar tickets uit te geven voor de nationale Dodenherdenking op de Dam. Via herdenkingopdedam.nl kunnen mensen kosteloos een plek reserveren om bij de kranslegging aanwezig te zijn.

Dit volgt op de beslissing van de gemeente Amsterdam om maar de helft van het aantal mensen toe te laten bij de herdenkingsceremonie: tienduizend in plaats van twintigduizend. De gemeente houdt dit jaar extra rekening met verstoring vanwege zorgen om een onaangekondigd pro-Palestijns protest. Aanwezigen zullen vooraf gefouilleerd worden op protestborden of geluidsversterkers.

Net als andere jaren geldt op 4 mei een noodverordening tijdens de jaarlijkse ceremonie op de Dam, wat betekent dat protestacties daar niet zijn toegestaan. De Dodenherdenking is eerder verstoord: in 2010 veroorzaakte een man chaos door plots te gaan schreeuwen. In de massapaniek die ontstond raakten een tiental mensen gewond. De ‘Damschreeuwer’ kreeg hiervoor een celstraf van zestien maanden. In 2018 waren er plannen voor een ‘lawaaidemonstratie’ tijdens de herdenking, die door de rechter verboden werd.

Lees ook Amsterdam treft extra maatregelen tegen verstoring van Dodenherdenking op de Dam
Het Paleis op de Dam in Amsterdam op 4 mei 2020. Wegens corona is de Dam nagenoeg leeg en zijn alle toegangswegen afgezet.

Correctie (30 april 2024): eerder stond geschreven dat de gemeente Amsterdam de aanmeldingsplicht heeft ingevoerd, maar dat was het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dat is hierboven aangepast.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in